Tartışma:Türkiye arması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İngilizce Vikipedi'deki Türkiye Arması maddesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir arması olmadığı söyleniyor. Buradaki maddede ise armanın resmi olduğu söyleniyor. Doğrusu nedir? Her iki maddede de kaynak belirtilmemiş.

--Danbury iletihehehe 14:02, 8 Temmuz 2007 (UTC)

anayasada bayraktan bahsediliyor ama armadan bahsedilmiyor. keza bayrak kanunu var ama arma kanunu yok. haberimiz olmadan bir arma kanunlaşmadıysa, ingilizce vikipedi haklı. Filanca 14:07, 8 Temmuz 2007 (UTC)

Google'da yaptığım yüzeysel arama sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir arması olduğunu göremedim. Sanırım bir çeviri yanlışı var İngilizce Vikipedi'den. Değiştirelim mi, değiştirmeyelim mi? Topluluk nerde? Nerde bu devlet? --Danbury iletihehehe 23:03, 8 Temmuz 2007 (UTC)
Efendim?--Machiavelli' msj 23:06, 8 Temmuz 2007 (UTC)
Geç bile kalınmış.Resmi olarak kabul gören bir arma yok.--Machiavelli' msj 23:20, 8 Temmuz 2007 (UTC)
  • Eh iyi öyleyse gerekli değişikliği yaptım. Olmuştur umarım. --Danbury iletihehehe 23:25, 8 Temmuz 2007 (UTC)
Şu andaki amblem hayal ürünüdür ve doğruluğu konusunda hiçbir dayanak gösterilememektedir. Amblemin silinmesi ve ay-yıldız ile değiştirilmesi yönünde bir tartışma açılmıştır. Tartışmaya Tartışma:Türkiye/Türkiye Amblemi bölümünden ulaşabilirsiniz. Kaygtr 11:17, 24 Mayıs 2008 (UTC)
Tartışma açıldığından beri oval armaya hiçbir referans gösterilememiş ve yeni arma ile değiştirilmiştir. Kaygtr 21:20, 12 Haziran 2008 (UTC)
Hayali oval armanın kullanımına dair halen hiçbir kaynak gösterilememekle birlikte, ilginç bir şekilde savunucuları ısrarla doğru bilgiyi silmektedir. Vikipedi yöneticilerini bu konuda duyarlı ve yardımcı olmaya davet ediyorum. Gereken bütün bilgiler burada ve Türkiye sayfasının tartışma bölümünde verilmiştir. Kaygtr 20:50, 17 Haziran 2008 (UTC)
Arma konusu lakayıt ve ciddiyetsiz bir üslup dahilinde "düzenleme savaşına" (edit war) dönüştürülmüş vaziyettedir. Mevcut armanın kullanıldığına dair halen bir referans gösterilemediği halde, kaynaklı bilgi sebep gösterilmeden silinmektedir. Adminleri göreve davet ediyorum. 78.180.250.12 22:38, 25 Haziran 2008 (UTC)

Türkiye arması yoksa yoktur. Ancak arma dediğimiz simgeyi arada sırada görüyorum:)) Benim için bu tartışılacak mesele değildir. Diğer arkadaşlarımız da öyle düşünüyorlardır büyük ihtimalle. Sizin oluşturduğunuz siyah ay yıldız hiç bir yerde arma olarak kullanılmıyor. Bu ortadadır. Özetle Türkiyenin armasının olup olmadığı belki tartışılabilir fakat siyah ay yıldıza armadır diyerek ısrarla yapıştırmanız hele Türkiye maddesine yapıştırmanız çok ama çok mantıksızdır. Belki Kullanıcı:Lord Leatherface arkadaşımız ilgilenecektir (Emin değilim ama). Kendisine bir kaç kaynak göndermiştim. Kolay gelsin. Takabeg ileti 22:56, 25 Haziran 2008 (UTC)

Türkiyenin Arması yoktur. Benim bildiğim kraliyetlerin arması olur. Pardon, cumhuriyetlerin de oluyormuş. Ama okuduklarıma göre krallık dönemlerinden kalan bir gelenek. --193.140.180.223 10:35, 26 Haziran 2008 (UTC)

