Tartışma:Plüton

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Astronomi (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Astronomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Astronomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Ne önemi var ki?[kaynağı değiştir]

Önemi var çünkü Vikipedi'de sadece "DOĞRU" lar yer almalı. Ve doğrusu da "Plüto". Sonunda "n" harfi yok. Metal Militia 16:53, 18 Şubat 2006 (UTC)
Sonunda "N" harfi olmadığını nereden çıkarttınız? İngilizcede Pluto denir ama Fransızcası "Pluton" ve Yunancası "Plutonas" dır.
Biz yabancı kelimeleri dilNe önemi var ki? Ha plüto, ha Plüton ha bilmem ne!

Biz karar vereceğiz buna! Ama bence PLÜTON!

imize Fransızcadan aldığımız için bu kelimede de dilimize "Plüton" şeklinde girmiştir ve imla lugatlarımızda Plüton olarak geçmektedir.

Bir kelimenin sonundaki "n" harfinin ne zaman düştüğü ne zaman kaldığı Yunancada uzun bir ders konusu olduğundan detaya girmiyorum ama bu kelime Türkçede Plüton diye kullanılır.
Hatta aynı ismi taşıyan bir element dilimize "Plütonyum" diye girmiştir.
Sadece bu kelime için değil sonunda -on ile biten ve bazı dillerde -o olarak kullanılan tüm kelimelerden -on lu biçin tercih edilmiştir. (Orion, Horizon,vs.)
Öte yandan haklı olduğunuz konu dünya üzerindeki dillerin bir kısmında bu kelime "Pluto" şeklindeyken bir kısmında da "Pluton" şeklindedir. Ama Türkçe'ye bu kelime vakti zamanında Fransızcanın etkisiyle "Plüton" olarak girmiştir ve "u" fransızcada "ü" okunduğundan "Pluton" olarak değil "Plüton" olarak yazılagelmiştir. Bu nedenle istikrarlı olmamız gerekir. Element için "Plütonyum" kullanıp gezegene "Plüto" demek tutarlı bir davranış olmasa gerek.

Saygılar Wisdom 17:47, 18 Şubat 2006 (UTC)

Çok ilginç Plüton da gezegeen olsuuuuuun - seda

Eris Plüton'dan (veya Plüto her neyse) daha büyük o zaman önce onun olması gerekir Ahmet Mert Götürler (mesaj) 19:20, 16 Şubat 2015 (UTC)

Haklısınız[kaynağı değiştir]

Haklısınız, elimin altında (benim de) İnternet var, merak edip bakmalıydım. Ve maddenin adını TDK'nın sayfasına bakmadan değiştirmemeliydim. Düşüncem, gezegenin adının İngilizcedeki karşılığı olan "Pluto"dan, dilimize doğrudan "Plüto" olarak geçmiş olması gerektiği şeklindeydi. O nedenle doğrulamayı gerekli görmedim. Kendine fazla güvenmemeli insan. Hatamı kabul ediyorum. Yarattığım kargaşa nedeniyle tüm Vikipedistlerden özür dilerim. Metal Militia 18:39, 18 Şubat 2006 (UTC)

  • Hata yapmak önemli değil! Ama bütün Viki bu yazım hatalarıyla dolu. Vikideki bu yazım hatalarını kontrol edip düzeltecek bir grup oluşturulmalı. Lütfen bu konuyu Vikideki herkese duyuralım. Yoksa burada yeni bir Türkçe icat etmis olacağız.Saygılar.--Ahmetan 18:52, 18 Şubat 2006 (UTC)
    • Yanlış iyidir insanlar yanlışları bulmak için bütün metni okurlar. 7 farkı bulun misali. :-D
  • Yahoo arkadaşlar iyi güzel de ben bir çok maddede sayısız küçük küçük yanlışlar görüyorum. Bazıları klavye farkından olsa da hepsi değil. Kelimelerin içinde bazen harfler bile olmuyor. Anlamıyorum o kadar da emek verip yazıyorlar! Maddeler yarın bir gün çoğalırsa bunları kim düzeltecek? Bana mı güveniyorlar.--85.101.111.233 11:16, 10 Mart 2006 (UTC)

Onu bilmem ama Plüton daha anlamlı geliyor diğerlerine göre.

8 gezegen var artık.

24 Ağustos 2006 da Prag'da IAU örgütü Plüton'u gezegen kategorisinden çıkarmış, Plüton uydusu Karon ve diğer iki uzay cismini gezegen değerlendirmesine almış. İngilizcesi iyi birinin çeviriyi yaparak Prag toplantısını yazsa iyi olacak.

