Tartışma:Salise

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

1 saniye 60 salise ye ve aynı zaman da 100 saliseye eşit ise "aynı şeye eşit olan iki şey birbirine eşittir." teoremi ne oluyor?


Maalesef bir zaman birimi olarak salise, Türkçe'de yerine oturmuş bir kavram değildir. Arapça kökenli olan salise sözcüğü, saniyenin 60'ta birine eşit olan bir zaman birimi olarak tanımlanmıştır. Türk Dil Kurumu'nun Genel Türkçe Sözlüğü'nde salise "Saniyenin altmışta biri olan zaman birimi" olarak tanımlanmaktadır. Ancak saniyenin 60'ta biri pratikte ölçülen bir zaman birimi değildir. Yaygın olarak ölçülen değer saniyenin yüzde biridir. Bunun bilimsel karşılığı da vikipedi'nin "saniye" sayfasında tanımlandığı gibi santisaniyedir. Konuyu, Emre Kongar'ın bir makalesinden aşağıdaki alıntı ile örnekleyebiliriz.

http://www.kongar.org/medyanotu/228_Onyargilar_ve_bir_yanlis.php

Şimdi gelelim hepimizin göğüsünü gururla kabartan son spor başarımıza ilişkin olarak yapılan yaygın bir yanlışa: Süreyya Ayhan 1500 metrede Avrupa şampiyonu oldu. Yanlışı ilk kez bu haberi veren kanallardan CNN-Türk'de duydum. Spiker, Süreyya Ayhan'ın derecesini yanlış olarak, 3 dakika 58 saniye 79 salise olarak okudu. Arkadan ertesi gün haberi birinci sayfasında manşetten veren Sabah'ta aynı yanlışı gördüm. Büyük bir olasılıkla başka kanallar ve başka gazeteler arasında da aynı yanlışı yapanlar vardır. Süreyya Ayhan'ın derecesi 3 dakika ve 58 saniyedir ama, 79 salise değildir. Çünkü salise, saniyenin altmışta biri olan bir zaman birimidir ve bu yarışmalarda üçüncü sayı,salise olarak değil, saniyenin yüzde biri olarak ölçülür. Doğru ifade ve doğru yazım, "3 dakika, 58 saniye 79" olmalıydı. Muratakad 14:34, 14 Haziran 2009 (UTC)