Tartışma:Pîrî Reis

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Piri Reis sayfasından yönlendirildi)

Geçersiz Dış Bağlantılar[kaynağı değiştir]

Açılmayan dış bağlantıları kaldırdım. Darphanenin sitesine olan dış bağlantıları güncelledim. 12:08, 14 Aralık 2010 (UTC)
Açılmayan dış bağlantıları geri getiren arkadaşı kutluyorum bravo. Böyle devam. 16:49, 28 Aralık 2010 (UTC)

Kategori tartışma:Konularına göre tarih sayfasından taşıdım. Yanlış yere eklenmiş.--Ugur Basak 13:02, 30 Kasım 2005 (UTC)

Bu resmin Piri Reis ile ne alakası var? Ansiklopedik değil, maddeden çıkarılmasını ve silinmesini öneriyorum. Filanca 19:10, 13 Haziran 2007 (UTC)

mühim olan resim falan değil piri reis in o zaman ın teknolojisi ile haritaları nasıl çizdiği ???

burada resim de mühim. ansiklopedik olmadığı için maddeden çıkarıyorum. Filanca 17:24, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Ben Piri Reis'in yaşadığı toplum ve ırk olan Türkler'den biriyim ve Türkiye'de yaşıyorum..Bence o zamanın teknolojisi ile nasıl çizildiğini sorarsanız keşif balonları ile çizilmiş olabileceğini savunmakta tereddüt etmem.15 yaşındayım ve sizin tecrübenizden daha düşük bir tecrübeye sahip olabilirim.Bu nedenle yanlış bir bilgi verdiysem sizlerden özür dilerim. Kullanıcı:Onur-Kaplan-1996 (Onur Kaplan 17:48, 23 Kasım 2010 (UTC))

İdam edilmiş kişiler[kaynağı değiştir]

İdam edilmiş kişilerin arasında yer almasına dair maddede bir kaynakça göremedim. İdam edilmemiş ise eğer bu kategoriden çıkartılmasını öneriyorum. Omulu 22:40, 13 Mart 2008 (UTC)

piri reis'in doğum yeri[kaynağı değiştir]

Piri Reis'in doğum yeri ile ilgili kategoride sıkıntı var. Piri reis ile ilgili genel kanı onun gelibolu doğumlu olduğu şeklindedir. ancak bunu savunanlar dahi babası kemal reis in lakabı ile karamanlı kemal reis in karamanlı olduğunu kabul ederler.

  • piri reis' in d.tarihi 1465 ve 1470 tarihleri arasında olduğu tahmin ediyorlar. karamanoğulları ise 1483 tarihinde son buldu ve fatihin fetihleriyle birlikte otuzbiroğulları beyliğinde yaşayan halk fethi yakın zamanda gerçekleşen istanbul şehrine zorunlu göçe tabi tutuldu. Piri reis in amcası kemal reis karmanoğlu kemal reis değil karaman lı kemal reis dir.fatih sultan mehmet 1466 da konya yı ele geçirmiş ama karaman ı almamıştır. karaman en erken 1471 de ele geçirilmiş ancak sürekli el değiştirmiş tir isyanlarla taki 1483 e kadar. 1471 de ilk defa ele geçirilen bir şehir halkından olan 1470 doğumlu piri reis nasıl doğmanadan önce zorunlu göçe tabi tutulabilmiştir?

karaman dan 1471 e kadar zorunlu göç olmamıştır. piri reis e gelibolulu demek için doğum tarihini değiştirmemişz lazım. bu verilerle bence karaman doğumludur.--Silistre 20:42, 13 Ağustos 2008 (UTC)

Piri reis ile ilgili genel kanı onun gelibolu doğumlu olduğu şeklindedir ise Karamanlılar kategoriye sokmamız yanlıştır. Zaten Gelibolulular kategorisine de sokmuyorduk. Sizce Karaman doğumlu olsa da sabit olmayan bilgilere dayanarak kategorileşme işi yapılmaz. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 20:46, 13 Ağustos 2008 (UTC)