Siyah ay yıldız armayı benim oluşturmam açıkçası geçerliliği hakkında bir fikir vermez. Şimdiki hayali simgeyi de birileri çizdi zira. Bu nokta bir mantık içermiyor. Benim savım Türkiye'nin resmen bir arması bulunmadığı, ancak illa bir arma konacaksa pasaportların üzerinde bulunan ay-yıldızın konulmasıdır. Siyah ay yıldız demeniz tartışmayı önceden okumadığınızı ortaya koyuyor. Bu vektörel bir grafiktir, renkleriyle kolaylıkla oynanabilir ve değiştirilebilir. Bu nedenle siyah-beyaz çizilmiştir.
Sizin için tartışılacak bir konu olmaması, tartışacak insanların tartışmasını engelleme hakkını size vermemektedir.
Kaynak olarak bana gönderdiğiniz resim, yine şu andaki şekille ilgisiz. Örneğin http://stat001.ameba.jp/user_images/a8/f1/10012035929_s.jpg buradaki şeklin oval tasarım dışında bir bağlantısı yok. Yine bu noktada tartışmayı okumadığınız ortaya çıkmakta, zira ben "Dışişleri'nde kullanılan benzer bir tasarım dışında hiçbir yerde kullanılmıyor" diye belirtmiştim.
Bu noktada söylediğim gibi mevcut çizimin halen hiçbir dayanağı yoktur. Bu noktada yapılması gerekenleri kendimce sıralamak istiyorum:
1. Ya tüm Vikipedilerden Türkiye Arması bölümünü temizleyeceğiz, zira resmen var olmayan bir şeyi bulundurmak manasızdır. Arma yoksa yoktur, Türkiye arması/amblemi diye bir sayfa bulundurmak zorunda değiliz.
2. Benim önerdiğim (benim önerim sözü kimseyi yanıltmasın, ay-yıldız pasaportların üzerinde bulunur, tüm dünyada pasaportların üzerine de devlet arması/simgesi basılır) simgeyi içeren, sizlerin de önerebileceğiniz, gerçeği yansıtan armalardan bir galeri oluşturup "Türkiye'nin belli bir arması yoktur ama çeşitli ortamlarda aşağıdaki simgeler kullanılır" gibi bir açıklama yazmak.Kaygtr 10:43, 26 Haziran 2008 (UTC)

"Gayriresmi armadır" diye konulan resim, "vektörel" ay-yıldızdan çok daha iyi bence. "Daha az kaynaklı" da değil ayrıca. Bu tartışma bence trollük sularında gezmeye başladı. Herkese iyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 18:31, 26 Haziran 2008 (UTC)

Sayın Abuk78, üzgünüm ki biz estetik olanın değil gerçek olanın peşindeyiz. Gerçek olanı bulmak için de kişisel fikirlerden ötesi lazımdır. Bu Türkiye Arması konusunu aydınlatmamız gerekiyor. Gerekirse Bilgi Edinme Yasası'ndan yararlanarak bu konuyu açıklığa kavuşturalım. Kaygtr 20:35, 26 Haziran 2008 (UTC)
Kaygtr arkadaşı Okul diplomaları da destekliyor. OnurTkatkılar 10:23, 3 Eylül 2008 (UTC)

Gerçek arma ney ????[kaynağı değiştir]

Ya arkadaşlar allah aşkına biriniz söylesin türkiye sayfasında kullanılan arma deilse siyah yıldız hiiç olamazsa türkiye'nin amblemi ney?????????????????????????????????????--İndiana jones 14:52, 30 Ağustos 2008 (UTC)

Onu Çankaya'ya soracaksın. OnurTkatkılar 10:23, 3 Eylül 2008 (UTC)

İlk cümlede dahi kendiyle çelişiyor :) Türkiye'nin amblemleri desek? Sembol kelimesi de aklıma geldi, ancak tam olarak karşılığı değil.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 16:31, 27 Eylül 2011 (UTC)

