Tartışma:Palu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Palu, Elâzığ sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

1915 den önceki yaşıyan Ermeni nüfusdan Palu'nun tarihinde bir söz yokmu? --katpatuka

palu ile ilgili buraya yazilmiş olan madde tamamen türk resmi tarih tezinin mahsuludür. gerçekliği yansıtmamaktadir. palu bugün halen nerdeyse tamamen kürt olan nadir yerlerden biridir. bunlarin iinde zazalar çoğunlukta olup kesin kez bir türkleşmenin varolmadığı söylenebilir. ayrıca bir arkads yorum yapmış ermenilerle ilgili. 1915 tehcir kanunundan önce palu da şehirli kesmin büyük bir kısmı ermenidir.bu durum diyarbakı salnamelerinde nüfus dökümü yapılarak belirtilmiştir. bugün halen büyük çoğunlıkta köylerin ismi ermenicedir. aynı şekilde dağ köyleri ise halen kürtçenin zazaca lehçesini konuşurlar. selçuklularla birlikte türkleşme diye bir şey söz konusu olmamıştır. bunun için biraz evliya çelebiye bakmak gerekir. seyahatname de palu gelişini anlatan evliya öelebi burda şu notu düşer "palu diye bir memelekete geldim, kimi zaza, kimi zozo". zozo bilidiği üzere ermenileri tarif eden bir hitaptır. yine bugün elazığ'ın bir çok köyü ermeni yerleşimine sahip olup isimler de halen ermenicedir. örnek olarak palunun ekrag köyü, veya zenteriç, kinderiç gibi bir çok köy halen ermeni ismiyle anılmaktadır. palu başlığı altında bir madde açılacaksa şayet burada Şeyh sait isyanını ele almadan geçmek de olmaz. zira palu tarihinde ki büyük olaylardan biridir. yazıda bahsi geçen palu beyleri ise kök itibariyle diyarbakır eğil beyleri ile akraba olup neticede mırdasi denen bir kürt aşiretinin kolları şeklinde ortaya çıkar. bu bilgiler ise palu ve eğil deki kitabelerde açıkça anlaşılmaktadir. bilgilerinize--09:28, 27 Kasım 2007Bu imzasız yazı Muzo021 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Palu Etnik Yapısı[kaynağı değiştir]

Halkı Zaza dilinin merkezi lehçesini konuşur.Palu merkez ise yüzyıllarca türkçe konuşulduğundan türk kabul edilir ama tüm halkı deylem(Doğu Azerbaycan) kökenlidir.Yüzyıllar önce bile evliya çelebi halkı zazadır ohi(karakoçan)ermeni de vardır der.bölücüler iftira atmasın Royroy23 (mesaj) 14.58, 6 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Palu'yu 400 yıl yöneten karacimşit ailesi ise zaza kökenli olmasına rağmen türkçe isim almıştır.Kaymakamlık kaynağı bunu söyler.Belirli bir kesmin kürt köyü bile olmayan palu beyliğini kürt göstermesi tarihe zıt düşer. Royroy23 (mesaj) 15.03, 6 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]