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık üç bin gökbilimci Plüton'un bir gezegen olup olmadığını tartışmak üzere bir araya geliyor.

Plüton'un gezegen olup olmadığı tartışma konusu

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da başlayan toplantı Plüton üzerine uzun dönemdir devam eden bir tartışmaya son noktayı koyacak.

Plüton 1930'da keşfedilmiş ve Güneş Sistemi'nin dokuzuncu ve son gezegeni kabul edilmişti.

Ancak bazı uzmanlar Plüton'un diğer sekiz gezegenden çok daha küçük ve uzak olduğunu vurguluyor.

Tartışma üç yıl önce, Güneş'in yörüngesinde daha büyük cisimler tespit edilmesiyle iyice alevlenmişti.

Örneğin 2003 UB313 adı verilen bir gök cismi Plüton'dan çok daha büyük.

Plüton'un çapı 2.360 kilometre ve yapısı diğer gezegenlere göre farklı görünüyor.

2003 UB313'ün çapı ise üç bin kilometre olarak tahmin ediliyor.

Güneş Sistemi'nin çevresinde, Dünya'ya yaklaşık 10 milyar kilometre mesafedeki Kuiper Kuşağı olarak adlandırılan alanda çok sayıda büyük gökcismi daha keşfedildi.

Uluslararası Astronomi Birliği üyelerinden şimdi ilk kez gezegenin ne olduğuna dair resmi bir tanım yapmaları isteniyor.

Bu tanımın sonucunda 2003 UB313 gezegenler arasına katılabileceği gibi, Plüton'un gezegen statüsü geri alınabilir.

Hatta bazı uzmanlar 14 kadar yeni gezegenin Güneş Sistemi'ne katılabileceğini öne sürüyorlar.

Böylesi bir karar dünyanın dört bir yanında ansiklopedi ve ders kitaplarının gözden geçirilmesini gerektirecek.

<BBCTurkish.com>< www.bbc.co.uk>

Nasıl yani şimdi Plüton şu an gezegen mi deil mi

Plüton'un çapı 0 mı??? Maddede öyle yazıyor da. --Gezginler06 14:46, 6 Ağustos 2008 (UTC)

Nasıl olur? Plüto ne zamandan beri cüce gezegen değil? Artık cüce gezegen diye geçiyor.--umut 18:18, 9 Mart 2009 (UTC)

Birleştirme[kaynağı değiştir]

Neden birleştirme isteniyor? Plüton bir gök cismi. Cüce gezegen bazı gök cisimleri için kullanılan bir tanımlama, bir tür. Pekâla başka cisimler de olabilir cüce gezegen olan. Var da. İkisi de kalmalı diye düşünüyorum. Hatta "cüce gezegenler" diye kategori de olabilir. --HeyYO 12:23, 11 Kasım 2009 (UTC)

Bu madde başı hariç tamamen ingilizce.Lütfen ilgilenir misiniz?88.236.8.121 06:41, 22 Mayıs 2011 (UTC)

Maddeyi eski kötü halinden kurtarmak için yaptığım çalışmayı bitirmek üzereyim. Bazı eksikler tabii ki var. Ancak umarım Plüton hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin işine yarayacaktır. Maddede İngilizce maddeden ve bazı Türkçe kaynaklardan yararlandım. Saygılarımla.....:Çalıştay:.. 12:35, 22 Haziran 2011 (UTC)

Plüton'un uydusu olan Charon Plüton'dan daha büyük değildir. Charon Plüton'un yarısı kadar büyüklüğündedir. 78.180.46.18 22:38, 19 Temmuz 2012 (UTC)

Plüton Güneş'e Neptün'den daha yakın değildir sadece yörübgesinin 1/6 kadar neptünden daha yakındır bilginize. Ahmet Hikmet Çeşme (mesaj) 01:24, 16 Temmuz 2015 (UTC)

New Horizons - Yeni Ufuklar[kaynağı değiştir]

9 buçuk yıl önce uzaya fırlatılmış New Horizons - Yeni Ufuklar adlı uzay mekiği hakkında hiçbir bilginin olmaması çok üzücü... Plüton ile alakalı New Horizons çok yeni bilgiler gönderdi ve Plüton'un daha da yakınından geçerek çok çok değerli bilgileri insanlığa gönderecek.

Bu bilgilerin wikipedi ingilizce sayfasından temini ve tercümesi hususunda; • İngilizce tercümesi çok iyi • Görseller ve ilgili meteryalleri temin edebilecek • Mevcut bilgilerle kıyaslamasını yapabilecek gök bilimci

vikipedi yazarlarının yardımlarını rica ediyorum.

ensarduskun 01:30, 17 Tem 2015 (UTC)