Tartışma:Oruç

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu yazida nedense ikinci degisikli benim ismim altinda gozukuyor ancak o ekleme bana ait degil. Muhtemelen sistem hatasi. Citratmesaj 05:29, 5 Ekim 2005 (UTC)

  • Bir konudaki çeşitli kaynaklardan veya bir kaynaktan birçok kısmı alıntılayarak Vikipedi'ye ekleyemeyiz. Zira bu içerikler normalde Vikikaynak'ta yer alan içeriklerdir ve bizim için çoğunlukla referans özelliği taşırlar, doğrulanabilirlik vurgusu için gerekirler. Bu sebeple doğru olan bir noktayı açıklamak için bir seviye alıntı yapmak, diğer olası alıntıları ise belirtmektir. Not olarak da belirtilebilir, metin içerisinde de. Ayetler de kaynak niteliği taşıyacakları için bu tip bir uygulama ile Vikipedi maddelerinde yer alırlar. Ramazan orucu İslam dininde farz olduğu ve belirli bir ayetin inmesiyle farz kılındığı için ilgili ayet belirtildi. Bunun dışında oruç ile ilgili olan ayetlere eğer belirli bir metin parçası ile doğrudan ilişkiliyse yer verilebilir. Bunun dışındaki kaynak olabilecek veya konu ile ilgilenen bir kişinin bakmasının iyi olacağı ayetleri sıralayabiliriz, örneğin: "... ayetlerinde konu ile ilgili daha fazla bilgi yer alır" veya "konu ayrıca ... gibi ayetlerde de ele alınmıştır/zikredilmiştir". Olmadı maddenin ilgili kısmına referans gösterme sistemi kullanılarak not düşülebilir; bu özellikle de birden çok ayetin aynı konuyu tanımladığı durumlarda kullanılır - bu ayetlerden birini metinde açıkça alıntılarız diğerlerini ise not kısmında örneğin şöyle zikrederiz: "ayrıca ... ayetlerinde de çeşitli tanımlamalar yapılmıştır". Umarım durumu anlatabilmişimdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:28, 18 Eylül 2007 (UTC)

Oruçun zararları[kaynağı değiştir]

iyi olardı kı birileri oruçun zararlarından bahs etsin. zararları aşağıdaki metinlerden okuya bilirsinizŞ

Bu imzasız yazı 78.38.28.3 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12 Ağustos 2010

Oruç sağlıktır[kaynağı değiştir]

Orucun sağlıklı bir insanın vücuduna hiçbir zararı yoktur.Emin olun gerçekten tutmak isterseniz 1 sene bile hiçbir şey yemeden durabilirsiniz.Allah, yardım eder ve hiçbir şeyiniz de olmaz.Aksine kendinizi daha dinç, daha sağlıklı ve huzurlu hissedersiniz.Bir Müslüman olarak buraya orucun zararları yazmanızı kınıyorum.Kaldırılmasını arz ediyorum... Teşekkürler Mattsmithismyworld (mesaj) 17:34, 21 Mayıs 2013 (UTC)

Burada faydaları kısmı gayet ansiklopedik bir dilde ve kaynaklı şekilde aktarılmış. Vakti olan bir arkadaş çevirip maddeye eklerse faydalı olacaktır. --Eldarion 06:56, 18 Temmuz 2013 (UTC)

Özgün araştırma[kaynağı değiştir]

Özgün araştırma kısımları çıkarılmıştır. Güvenilir kaynak gerekiyor.fark linki--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 16:24, 20 Temmuz 2014 (UTC)

Huffington post yazısı[kaynağı değiştir]

Yazı bilimsel bir makale değil güvenilirliği düşük.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 18:17, 20 Temmuz 2014 (UTC)

muharrem orucu[kaynağı değiştir]

Muharrem orucundan nerde bahsedilebilir?

Ramazan ayı- Hicri takvim[kaynağı değiştir]

Ramazan ayı ile ilgili olarak Sevan Nişanyan'ın verdiği bilgiye göre bu ay Arap takviminde Temmuz-Ağustos aylarına sabitlenmiş bir zaman dilimini ifade ediyordu ve bu durum Ömer zamanında değişmişti. Acaba Onun öncesinde müslümanlar2ın oruç ayı acaba nasıldı, yani şimdiki gibi her yıl 11 gün öne çekilen bir takvim mi, idi yoksa sabit olarak temmuz- ağustos aylarında mı oruç tutuluyordu? Bu konuda bilgisi veya kaynağı olan? ZohakMSJ 09:22, 18 Eylül 2014 (UTC)


Kullanıcı:Tolgahanbob dinlerde oruç altında İslam'da oruç cesitleri olarak düzyazı seklinde zaten bulunan bilgileri ait olmadığı genel bölüm altında oruç türleri tabloları haline getirmis. Sonuç hem de şişirilmiş, ve dikkat dağıtıcı, ayrıca da tekrar. Bence düzyazı olanı hali daha iyi ve yeterli, tablolar silinmeli. Cobanyastigi (mesaj) 18:37, 20 Ağustos 2015 (UTC)

Tablolar gitmis yerine bölüm başlıkları ve düzyazı gelmiş ama hala 1- yanlış yerde (islamda kabul edilen kavramlar, islamda oruç bölümü altında olmalıydı, islam dışı ya da din dışı oruç kavramları ile alakaları yok) 2- tekrar (aynısı zaten olması gereken yerde var). Bence Kullanıcı:Tolgahanbob sayfa düzenleme denemelerini Kullanıcı:Tolgahanbob/deneme adresinde yapmalı, herkesin okuduğu bir maddede değil (örnek: Kullanıcı:Cobanyastigi/deneme). Cobanyastigi (mesaj) 20:54, 23 Ağustos 2015 (UTC)

Sağlık amaçlı oruç[kaynağı değiştir]

Saglık amaçlı oruç alt başlığı altında verilen bazı bilgiler sanırım yanıltıcı veya kafa karıştırıcı

En başta "su orucu" olduğu ifadesi, sanki su içme kısıtlaması gibi anlaşılabilir, gerci cümlenin tamamını okuyunca öyle olmadığı anlaşılıyor. Bir diğer yanıltıcı ifade japon araştırmacı Yoshinori Ohsumiye verilen ödül ile ilgili. Sanki bu ödül "gün doğumu ile batımı arasında yeme- içme ve cinsel ilişkiden uzak kalma" dan ibaret olan bir orucu anlatır gibi. Adamın çalışması mantar hücrelerinde otofaji mekanizması üzerine. Bunu etkileyen besin kısıtlaması gibi çevresel faktörleri inceliyor.

Orucun bağışıklık sistemine iyi geldiğine dair çok sayıda sav bulunuyor. Bu savları ileri sürenlerin hangi türden bir oruçtan bahsettikleri belirsiz. Bu oruca dair laboratuvar araştırmaları mevcut mudur,Ya da Oruçla ilgili hayvan deneyleri mesela?

Ya da

örneğin orucun tansiyona, şekere, Vücut kitle endeksine, insülin direncine, damar çeper kalınlığına, serotonin gibi mutluluk hormonlarına, hastalıklara yakalanma oranlarına veya hastalıklardan iyileşme sürelerine olumlu etkilerine dair ölçülebilir ve tıp dergilerinde yayınlanmış bilgiler sunabilirler mi?Ben Bilal (mesaj) 10.39, 9 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir baksanıza[kaynağı değiştir]

Oruç hamilelere çoçuklara ve hastalara farz değildir değişiklik yapıyorum. Çünkü burada bir yanlışlık var Taşlanan Ağaç (mesaj) 22.56, 1 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]