Tartışma:Santigrat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Celsius (birim) maddesiyle birleşebilir. --spAs 14:53, 27 Haziran 2006 (UTC)

Celsius (birim) Turkce'de santifrat degil mi? Ben yonlendirmeyi degistirdim bu tartismayi gormeden ama gerekirse geri alinabilir. Bu iki madde (Celsius (ölçek)) ile birlestirilebilir bence. Citrat 18:57, 27 Haziran 2006 (UTC)
ben de yukarıdaki yorumu yazdıktan sonra olayı biraz daha ince eleyip sık dokudum, sonra Celsius (birim)'in ismini Celsius (ölçek) olarak değiştirdim; birim olarak kullanılan terimin "Celsius" değil "derece Celsius" olması nedeniyle.. ("Kelvin", "derece" demeden birim olarak kullanırken "Celsius" derece ile beraber kullanılıyor veya "Celsius ölçeği" olarak geçiyor) Farklarına gelince, aslında çok yakınlar, ilk başta "derece Celsius" kullanılırken zamanla "santigrat" yaygınlaşmış, sonrasında Celsius'un tekrardan tanımı yapılmış ve santigrat eski tanımıyla kalmış. Bunun dışında santigratın diğer bir anlamı da daireyi 400 parçaya bölerek oluşturulan açı birimi olan grat'ın (veya grad, grade, gon, gradian) yüzde biri olması.. Bunlar uluslararası birimler olduğundan herhalde bizim için de geçerlidir diye düşünüyorum ama pratikte "santigrat" ile "derece Celsius" arasında pek fark olmadığından santigrat demek daha kolay geliyor herkese, tanımı da daha az bilimsel de olsa daha pratik ve anlaşılır santigrat'ın.. ingilizcede de centigrade yaygın olarak kullanılmasına rağmen, daha bilimsel olan celsius'a yönlenmiş. bunları hesaba katınca tam da emin olamadım ne yapmamız gerektiğine..--spAs 21:04, 27 Haziran 2006 (UTC)

Celsius ve Santigrat[kaynağı değiştir]

Bu sayfada santigrat ve Celsius'un birbirleri yerine kullanılabileceği söylenmiş, ancak yine Vikipedi'nin Celsius sayfasında "C sembolü santigrat olarak değil Celsius (selsiyus) şeklinde okunacak." denmiş. Konu hakkında bilgi sahibi veya tecrübeli bir kullanıcı tarafından ele alınması ve gerekli ise düzenlenmesi iyi olur bence. 94.55.148.243 13:01, 26 Nisan 2015 (UTC) sasasas