Tartışma:Rönesans

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rönesansı İslam uygarlığı üzerinden açıklamak[kaynağı değiştir]

* Rönesansı İslam medeniyetinin etkisi ve Mars'ın fethi ile açıklamak Türk-İslam senteziyle yoğrulmuş resmi tarih anlayışının bir uzantısı sadece. Bu anlamda madde taraflı. Ne matbaanın bulunuşundan, ne ortaçağ felsefesi içindeki tartışmalardan (özellikle Nominalizmin etkisi), ne burjuvazinin ortaya çıkışından söz edilmemiş maddede. Rönesansla ilgili batıda bu kadar tartışma varken, Türk-İslam sentezi bir yorumun kesin doğru olarak verilmesi talihsizlik olmuş. Ortaçağ'a yönelik tasvir de resmi tarih tezinin barındırdığı önyargılarla dolu. Lucien Febvre gibi tarihçilerin gösterdikleri gibi ortaçağ hiç de insani değerlerin falan kaybolduğu bir çağ değildir. Eğer engizisyondan bahsedeceksek insan yakmalar özellikle rönesans döneminde yaygındır. Ayrıca rönesansın Barok'u getirdiği de yanlış. Hem Ozfur'e getirdi hem de temeli sadelikti demek de çelişkili. Barok sanatı rönesans sanatını takip etmiştir. En azından İngilizce ya da Almanca Vikipedi'leri okuyarak bile çok daha iyi bir madde çıkartmak mümkündü... PhilippoBruno 22:46, 4 Ağustos 2007 (UTC)

Ve yıl 2010, hala sayfa bu kadar berbat. Bu kadar önemli bir maddenin bu halde olması çok kötü bir durum. Ya madde tamamen elengeçirilsin ya da bu kadar ortaokul kitaplarından copy&paste yapılmış gibi duran maddenin vikipediden silinmesi lazım. Linkleri kırmızı olunca hiç değilse Rönesansla ilgili birşeyler merak eden bir kişi yardım edebilir.--Yugoer 15:29, 9 Mayıs 2010 (UTC)

Rönesans-İst. Fethi[kaynağı değiştir]

Bağdaştırılan olaylar ve düşünce akımları farklı iki cephe gibi ve bu sayfa İstanbul cephesinde görünüyor. Ayrıca Fransa'da rönesans krallarla değil ihtilalde de etkisi olan modernleşme ve sanatseverliğe yönelik görsel ve pratik sanat adamlarına aittir. Kesin kaynaklar gerek.Ut94 01:05, 21 Ağustos 2007

Kralların da etkisi yok mu diyorsun yani ??? Eğer krallar böyle bir olusumda yer almasaydı Fransada rönesans bu kadar yükselemezdi.

bence de bunu krallar yapmadı Fransada ise ihtilali gerçekleştiren halkyapmıştır Rönesans ı

Aydınlanma başlığının Rönesans'a yönlendirilmesi....[kaynağı değiştir]

herşeyi bu kadar sorun etmeyin sitey bn yeniden düzenliorum işte tarih konularını --85.104.82.73 17:50, 10 Ocak 2008 (UTC)--85.104.82.73 17:50, 10 Ocak 2008 (UTC)--85.104.82.73 17:50, 10 Ocak 2008 (UTC)

Nasıl? Nasıl? Yönlendirme derken ayrıca bakınız şeklinde bağlantı kuracağım diyorsanız, bence sorun yok. Eğer bu maddenin kendisini yönlendirmeyi düşünüyorsanız, yeniden düzenleme yapmadan önce kütüphaneye gidersiniz. İyi çalışmalar. Takabeg 17:55, 10 Ocak 2008 (UTC)ğıİÖÖŞÖ

bencede kralların etkisi olmasaydı fransa'da rönesans bu kadar yükselmezdi. Üstelik bir ülkenin kaderini kralları belirler diye bir söz vardır. Burda kral sadece kendi ülkesinin değil bütün dünyanın kaderini belirlemiştir.


Muhtemeldir ki, İstanbulun fethinin batı uygarlığı üzerinde etkileri olmuştur. Ancak bunu bu kadar öne çıkaracak kadar bir etki söz konusu değildir. Ayrıca İslam uygarlığı hiç bir zaman sanata, bilime ve kültüre değer vermedi. İslam uygarlıklarının yaptığı tek şey insanlığı geriye götürmektir. Rönesans kiliseyle hesaplaşma dönemidir. Birileri camilerle hesaplaşana kadar, müslüman toplumlar ortaçağlarını yaşayacaklardır. 01.06.2008 Wolke


rönesansın nedenleri bölümünde verilen maddelerin çok yanlı oluşu rahatsız edici olmuş. tarihi sadece islamla açıklar bi bakış açısı ya da acısıyla yazılmış yorum niteliğinde maddeler olmuş sadece.