Tartışma:Soykırım

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

1. Türkçe'de soykırım kelimesinin , batı dillerindeki benzer anlamlı genocide kelimesinin kapsamadığı biçimde , insan türü dışındaki canlılar için kullanılmasını doğru buluyor musunuz? Ben doğru olduğunu düşünüyorum.

2. Birinin sayfada değiştirdiği gibi Ermeni soykırımı elbette sözdedir , ancak ansiklopedik tarafsızlık söz konusu olunca burada başlık olarak Ermeni Soykırımı yazılması daha doğrudur. Bunun sözdeliği ile ilgili makale bitince yerine koyacağım , sözdelik başlıktan değil oradan anlaşılacak.

3. Batılı emperyalist devletlerin yaptığı soykırımlar , her nedense pek gündeme gelmezler , bu kanuların burada açmalıyız.

  • Bence;
  1. Soykırım Türkçe'de bir türe karşı yapılan katliam da olduğu için bu maddede belirtilmesi doğru,
  2. Ermeni soykırımı konusunda, tarafsızlık ilkelerimiz doğrultusunda, başlık "Ermeni Soykırımı" olmalı, başlığı "Sözde Ermeni Soykırımı" yaparsak, baştan önyargılı ve taraflı davranılıyormuş gibi bir görünüme neden olur.
  3. Sadece Batı veya Doğu değil, makale belli başlı soykırımlar üzerine, ve başlı başına "soykırım" olgusu üzerine olmalı. Belki başka bir makale olarak, veya bu makalenin bir parçası olarak bir soykırım listesi oluşturulabilir. Dünyanın her yerinde farklı milletler, kavimler ve güçler tarafından yapılmış o kadar çok soykırım var ki, bunların bir kısmı da "sözde" soykırımlar... Kubra 07:49, 8 Kasım 2005 (UTC)
  • Kubra hakli, bu makale onemli, uzerinde calisilmasi lazim. Bu konu somurulmeye cok acik bir konu. Ozellikle konunun hukuki onemi uzerinde durulsa iyi olur. Ayrica, Sozde veya degil, 1915 Ermeni Olaylari konusunda da birseyler yazilmasi gerekli, Turkce Vikipedide sanirim bu konuda hic bir sey yok. Halbuki bu konu Soykirim denince batililarin aklina ilk gelen konulardan biri oluyor. Prosure 18:39, 8 Kasım 2005 (UTC)

Ermeni Tehciri[kaynağı değiştir]

Ermeni Tehciri yazılınca neden siliniyor anlamadım. Olay bir Tehcirdi başka bir şey değil. Ben bunun tarafsızlık ilkesi ile alakasını göremiyorum. Hem bizim yaptığımız "soykırım"ı tarafsızlık ilkesi olarak yazıp da ermenilerin doğu anadolu da yaptıklarını yazmayan zihniyeti anlayamıyorum.

  • "Ermeni soykırımı" başlıklı bir iddia var. Doğru veya yanlış olabilir ama iddia bu. Bu iddiayı biz Ermeni tehciri sırasında yaşanan istenmeyen yüksek sayıdaki can kaybı olarak görebiliriz böyle tanımlayabiliriz; Ama bu iddiayı incelerken iddia edildiği başlıkla incelemeliyiz, başlık olarak "Ermeni tehciri" koyarsak, bu baştan iddiayı reddedettiğimiz ve kale almadığımız manasına gelir ki bu da önyargılı bir davranış olarak nitelenebilir.

Bu yüzden başlık Ermeni soykırımı, pek tabii ki içerik girildiğinde Ermeni tehcirine değinilecektir. Kubra 15:58, 11 Kasım 2005 (UTC)

Onlar "Ermeni Soykırımı" diye yazınca ve kendi sitelerinde, Doğu Anadolu'da ölen Türklerin kelimesi bile geçmeyince "önyargı" olmuyorda biz olayın bir "tehcir" olduğunu söyleyince niye önyargı oluyor. Demek ki batılılar üstün insanlar onlar söyleyince "gerçektir", çünkü onlar dürüst insanlardır, araştırmadan etmeden bir şey koymazlar. Biz söyleyince yalandır veya önyargılı yaklaşmışızdır çünkü biz yalancı, şoven insanlarız. Ruzgar

Ben sadece sizin yaptığınız değişiklikleri sildim. Özellikle Ermeni Tehcirini değil, hepsini. Bu konuda tartışma sürerken herkes kendi aklına geldiği gibi değişiklik yaparsa işin içinden çıkamayız. Geri kalan iddialarınızı hepsi geçersiz, ne yalan ne de önyargı sözkonusu, sadece kuralları işletiyoruz. Bunu kendi görüşlerimizden bağımsız yapmak durumundayız. Prosure 16:11, 11 Kasım 2005 (UTC)
Başka kaynakların nasıl bahsettiğinden bize ne? Biz burada tarafsız olmak zorundayız. Kubra 16:24, 11 Kasım 2005 (UTC)


