Tartışma:Omurgasızlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hayvanlar (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hayvanlar maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hayvanlar kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

omurgasız hayvanlar biyolojisi[kaynağı değiştir]

ben biyoloji 2, sınıf öğrencisiyim ve bu sene ağır bir sistematik görmekteyiz fakat aklıma takılan birçok soru var örneğin omurgasızlar bakımından gayet zengin bi faunaya sahip olmaamız gerekirken neden biz hala yabancı biyologların araştırdığı ve yayınladığı makalelerle uğraşıyoruz ve 3 tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde her tuzluluk derecesinde yaşayabilecek canlı türleri yetiştirmek varken biz neden bu kadar pasif vurdumduymaz ve sorumsuz davranıoruz omurgasız hyvan biyolojisi sistematiğini ezberlemek yerine neden denizlerimizde canlıları barındıramıyoruz onu bi tatrttışıp çözüm getirsek olmazmı belki o zaman bizim bulduğumuz türler kitaplarda yer alır da Atamızın yolundan gidebiliriz o o kadar geometrik kavramı bulmuşsa biz ondan daha çok şey bulmalıyız belki o zaman bu vtan için ve bilim için bir adım atabiliriz biz hazıra kondukça araştırıp sorgulamadıkça daha çoook uyutulcaz ben size sesleneyim derin uykumuzdan da uyandırmak için belki dürtmüş olurum ben de yeni yeni uyanıyorum sevgili biyologlar maalesef bilimin ve ilimin en gerisinde yok olup gitmekteyiz hadi kalkında artık birseyler yapalım !!!

Omurgasızlar diye bir takson yoktur. Bu chordata filumunu diğer hayvan filumlarından ayrı ve özel olarak ele almanın sonucu ortaya çıkmış, bilimsel olmayan sınıflandırma. Oysa omurgasızlar diye tabir edilen hayvanların her biri kendisine has özelliklere sahip takson altında toplanmaktadır. Chordata yani kordalılar, omurgalılar.. nasıl bir filumda toplanıyorsa, sestodlar nematodlar, kafadanbacaklılar vs. de kendine has bir vücut dizaynı ile farklı bir taksonda toplanmaktadır. bunların hepsini sırf sırtında omurga ya da sırtipi taşımadığı için bir arada almakta yine pek bilimsel olmayacaktır.
Chordata filumu diğer hayvan filumlarından üstün ve komplike özellikler gösterir. Bu nedenle insan gibi zeki bir varlık kordalılardan çıkmıştır. Ama bunun böyle olması, diğer filumların hepsini vertabrasızlar altında toplamayı gerektirmez.95.7.229.197 17:26, 11 Ağustos 2011 (UTC)

Sınıflandırmanın farklı stilleri var bildiğim kadarıyla. Bir kısmı kladogramı temel alıyor, diğeri filogenetik, bir bölümüde klasik sınıflandırma yapıyor.78.170.54.1 23:01, 28 Kasım 2011 (UTC)

Sınıflandırmanın farklı türleri yok. Darwinden günümüze değin aynı taksonlar kullanılmıştır.88.224.202.161 12:26, 20 Haziran 2012 (UTC)