Tartışma:Solculuk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Atatürkçülük ve Laiklik solculuğa girmez!!!Lütfen görüş bildirin...--İndiana jones 17:30, 19 Ağustos 2008 (UTC)

  • Neden girmesin? Kemalizm ile ilgili vikipedi maddesini okursanız sevinirim. Ayrıca sekulerizm giriyor da laiklik niye girmesin ikisi de aynı şey değil mi esasen.--Denereri 20:57, 19 Ağustos 2008 (UTC)
  • Atatürkçülük, devletçi ve inklapçı olduğu için solculuğa girebilir diye düşünüyorum. Belki tam olarak liberteryen sayılmayabilir, ama muhafazakar da sayılmaz. Yine de kesinlikle devletçilik barındırdığı için solcu bir görüş. İhsanjrmesaj 01:48, 1 Eylül 2012 (UTC)
Sol kapsamına girebilecek iki ana akım vardır; Anarşist-Komünizm ve Marksizm. Bunlar ana akımlar olarak, yüzlerce alt akımı barındırabilirler. Mesela Marksizmin, Leninizmi Troçkizmi, Stalinizmi vs. barındırması gibi. Geri kalanı Sol kapsamına girmez, hepsi kapitalist ideolojilerdir.88.252.61.68 15:20, 25 Temmuz 2011 (UTC)
  • Bence kesinlikle yanlış düşünüyorsunuz. Yazdığınız kavramlar aşırı sol içine giriyor. Sol veya merkez sola değinmemişsiniz. İhsanjrmesaj 01:48, 1 Eylül 2012 (UTC)

Kendi Dönemine Göre Değerlendirmek Gerekir[kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal,şüphesiz ki milliyetçi bir adamdı ki o zamanlar için sol kabul edilmesinin sebebi de budur.SSCB'yi bir kenara bıraktığınızda Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi ve Kuva-i Milliye,aşırı sol ve merkez sol arasında konumlanır.Bunun nedeni zaten milliyetçi olmasıdır,bu terminolojiye karşı çıkan arkadaşların çoğu da genellikle milliyetçidir. Şimdi sizi yazı boyunca bir zaman yolculuğuna çıkaracağız. Kurtuluş Savaşı yıllarına gidelim öncelikle. Tarih 19 Mayıs 1919,Mustafa Kema Samsun'a çıkarak yepyeni bir başkaldırının simgesi haline geldiği tarih,bir anti-emperyalist savaşın doğuşu. 1920-1930'lu yıllar için sağ-sol kavramlarını iyi değerlendirmemiz gerekir.20. yüzyıl için sağ imparatorlukların hükümdarları ve taraftarlarıdır.Ya da başka bir deyişle feodal yapıdaki imparatorlukların üst tabakalarıdır. Peki sol nedir? Rusya'daki Bolşevik hareketini bir kenara bırakarak bu değerlendirmeyi yapmak gerekirse:vatanseverlerdir,anti-emperyalistlerdir,halkçılardır,milli ihtilalcilerdir,burjuva devrimcileridir,zanaatkarların ve küçük işletmelerin önderleridir. Bu dönem için solcu olmak Marksist olmak demek değildir. Örneğin,Büyük Fransız Devrimi'nin önderlerinden Robespierre,Marksist değildir ama gerçek bir ihtilalcidir.İşte Mustafa Kemal de dönemi için bu yapılara girer,yani döneminin solcusudur. Kemalizm'in ilk dönemlerine Marksistlerin ılımlı yaklaşmasının sebebi de budur: Mustafa Kemal,30 Ağustos 1922'de anti-emperyalist savaşı başarıya ulaştırdıktan ve düşmanı yurttan attıktan sonra derin ve geniş bir dönüşüm ve devrim hareketine girişti. Türk Devrimcileri,yani Mustafa Kemal'in başını çektiği hareket için yepyeni bir dönem başlamıştı artık. Tüm bu devrimciler,milliyetçilik ve inkılap ateşiyle yanıp tutuşuyordu. Nitekim 1936'lara kadar bu girişilen dönüşüm ateşi genç Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm dünya tarafından "devrimci bir güç" olarak tanınmasını sağladı. Yapılan dönüşümler çok hızlıydı ve Mustafa Kemal Türkiye'si hızla yolunda ilerliyordu.Milli kültürünü terk etmeden (hatta yaşatarak) Batı'ya ve modern uluslara uyum sağlanıyordu.

Anarşist ideolojiler ve ülkeler de soldur. --Comrade-yutyo (mesaj) 12.15, 4 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Marksist-leninist ülkeler komünist değildir, sadece komünizmi elde etme amacı güderler. Kendileri dahi komünizm ismini bu nedenle kullanmaz ve sosyalizm terimini tercih ederler. --Comrade-yutyo (mesaj) 12.15, 4 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]