Tartışma:Sanskrit

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkler ve Sanskritçe kısmı konuyla alakası yok bir kişisel görüş olduğu düşüncesindeyim. konuyla ilgili akademik kariyeri olan bir bilim adamının sözleri veya eserinden bir aktarmaysa kalmalı ve bukaynak belirtilmeli aksi takdirde eklenen bölüm silinmeli.--Muhammet Alp Yılmazgil 10:51, 20 Mart 2006 (UTC)


Bu sayfa tartışma sayfasıdır makalenin bu sayfaya taşınmasına gerek yoktur. Ayrıca tartışma sayfasına yazılan yazıların silinmesi doğru bir davranış değildir.Muhammet Alp Yılmazgil 10:09, 2 Mayıs 2006 (UTC)

"Sanskritçe" bildiğim kadarıyla bu yanlış bir kullanımdır... Doğrusu "Sanskrit dili"dir. Yalnızca bu dil böyle yazılır, bir istisnadır.... Biri düzeltirse iyi olur... ilginize...Bu imzasız yazı Düşünenadam (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

"Güzel" sözcüğü Sanskritçe'den mi gelmiş[kaynağı değiştir]

"gözel"den "gözle ilgili" "güzel" türemiş olmasın? Bu imzasız yazı Gokhan85 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Güzel sözcüğünün göz'den türemezi imkansızdır. Bu sözcüğün Türkçe olup olmadığını bilmiyorum ama güzel sözcüğüne orta asyada da gözel (sadece tatarlar güzel) diyorlar. Türkçe'nin ilk halinde kelime başında hiç bir şekilde g sesi bulunmaz. Bu yüzden göz sözcüğüne orta asya'da köz derler. Fakat güzel sözcüğünün başında bulunan g sesi orta asyadaki türk dillerinde de korunmuş. Bundan dolayı güzel sözcüğü büyük bir ihtimal soğd yada sanskrit dillerinden (veya başka bir dilden) geçmiş olabilir. Zaten türkçede -el/-al eki kullanilmaz. Mesela "ulusal" sözcüğündeki -al eki fransizca'dan devşirilmiştir (geçmemiştir). Çünkü cumhuriyet döneminden sonra insanlar arapça kelimelere düşman oldukları için ta fransızca'dan bile ekler devşirerek türkçe'nin içine etmişlerdir. Process cq (mesaj) 16:23, 26 Kasım 2016 (UTC)