  • evet geliboluda ikamet ettiği kesin ve babası ve amcasının da karamandan göç ettiği kesin. sonuçta fethedilen bir beyliğe ait devlet kayıtlarına ulaşmak imkansız demek istediğim osmanlı salnamelerin de önemli şahsiyetlere ait doğum kayıtları oluşturulurdu. ancak piri reis e ait bir kayıt yok sadece onun nesline ait kayıtlar var. karamanoğulları dağıtıldıktan sonra beylik kayıtları da ortadan kayboldu, bu sebeple 1100-1480 arası doğumlu olan şeyh edibali, yunus emre ve piri reis in doğum yerleri hep muallakta kaldı ve anadolu da bir çok şehir bunları sahiplendi. sonuç olarak bence piri reis in gelibolu doğumlu olduğuna ilişkin kayıt bence silinmeli.--Silistre 20:59, 13 Ağustos 2008 (UTC)(UTC)
  • Gelibolu doğumlu olduğunu gösteren kaynaklar varsa eklenmelidir. Aynı şekilde Karamanlı doğumlu olduğunu gösteren kaynaklar varsa eklenmelidir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 21:02, 13 Ağustos 2008

Daha önce yapılmış Güney Amerika'nın doğu kıyısı haritaları var. Ancak hiçbiri bu detay, teknik ve içerik olarak bu haritaya denk düşmüyor. O dönemde o bölgede pro-osmanlı Türk denizciler olduğu kesin. O bilgileri derlemişler anladığım. Ayrıca Türkler ve Caicos Adalarının olduğu yerdeki kayıklar süper. Osmanlıca ne yazıyor acaba?

Ama bu tanım ne demek ben tam anlayamadım: "Bu haritayı dünya ölçeğinde önemli kılan, Kristof Kolomb'un hala bulunamamış olan Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olmasıdır."

bn

  • Düzelttim: "Bu haritayı dünya ölçeğinde önemli kılan, günümüze kalmamış olan, Kristof Kolomb'un Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olmasıdır." --İnfoCan 21:06, 16 Ekim 2008 (UTC)

95.7.27.17 bu (IP) numaralı şahıs ankara ertuğrulgazi mahallesinden ikide bir değişik (IP) lerle vandallık yapmakta. ve..[kaynağı değiştir]

95.7.27.17 BU (IP) adersli şahıs Ankaranın Ertuğrulgazi mahallesinden ikide bir değişik (IP) lerle Vikipedideki değişik maddelere (vandallık) yapmakta ve önemli bilgileri silip durmaktadır.Şimdi de evliya çelebi maddesindeki bilgileri ve resimleri kıyıma uğratmış. Uzun zamandır bu kullanıcıyı izlemekteyim bu kullanıcının olunlu bir katkısı olamayacağına ben kanaat getirdim ve bu bakımdam Lütfen ilgililer bu anonim kullanıcıya karşı tetbir geliştirsinler veya yasaklasınlar diye düşünmekteyim. benden söylemesi..saygılarımla..tacirci 26 Mart 2011 18:04.

Traduction de Bon Omu[kaynağı değiştir]

Bonjour,
je ne parle pas turc et suis bien incapable de lire le turc ottoman.
Dans un écrit Robert Mantran indique que le cartographe turc Pîrî Reis dans le premier quart du XVIème siècle dans son Kitâb-ı Bahriye indique : « Bon Omu » ce qui veut dire « Bon homme » [1].
Mais j’ai beaucoup de difficulté à savoir quelle langue emploie « Bon Omu » ?
Pourriez m’indiquer si la translation depuis l’ottoman est « Bon Omu » ou « Bon Ome » ?
Le texte original se trouve probablement sur la page 291 ou les pages précédente et suivante.
Ceci me permettrait de rédiger au mieux la toponymie de l’île du Levant.
Avec tous mes remerciements.
--6PO (mesaj) 23.10, 27 Mart 2019 (UTC)[yanıtla]

Références