Ben tarafsızlık adına Ermeni Tehciri kelimesini tercih ediyorum. Çünkü devletimiz Tehcir kararı vermiştir, Tehcir kararı resmidir belgelerle açıkca ortadadır. Eğer soykırıma inanan biri varsa girer "Ermeni Tehciri" başlığının altına yaptığımız "soykırımı". Uluslarası alanda hiç bir şekilde Ermeni Soykırımı kanıtlanmamıştır Churcill bile "Maalesef bu soykırımı kanıtlayacak kanıtımız yok" demiştir. Böyle kanıt olmadan nasıl Ermeni Soykırımı yazıyoruz. Eğer diyorsanız bu bir iddiadır ve dünyada da kabul görüyor o zaman "Ermeni Soykırımı İddiaları" diye değiştirelim başlığı.

En iyi kaynak ingilizce vikipedi gidin bakın bizim doğu anadolu da ölen insanlarımızın adı bile geçiyor mu? Evet ben de tarafsız olmaktan yanayım; bir insanı cinayet işlediği kanıtlanmadan nasıl "katil" diye nitelendiremiyorsak katil zanlısı diyorsak bu olaya da "Ermeni Soykırımı" diyemeyiz. Bence olay bu kadar basit. Ruzgar

Peki, o zaman Ermeni Tehciri diye bir madde açın ve içine bir şeyler yazın. Soykırım makalesının içinde Ermeni Tehciri diye boş bir altbaşlığın ne işi ve ne faydası var? Prosure 16:33, 11 Kasım 2005 (UTC)

  • Daha içerik dahi yok, nasıl tarafsız olduğumuzu iddia edersin? Ben, şahsen, ingilizce vikipediyi kaynak alan bir insan değilim bu bir. İkincisi ermeni soykırımı iddialarını öne süren insanların öne sürdükleri çeşitli kanıtlar (kendilerince) vardır. Burada "Ermeni soykırımı" başlık, içerik değil. Taraflı olabileceği konusundaki kaygılarını anlıyorum ama bari içerik girilene kadar bekle taraflı suçlaması yapmadan? Prosure'un belirttiği gibi daha başlıklar tartışılmakta, şu an için başlıkları ve olası içerikleri düşünelim. Kubra 16:34, 11 Kasım 2005 (UTC)

Hiç bir gazetede(tarafsız ciddi gazeteler) katilliği kanıtlanamamış biri(mesela ben) için Katil Ruzgar diye başlık atıldığını gördünüz mü? Veya bu başlıkta bir haber yapıldığını. Yapsa bile mahkemelik olur çünkü kanunlara göre kanunen suçu kanıtlanamamış herkes masumdur. Benim sorunum burda içine girelecek içeriğin nasıl olacağı falan değil(isteyen kaynak falan göstererek soykırımda diyebilir) ama bu bir iddiadır (Nanking olayı gibi) ve "Ermeni Soykırım İddiaları" diye yazılmalıdır.Ruzgar


Tamam, iddia yazalım. Ama Fransızların Cezayir'de yaptıkları ve Amerıkalılaırn Kızılderililere yaptıkları da iddiadır, kanıtlanmamıştır. Onlara da iddia yazalım. Sonra? Başlıkları atmak kolay. Asıl mesele başlıkların içini doldurmakta. Bunu yapmak ister misiniz ve bunu tarafsız bir şekilde yapacağınıza güvenebilir miyiz sayın Ruzgar? Prosure 16:48, 11 Kasım 2005 (UTC)

Ben de tarafsız kaynakları kullanarak oraya bir şeyler yazmak isterim ama bu konu hakkında hiç araştırma yapmadım şimdiye kadar açıkcası bir tane bile Türkçe kaynak bulamadım. Devlet arşivlerine girmiştim bir kere internetten orda da hep subayların ve albayların raporları var. Ermenilerin öldürdükleri insanların sayısını yaptıkların falan yazmışlar bunlarda hep bilinen şeyler zaten. Ama o raporlardan da koymak lazım. İnşallah yeniden bulabilrsem o arşiv sitesini koyacağım buraya onları. Ermeniler zaten kaynaklarını açmıyorlar ama bize Rus kaynakları bile yeter. Rusların bir çok subayı da ermenilerin yaptıkların yazmıştır. Ama benim rusçam yok ancak Türkçeye çevrilmiş rus kaynaklarını buraya koyabilirim. Eğer rus kaynaklı belgelerde bulursam en yakın zamada buraya koyacağım.

