Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeOsmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 4. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 50. Hafta 2015 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 43. Hafta 2018 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Vikiproje Osmanlı İmparatorluğu (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Osmanlı İmparatorluğu maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Osmanlı İmparatorluğu kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Maddedeki "Tarihle yakından ilgilenmeyen kişilerde genellikle iki yanlış yargıya rastlanır.." ifadesi pek ansiklopedik gelmedi bana. Bu o kadar kapsamlı bir genelleme ki bunu tek kaynak göstererek olurlamak çok zor bence. Benvewikilerim (mesaj) 06:17, 29 Kasım 2012 (UTC)

Madde temizlenmeli[kaynağı değiştir]

16. yüzyıldaki Osm. Yah. kısmı ansiklopedik değer taşımamaktadır. "Kime göre tanınmış?" sorusu rahatlıkla sorulabilmekle birlikte, "falanca varken filanca neden yok?" sorusu da sorulabilir ki bu iki sorunun sorulabilmesi, maddenin nesnel bilgiler içermediğini kanıtlar. Diğer taraftan "neden 16. yüzyıl?" sorusu da ikinci noktadır.--RapsarEfendim? 21:14, 15 Şubat 2013 (UTC)

Selam Rapsar,
  1. alt-basligi degistirdim... umarim daha nesnel olmustur.
  2. "16.yy" olmasinin sebebi ise bu maddenin kronolojik sirayi takip etmesidir. Maddenin ilerliyen kisimlarinda diger asirlarda yasamis baska isimlerden de bahsedilmektedir.
  3. "falanca varken filanca neden yok?" sorusuna gelince: Guzel bir soru fakat kullandigim kaynakta bu isimler verilmis sadece. Eger bildiginiz baska isimler varsa, kaynaklariyla birlikte onlar da eklenebilir elbette.
Vakit ayirdiginiz icin tesekurler. -- Iggydarsamesaj 16:10, 18 Şubat 2013 (UTC)
Selamlar sana da. Başlıktan ziyade içerik benim sıkıntım. Mesela bu sayfa değil de Türkler sayfasında böyle bir içerik olduğunu düşünseydik, kimleri ekleyecektik? Burada kişisel görüşler devreye giriyor ister istemez. Mesela Jozef Hamon sadece bir doktormuş, Türkler maddesinde bir doktorun kısa hayatı eklenebilir mi? Bence, bu isimlerin toptan kaldırılması gerekmektedir (tüm maddedeki), nesnel bilgi olmadığı için (yani neye göre seçildiği konusu sıkıntı, sınırımız nedir konusu sıkıntı). Ek olarak, 1914 nüfus sayım sonuçlarında elde edilen verilerde, Yahudi nüfusları da yer almış devlet içindeki. Bunları bir toparlayıp, maddeye eklemeyi düşünüyorum.--RapsarEfendim? 16:27, 18 Şubat 2013 (UTC)
Aslinda Rapsar, ne yalan soyliyim, kismen katiliyor kismen katilmiyorum. Katiliyorum cunku siniri nerede cizeceksin, haklisin; katilmiyorum cunku burada ismi gecenler hukumette ileri derecede yer almis yahudi cemaatinin uyeleridir. Ornegin, sadece bir doktor deyip gecme, Osmanli Yahudilerinin (olumlu olarak) kaderini degisterecek olan kan iftirasi aleyhine ferman cikartilmasinda on ayak olmustur. En alttaki dort isim ise Yahudi cemaatininin tarihinin bir parcasidir. Bence sinir soyle cizilmedilir: Madem ki konu "Osmanli'da Yahudilik", Osmanli'da Yahudi cemaatini ve/veya Osmanli Yahudilerinden hukumeti etkileyenleri listelemek, ansiklopedik acidan insanlari bilgilendirmek icin gereklidir diye dusunuyorum. Bu arada, soz agizdan cikti bir kere, bekliyorum o nufus sayimi sonuclarini :) Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 21:22, 18 Şubat 2013 (UTC)
Nüfus sayım sonuçları çok önemli bu madde için, kesinlikle ekleyeceğim. Ancak çok dağınık haldeler, Yahudileri ayırıp, toparlamam lazım :) Konuya dönersek, Osmanlı Yahudileri gibi bir kategorimiz olması lazım. Zaten Osmanlı Yahudisi olup da ansiklopedik olan kişi sayısı pek yok. Kategori yeterli gibi geliyor bana. Dediğim gibi, Türkler veya başka bir millet için nasıl uygulayacağız bunu, büyük bir soru işareti.--RapsarEfendim? 21:37, 18 Şubat 2013 (UTC)

Tanrı mı, Allah mı?[kaynağı değiştir]

Merhaba, Sultan II. Mahmud'un aşağıdaki sözü yabancı bir kitaptan tercüme edilmiş, ancak tercümede mana kaybetmiş gibi görünüyor. O dönemdekilerin "Tanrı" kelimesini pek kullanmadıklarına dikkat çekerim. "Allah" kelimesi Tanrı anlamına gelen, yaygınlıkla kullanılan kelime idi.

« Müslümanların ancak camilerde Müslüman, Hristiyanların ancak kiliselerde Hristiyan, Yahudilerin de ancak sinagoglarda Yahudi olmalarını, Tanrı'ya bağlılıklarını ifade ettikleri bu yerlerin dışında herkesin aynı siyasi haklardan ve himayemizden istifade etmelerini isteriz. » Orijinal haline dönüştürülebilir. -Dominator1453 (mesaj) 07:40, 11 Aralık 2015 (UTC)

bu nasil seckin madde cok tarafli bir dili var. yoruma acik dogru bile olsa kuşku uyandırıyor. bir kere daha incelenmeli176.219.142.201

Muadilleri Osmanlı Ermenileri, Osmanlı Rumları iken bu madde neden Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi? --Cobija (mesaj) 16:46, 21 Ekim 2017 (UTC)