Tartışma:Silezyaca

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Silez dili sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Polonya (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Polonya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Polonya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Almanya (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Almanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Almanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Çekya (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çekya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çekya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Doğru ad mı ? Takabeg ileti 15:52, 16 Eylül 2010 (UTC)

Adlandırma herhangi bir kaynağa dayanmıyor sanırım. Halk için Silezyalı denildiğine dair kaynaklar mevcut. Silezler diye bir kullanıma ise rastlamadım. Silezyaca olarak adlandırılması bu açıdan daha doğru olabilir. --esc2003 (mesaj) 13:06, 30 Nisan 2014 (UTC)

Yukarida da görüldügü gibi, Esc2003 görüs bildirmekte, kendini referans almaktadir. Halbuki bu konuda bir kac üniversite ile yazisma yapmasi gerekebilirdi. Tercüme ustalarina akil danisabilirdi. Kendine Silez diyen halk yere ülkesine -iya eki getirerek Silezlere ait ülke Silezlerin yeri demelerinden hakaretle dillerine Silez dili, Silezce demesi daha dogru olabilir diye gerekceli görüsümü bildiririm. Tesekkürler. a.nailov 12:09, 9 Kasım 2014 (UTC)

Ülkeler adlarını üzerinde yaşayan halklardan alabildikleri (Japon-ya, Hırvat-istan...) gibi kendi adlarını da halklara verebilirler (Avusturya-lı, Singapur-lu, Nijerya-lı, Suriye-li...). İngilizce Vikipedi'de adın etimolojisi kaynaklarıyla verilmiş. Orada görüldüğü gibi ada dair birkaç görüş mevcut, okuyabilirsiniz. "Bölge, adını halktan alıyor" diye kestirip atmamakta yarar var. Ayrıca yukarıda değişiklik için şahsi düşüncelerimi temel almadığım açıkça anlaşılabilir. Kaynaklarda "Silezler" gibi bir kullanımın olmadığını söyleyerek kaynakları esas almışım. --esc2003 (mesaj) 08:21, 10 Kasım 2014 (UTC)
Slav dillerine hakim olanlara neden itimadin yok anlamiyorum, daima süphe ile yaklasiyorsun. Polonezlere biliyorsun kendi lisanlarinda Polacy denir ayni halk Silezlere ise ne tesadüf ki(!) Ślązacy diyor. Acaba Polonezler de kendilerine Polonyalilar mi diyor suali ile karsimiza cikiyor, umarim mantikli bir cevabin olacaktir, ayrica:

Acaba bu 3 tespitteki nüansi yakaladin mi yoksa her ücü de kendilerine nereli olduklariyla ilgili bir kimlik mi secmisler? a.nailov 20:10, 12 Kasım 2014 (UTC)

  • Türkçe kaynak göremiyorum. Akıl yürütme yoluyla adlandırma yapmaya çalışıyorsunuz ki bunun adı da özgün araştırmadır. --esc2003 (mesaj) 20:33, 12 Kasım 2014 (UTC)
  • Yukaridakileri anliyamadiysan bilenlere sor sana yardim edecek poliglot wikipedistler mevcut. Bahane de arama, akil yürütmeden isimlendirme yapanin bizzat sensin. Silezyali Dokumacilar hârici ne var? Silez Dili diye acilan maddeyi Silezyaca diye yapan sen, Silezler maddesini Silezyalilar yapan sensin. Sen kendinden menkulsun, referanslarin kendin oluyorsun. a.nailov 20:43, 12 Kasım 2014 (UTC)
    Gereksiz konuşmalara bir son verip tartışma sayfalarında boşuna yer işgal etmeseniz iyi olur. Alim kesilip kendini kaynak sanan burada ne yazık ki sadece sizsiniz. Moravyalılar diye bir madde oluşturdum. Bu halka Morav da deniliyor. Kaynaklarıyla birlikte ekledim. Belki ilgi çekebilir. --esc2003 (mesaj) 21:22, 12 Kasım 2014 (UTC)
Yabanci lisan bilmiyor musun yoksa? Alim olmam seni rahatsiz etmisse bilemem, faydalanmasi tavsiye ederim ancak. Aklini kullan akil yürüt akil etme ne yasak ne günah. Insanlik akil etme ile ilerlemistir. a.nailov 23:49, 12 Kasım 2014 (UTC)
  • Silez halkinin dünyanin ekseriyetinde bilinirligi cok kisitli oldugu icin kaynaklar yok denicek kadar kit. Kiyas ve akil etme yoluyla, ve isin ustalarindan tercüme etmelerini umabiliriz. Silezyaca dense de Silezce yönünde ilmi kullanimlar da mevcut En basta belirttigim gibi kitlik var. Bence devriyeciler ilmi olandan taraf kanaat bildirmeliler. a.nailov (mesaj) 19:58, 20 Mart 2015 (UTC)