Tartışma:Plevne Savunması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Rusya (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bulgaristan (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bulgaristan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bulgaristan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu sayfada kumandanların belirtildiği karede, en önemli paşa olan Gazi Osman Paşa'yı unutmuşlar.--Mehmet Doğan'dan 22:13, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Plevne Muharebesi[kaynağı değiştir]

Osmanlıya göre Plevne Savunması, Rusyaya göre Plevne Kuşatması. Bu tür madde başlıkları çok var, mesela Sivastopol Kuşatması, Normandiya Çıkartması ve Barbarossa Harekâtı gibi harekât adının kullanıldığı maddeler v.s.... yani az değil ve oldukça yerleşmiş adlar olduğu için düzeltmemiz de zor. Yine de bu madde için tarafsız bakış açısından hareket edersek Plevne Muharebesi daha uygundur.

Taraflı başlık olan "Plevne Savunması" google araması (Türkçe) sonucu 3.390 ve taraflı başlık olan "Plevne Muharebesi" 2.730. Sadece yaygınlık ile karar verilmez de taraflı başlığın o kadar yaygın olmadığı anlaşılıyor. Geri kalan işimiz araştırmalara bakıp incelemek. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 02:19, 7 Ağustos 2009 (UTC)

  • Takabeg, Plevne savunması bir muharebe tanımına uymuyor. O yüzden de bu maddeyi muharebe olarak adlandıramayız. Muharebe bir iki gün içinde olur biter. Bir savaş sırasında gerçekleşen bir karşılaşmadır. Kuşatma ise farklı bir kavramdır. Aylarca sürebilir. Viyana Kuşatması 2-3 ay sürmüştür. Plevne savunması 5 ay sürmüştür ve bu savunma sırasında çatışmalara zaman zaman ara verilmiş, toplam 3-4 tane muharebe yapılmıştır. Kuşatma ve muharebe kavramlarının farklı tutulması gerekiyor. Savunma ve Kuşatma kavramlarına gelince: Bu konuda bir tarafsızlık sorunu olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Nitekim bu konuyu bir zamanlar ben de gündeme getirmiştim. Bence bir ordunun bir kenti veya kaleyi kuşattığı bütün olaylara kuşatma adı vererek bu sorunu çözebiliriz. Zaten diğer dillerde de bu böyledir. Siege kelimesi kullanılır. Eskiden Türkçede muhasara kelimesi kullanılırdı. Zaten dilimizde Plevne Savunması adının kullanılması olayın kuyruk acısını azaltmak içindir. Taraflıdır. Plevne Kuşatması adını öneriyorum. ---Vikiyazar 16:49, 8 Ağustos 2009 (UTC)
  • Plevne savunması doğru ve yerinde bir kullanımdır.tabiki Türk tarihi açısından Eğer rus gözüyle bakılırsa plevne kuşatması ya da plevne galibiyeti denebilir ancak bir Türk tarihi açısından inceliyoruz.--Kamuran otukenli 15:58, 4 Kasım 2009 (UTC)

Tuna donanması değil Tuna filotillası'dır. Veya Danube Squadron. Takabeg ileti 10:56, 9 Mayıs 2013 (UTC)