Tartışma:Sosyoloji

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bilim (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Psikoloji (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Psikoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Psikoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

HERKESÇE SOSYOLOJİ OLARAK BİLİNİN BİR KAVRAMI NİÇİN TOPLUM BİLİMİ OLARAK DEĞİŞTİRDİNİNZ SORMAK İSTİYORUM?ANA SAYFADA SOSYOLOJİ DİYE YAZIYOR VE BİRÇOK KATEGORİDE SOSYOLOJİ ADIYLA BAŞLARKEN BAZILARI TOPLUM BİLİMİ ADIYLA BAŞLIYOR BU ANLAMSIZ KARGAŞAYA SON VERMEK MİÇİN MADDENİN ADINI DEĞİŞTİRİYORUM.--Gençosmanlı1299 14:05, 8 Temmuz 2007 (UTC)


[1]

Toplumbilim tartışmalarında en önemli şey, tabi ki aşağıda gördüğümüz türden reklamlar. Henüz başka şeyleri tartışamıyoruz, reklam yapabiliyoruz. Tartışmak için biraz daha okumamız gerekecek sanırım.

Bir de "sosyoloji insan ruhuna yakın alanları incelese de" gibi bir tanımlama var. Ruh diye birşeyin olmadığı, sosyolojinin de ruhla bir ilgisinin olmadığı, bir bilim olduğu, ruh çıkarma seanslarını sosyologların yapmadığını belirtmek istiyorum. İlgili arkadaşların bu ifadeyi çıkarmaları gerektiğini düşünüyorum. (Ferrocrom)


Eoauk 18:07, 28 Eylül 2010 (UTC)

Eoauk 18:09, 28 Eylül 2010 (UTC)


toplumbilimciler arasında yer alması gerekmez mi?--Ant "Thiras" Somers 12:27, 21 Temmuz 2005 (UTC)

İbn-i Haldun'un da sosyolojinin kurucuları arasında yer alması ve görüşlerinin paylaşılmasını isteriz!!!

ibn-i haldun[kaynağı değiştir]

İbn-i Hakdun'un sosyolojinin kurucuları arasında yer alması sosyoloji tarihine aykiri degildir.Onun eserleri bunu soylemeye izin veriyor.Çünkü İbn-i Haldun henüz adı konmamış bir bilim adına katkıda bulunmuş değerli bir kişiliktir. ama sosyolojinin kurucusu Auguste Comte'dur. Aslında bu basit bir mantığın sonucu-adını koyduğu için-alınmış evrensel bir karardır.

Karl Marx, İbn-i Haldun ve Auguste Comte[kaynağı değiştir]

İbn-i Haldun sosyolojinin kurucuları arasında yer alamaz. Karl Marx ise toplumbilimciler arasında yer almalıdır. Ayrıca sosyolojinin kurucusu Auguste Comte değil Saint Simon'dur. Auguste Comte, Saint Simon'un sekreteri olup daha sonra fikir ayrılıkları yaşayınca Saint Simon'un yanından ayrılmıştır. Auguste Comte sosyolojinin isim babasıdır ve onu sistemleştirmeye çalışmıştır. Ancak özgün sosyoloji fikri Saint Simon'a aittir.

Marx toplumbilimci ya da Sosyolog değildir. Üniversitede Felsefe doktorası yapmış ve bu alanda öğrenim görmüş, Siyaset bilimci Ekonomist ve Filozoftur.88.224.201.197 13:17, 25 Kasım 2011 (UTC)

TDK'ya göre sosyoloji [TDK] toplum bilimi demektir. Bu konuda topluluk tarafından uzlaşıya varmadan sosyoloji maddesini yeniden daha eski olan Toplum bilimi maddesine yönlendirilmesi uygundur.--Atacameñoileti 14:55, 8 Temmuz 2007 (UTC)

  • Madde adının toplum bilimi olarak kalmasını uygun buluyorum. Sonuçta gerekli yönlendirilmeler yapılınca "sosyoloji" terimi de ortada kalmayacak. --Danbury iletihehehe 15:00, 8 Temmuz 2007 (UTC)

İlla her bilimi türkçesine çevirmeye gerek yok.Özellikle sosyoloji ve sosyolog olarak geçiyor yaygın olarak kullanılan terimler bunlar şimdilik böyle kalıplaşmış bilim dallarının isimlerini tdk bile değiştiremiyor.Bildiğim kadarıyla turistik yerlerin isimleri bile türkçeleşecekti ama hala yapılamadı.Bence sosyoloji olarak kalmalı.--Gençosmanlı1299 20:00, 8 Temmuz 2007 (UTC)

Zaten sadece onyıllarla ölçülen Türkçe yazım geleneğini hiçe sayarak "büyük baba"yı bile ayrı yazma başarısını gösteren TDK'nın "toplum bilimi" lafını hiç kaale alma taraftarı değilim. Bu bilimin yerleşmiş Türkçesi "toplumbilim"dir. Maddenin adının bu şekilde değiştirilmesini öneriyorum. Saygılar, Filanca 21:33, 24 Ocak 2008 (UTC)

yazım/kod hataları[kaynağı değiştir]

biri vandallamış mı acaba, bilemiyorum. geriye dönük olarak tam araştıramadım ama elimden geldiğince, başlık/altbaşlık hatalarını, metin içinde yer alan kimi garip ve çalışmayan kodlamaları düzeltmeye çalışttım.

buna mukabil, mesela 1. paragrafta hala bazı hatalar var; "tarihçe" başlığı bozulmuş ve birbirini takip etmeyen ya da kırık bazı cümleler var.

ilgililerin dikkatine...

--Doruk Salancıileti 18:19, 25 Ekim 2009 (UTC)