Her ne kadar Amerikalıların yaptığı soykırım ortada ise de Fransızların yaptığı soykırım kesin değildir yani orda bir zulüm var ama soykırım mı yoksa askerlerin kişisel olayları mı belli değil? Bence Amerikan soykırım dışında hepsini iddia şeklinde yazalım tarafsızlık açısından. Ruzgar


Şu anki düşüncelerimi yüksek sesle aşağıya yazıyorum.

  • Başlıkları ".... Soykırımı İddiası" şeklinde yazmak otomatikman tarafsızlığı zedeleyecektir. İddia tek taraflı bir söylem , bir taraf için iddia - diğeri için gerçek olabilir. Bilimsel gerçek ise sınır şartları belirli ve ispatlı olmalıdır.
  • Bence Ermeni tehciri kavramı ayrı bir madde olmalı , burada yada kendi başına.
  • Şu aralar ve şu anda Ermeni soykırım sitelerini incelemeye devam ediyorum , olaylara nesnel - bilimsel yaklaşımları olanını hala bulamadım. Genelde söylenti veya bir iki tekil olay ya da bir fotoğraf ve altında işte falan yerde Türkler'in öldürdüğü Ermeniler falan yazıyor. Yani genelde propaganda amaçlı hazırlanmışlar , bilimsellik vaya tarafsızlık kaygıları yok.
  • Karşıt propaganda yapmak istiyorsak bunun yeri bu site değildir , çünkü tarafsız olmak ana ilkelerden en önemlisi. İlgilenebilecek arkadaşlar muhtelif dillerde "Ermeni Soykırımı Yalanı" diye siteler açıp reytingini yükseltme yolları bularak karşıt propaganda yapabilirler , oyunun kurallı oynanmamakta olduğu kesin. İstanbul'u İşgal ettikleri zaman , İngilizler iki yıl ellerinin altındaki Osmanlı Devlet Arşivi'ni didik didik ettiler ve soykırımı kanıtlayacak hiç bir şey bulamadılar.
  • Doğrudan bu olaylar tehcirdi deyip kesip atarsak , İngilizce Wikipedia'nın benzer maddesi gibi "bu maddenin tarafsızlığı tartışmalıdır" yazmamız gerekecek ve yapılanların hiç bir anlamı kalmayacak.
  • Bence yazılanların az sayıda kişi tarafından değerlendirilerek silinmesi doğru değil , bu başlıktakileri hemen silmeyip , sayfanın tartışma bölümüne koyarak tartışılmasını öneriyorum. Aynı şekilde rüzgar tarafından yazılanları okuyamadığım için , mümkünse bunları tartışma bölümüne aktarmayı da öneriyorum. Yanlışlarımızı görebilme şansımız olur.
  • Bu konuda duygusal olmayıp , nesnel ve bilimsel yaklaşmaya çalışalım.

Selkem 18:16, 11 Kasım 2005 (UTC)


ŞAHSEN KÜBRANIN OBJEKTİF OLMA KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNE KATILMIYORUM.ÇÜNKÜ BU KONUYA SOYKIRIM ADIYLA GİRERSENİZ,DİREK OLARAK BAZI ŞEYLERİ KABULLENMİŞ OLURSUNUZ.GERÇEKLER BAZEN BİZİM BİLDİĞİMİZ GİBİ OLABİLİR.BU YÜZDEN TARAFSIZ OLMAK İÇİN KARŞI TARAFIN DÜŞÜNCESİNİ SAVUNMA ÇOK SAÇMA.BÖYLE BİR SOYKIRIM YOKTUR.TECHİR OLARAK YAZILMASI DAHA KESİN VE DOĞRU OLACAK

(Sözde) Ermeni Soykırımı[kaynağı değiştir]

  • Bence başlığın Ermeni Soykırımı olması çok saçma. Bunun tarafsızlıkla alakasını göremiyorum bazı yönetici arkadaşlar böyle görebilir ama ben görmüyorum. Bu konunun oylamaya açılmasını istiyorum. Ruzgar
  • Ruzgar'a katılıyorum, tarafsız olunacaksa Sözde kelimesinin olması daha uygun olur.--Ugur Basak 14:11, 16 Kasım 2005 (UTC)

'sözde' kelimesi 'sahte,lafta' anlamlarına daha yakın kullanılır..müslüm gündüze 'sözde şeyh' demiştik hatırlarsanız..soykırım konusuna başlık olmaması taraftarıyım zira tarafsızlığa aykırı olur..ancak 'soykırım' diye başlık atıp paraf düşmek de farkında olmadan kabullenmek olur..'ermeni meselesi,ermeni sorunu' gibi yaklaşımlar ve kelimeler,bana göre daha uygundur..BirazAyarsız (tartışma) 23:33, 16 Mart 2012 (UTC)

Yazım hataları[kaynağı değiştir]