Madde adının değişmesi gerçekten daha iyi olur. Ülkeyi simgeleyen resmî bir arma olmadığı için çeşitli devlet kurumlarınca ve evraklarda kullanılan resmî armaların bulunduğu bir madde olabilir. Şu haliyle de öyle gerçi ama daha geliştirilir. Türkiye armaları olsa daha iyi olur adın. --cobija 21:41, 5 Eylül 2012 (UTC)
Görmemişim bu tartışmayı ama aklın yolu bir olduğu için benzer bir öneri yapmıştım. "Türkiye Cumhuriyetinin amblemleri" olsun. --E4024 (mesaj) 14:52, 6 Mart 2014 (UTC)
Diğer ülkeler için resmî adı kullanmadığımızdan Türkiye olmalı.--RapsarEfendim? 14:55, 6 Mart 2014 (UTC)
Amblemler ülkenin değil kurumların olur ama daha fazla vakit kaybetmemek için kabul edeceğim; "arma" saçmalığından kurtulmak adına... --E4024 (mesaj) 14:58, 22 Nisan 2014 (UTC)

Putin fotoğrafı[kaynağı değiştir]

Dosya:Erdogan Putin meeting 5.jpeg resmi maddede "Devlet arması kullanılması gereken yerlerde bazen Türkiye armasının yeri boş bırakılır veya alakalı kurumun kendi amblemi kullanılır." iddiasıyla birlikte kullanılmış. Halbuki, örneğin Putin'in Cameron'la yaptığı basın açıklamasına bakınca http://www.dailymail.co.uk/news/article-2322451/The-history-Syria-written-blood-people-Cameron-urges-Putin-help-end-conflict-Sochi-summit.html Birleşik Krallık arması mevcut olmasına rağmen koymadıkları görülüyor. Dolayısıyla bunun Rusya'daki uygulama olması muhtemel, ellerinde her ülkenin arması olmadığından, iki kürsüde de kendi armalarını kullanmak yerine (ki normalde böyle yapılır 12) diğer kürsüyü boş bırakıyorlar sanıyorum. Kullanmak isteseler ayyıldızlı bir sembolü kullanırlardı zaten. Dolayısıyla bu iddiayı destekleyecek bir kaynak mevcut değilse kaldıracağım.--Cfsenel (mesaj) 22:20, 17 Şubat 2015 (UTC)

Aykırı bir görüş yok madem, kaldırıyorum.--Cfsenel (mesaj) 02:41, 21 Şubat 2015 (UTC)

Armanın resmî olmaması[kaynağı değiştir]

Doğru, şu anda kullanılan armamız, ki ayyıldızdan oluşur, bir kanunda belirlenmemiştir. Arması resmî olarak kanunlarda belirlenmeyen başka birçok ülke vardır, Fransa gibi (Bakınız: Fransa arması). Bu armanın olmadığı anlamına gelmez, pasaportta, nüfus cüzdanında, dış temsilciliklerde kullanılan sembol armadır. Fransa armasını resmileştirmedi diye Fransa'nın arması yok mu diyeceğiz? İleride resmen farklı bir arma kabul edilir, pasaportların üzerindeki arma değişirse madde ona göre düzenlenir, ama şu andaki armamız ayyıldız. Tekrar edeyim, bunun bir kanunda yazmasına gerek yok, fiilî bir durum, benzer şekilde kanunda belirtmeyen Fransa'da ve diğer bazı ülkelerde olduğu gibi.--Cfsenel (mesaj) 03:47, 21 Şubat 2015 (UTC)

Armanın yanlış olması[kaynağı değiştir]

Türkiye cumhuriyetinin bir arması yok, resmi olan tek arma cumhurbaşkanlığı forsu. Bana kalırsa o fors türkiyeyi temsil ettiği için arma olarak kullanılması daha makuldur. AkatosH (mesaj) 13.13, 14 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

İsim degisikligi[kaynağı değiştir]

Bence Türkiye arması isimini Türkiye amblemi olarak değiştirmeliyiz. Çünkü bu bir arma değil daha çok sembol, amblem. Gollik mesaj 08.56, 5 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]