Tartışma:Son Gerçek

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Amerikan sineması (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Amerikan sineması maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Amerikan sineması kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


  • Hiç bu kadar çok kırmızı bağlantı yapılır mı? Buna bir anlam vermek zor. Levent Abi ileti 22:31, 31 Mayıs 2008 (UTC)
  • son gerçek nedir? imdb sayfasındaki ismi deniyor. imdb'de türkçe isim mi var? bir dvd'nin kapağında birisi bu adı verdi diye klasik bir filmin ismi değişir mi? --kibelemesaj 09:26, 1 Haziran 2008 (UTC)
  • Kesinlikle katılıyor ve değiştiriyorum. Bu film (orijinalinde ve dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi) Türkiye'de de TRT ekranlarında siyah beyaz dönemde "Atları da vururlar" adıyla oynadı. (bu arada yaşım iyice ortaya çıktı ama sanat uğruna bu özveriden kaçamam.) Levent Abi ileti 09:30, 1 Haziran 2008 (UTC)
  • değiştirilmiş bile. teşekkürler.Levent Abi ileti 09:31, 1 Haziran 2008 (UTC)
  • Söylediklerinize ek olarak ben de Atları Vururlar'ın adeta deyimleştiğini ve uygun olanın bu isim olduğunu düşünüyorum. --Yabancımsj 09:49, 1 Haziran 2008 (UTC)

Filmin gerçek adı "Son Gerçek" tir[kaynağı değiştir]

Ben sinemalarda "Son Gerçek" isimiyle seyrettiğimi hatırlıyorum. Zaten Atilla Dorsay'ın Mitos ve Kuşku (kitap) kitabının 93.sayfasında da belirtiliyor.[1]. Televizyonda gösterildiğinde de gazete kupürünü saklamıştım, TV'de "Atları da vururlar" adıyla gösterilmişti (Bu kupürde de sinemalarda farklı bir isimle yani "Son Gerçek" ismiyle gösterildiği belirtilmiş [2] ). Eğer sinemalarda gösterildiği ismi kullanılacaksa "Son Gerçek" kullanılmalı. Televizyonlarda ve DVD sürümlerinde farklı isimler kullanılabiliyor. Önemli olan filmin sinemalarda gösterildiği adıdır. Sayın Kibele IMDB'de Türkçe isim mi var diyor. Evet var (Diğer birçok farklı ülkede gösterildiği isimleri ile birlikte). Zaten referansta çok önceden belirtmiştim. IMDb'de referans verdiğim sayfada hem Sinemalarda gösterildi ismi hem de TV 'de gösterildiği ismi ayrı ayrı belirtilmiş. Ayrıca şu linkte olduğu gibi [3] dünyanın birçok farklı ülkesinde tıpkı bizde olduğu gibi hep farklı isimlerle gösterime sunulmuş--docbaba 15:38, 4 Haziran 2008 (UTC)Docbaba mesaj

  • hızlı davrandığım doğrudur.. biraz zor bir gündü, sadece bu başlık değişikliğinde kaldığına şükretmek gerek..:) imdb'deki türkçe başlıkları sonra gördüm, ama bir de literatüre bakıp geri döneyim derken unuttum. sonuç olarak, meseleyi özetleyen bu isimle yazılmış bir roman söz konusuyken bu filmi bu başlık altında görmekten pek hoşlanmasam da, evet filmin ilk gösterimi sizin dediğiniz gibi oynamış. ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler, kolay gelsin. --kibelemesaj 22:19, 4 Haziran 2008 (UTC)

ek: filmin sinemalarda gösterildiği isim kullanılabilir evet.. ama bir başka yaklaşım da, yaygın kullanımdır. ki, ilk gösterimi izleyenler dahil kimse filmi bu isimle hatırlamayıp kullanmıyorsa, sırf doğruculuk adına bu başlıkla kalması doğru mudur onu da bilemedim.. yaygın kullanımı başlık yapıp, girişte sinemalarda oynadığı ismi vermek daha doğru geliyor. böyle isim meselelerine pek takılmam. ancak bu kez söz konusu olan, hem aynı adlı romandan yola çıkan, hem de doğrusu en güzel ve en etkileyici film isimleri listesinde tartışmasız ilk onda yer alabilecek bir isim. çünkü biliyorsunuz atları da vururlar! --kibelemesaj 06:52, 5 Haziran 2008 (UTC)