Yaptığım yazım hatası düzeltmelerini Kubra'nın geri çevirmedeki inadını anlamadım. --Ateşhaber uçur 15:00, 24 Kasım 2005 (UTC)

Sevgili Vikipedya Sakinleri,

  1. Yaklaşık bir aydır muhtelif Ermeni soykırım sitelerini inceledim , 11 Kasım tarihli bir önceki iletimdekinden farklı bir şeye ulaşamadım.
  2. Konu ile ilgili internet dışındaki kaynaklara bulunduğum yer itibarı ile ulaşmam mümkün değil.
  3. Geçerli bir kaynak olduğunu düşündüğüm Arşiv Belgelerine Göre Kafkasya ve Anadolu’da Ermeni Mezalimi' adlı esere göre 1914-1921 yılları arasında anılan olaylar sonucunda 517 bin 955 Türk’ün öldüğü gerçeğini gözardı edememekteyim.

Yukarıdaki nedenler ile bağlantılı olarak ve ayrıca , taraf olduğumu hissettiğim bu konuda tarafsız olamamaktan korktuğumdan , bu konu başlığı ile ilgili çalışmayı diğer arkadaşlara bırakıyorum.----Selkem 20:38, 19 Aralık 2005 (UTC)

baskalarinin soykirimi[kaynağı değiştir]

bu maddeyi yeni gördüm.bizim vikipedideki tutarsizligin güzel bir örnegi oldugu icin buraya not düsmeden gecmek istemiyorum. baskalarinin soykirimin meselelerinden soykirim diye bahsetmekte cok rahatizda, nedense ermeni soykirimina gelince meseleyi iddialarina kaydiriveriyoruz. bu gariplik acaba nasil idrak edilecek cok merak ediyorum ben sahsen.--alibazmesaj 00:37, 7 Kasım 2006 (UTC)

Hayvanların soyunun tükenmesi[kaynağı değiştir]

Hayvanların aşırı avlanma sonucu soylarının tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalması "soykırım" kapsamına girmez bence. Çünkü hayvanların öldürülmesinde amaç ticari kazanç elde etmektir, o hayvan neslini yeryüzünden silmek değil. Neslin tükenmesi bir sonuçtur, amaç değil. TDK sözlüğündeki veya Oxford sözlüğündeki soykırım tanımlamalarında veya uluslararası soykırım tariflerinde de 'hayvanların soyunun tükenmesi' bu baslık altında açıklanmaz. Bu nedenle soykırım maddesindeki ilgili kısmın çıkarılması taraftarıyım.

Soykırım maddesi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bence soykırım maddesinin içinde A soykırımı veya B soykırımı gibi bilgilerin olması yanlış soykırım madde olarak, soykırımın ne anlama geldiğini ifade etmeli değilmi? içindeki soykırımlar için başka bir kategori açılabilir bence. soykırım maddesinin içindeki gerek nazi soykırımı olsun gerekse diğer soykırımlar olsun başka bir kategori içinde olmalıdır.Adem Durdu 15:10, 28 Ekim 2007 (UTC)

Ayrıca bakınız bölümleri bir çok maddede var.Bu maddelerde direk konuyla alakalı.Bu yüzden bence silinmelerine gerek yok.Saygılar.Sağlamcıileti 15:12, 28 Ekim 2007 (UTC)

Bu sayfadaki bilgiler ve kaynaklar fazla subjektif bir şekilde ele alınmış.

Eğer amaç tek bir tarafı suçlamaksa bu sayfa çok güzel bir şekilde bu amaca hizmet ediyor. Eğer bu sayfanın amacı objektif olmaksa, tüm iddiaların tarafsızca ve kanıtlarıyla paylaşıldığı bir sayfa olmalı.

Araştırmacı bu kaynakların tümüne tek sayfadan erişip incelemesini yapabilmeli diye düşünüyorum.

Örnek olarak tartışmalı olduğu halde, Ermeni Soykırımı verilmiş. Buna karşılık olarak Yunan ve Ermeni isyanları ile Küçük Asya Felaketi'ne neden olan olaylar, ve Kıbrıstaki Rum çetelerinin hareketleri sırasında bu tarafların yaptıklarını soykırım olarak görmemek, hatta bahsini bile açmamak ne kadar objektif bir yaklaşımdır?

Neden bunların bahsi bile geçmiyor, kaynaklarda göremiyoruz?

Eğer bunlar yoksa, bunların iddia olduğunun, varsa kanıtlarıyla da sunulması da gerekmez mi?

Eğer bu sayfayı düzeltmesi çok zor olarak görülüyorsa, İngilizce sayfanın çevirisinin yapılıp konulması çok daha faydalı olacaktır.

Saygılarımla.

Obsteel (mesaj) 09.55, 21 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]