Tartışma:Oğuzlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Mitoloji (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Azerbaycan (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Azerbaycan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Azerbaycan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkmenistan (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkmenistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkmenistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Tamam Göktürkler de,tarih yok tarih,hangi tarihler arası yaşamaışlar,orta asyada ilk nereden türemişler tarih vermeden hikaye gibi anlatılmış.Bilen,araraştıran biri o yüzyıllarıda eklesin lütfen.

Göktürkler diye bir devlet yok ki nereden çıkıyor bunlar? --LandSCape 19:06, 2 Haziran 2006 (UTC) ne demek yok Bu konuda kim gerçeği biliyorsa Türkler hakkında yazarak aydınlatsın.


Benzeri bir sayfa, Oğuz Boyları başlığı altında yer alıyor. Düzenleyerek link vermek mümkün olur mu? --firez 22:18, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Prof. Faruk Sümer'in kitabındaki bilgilere göre gruplandırma şöyle olmalı:

A. Bozoklar

Gün: Kayı, Alkaevli, Bayat, Karaevli
Ay: Yazgır, Pötürge, Töker, Yapırlı
Yıldız: Avşar, Beydilli, Karkın, Çorukluğ

B. Üçoklar

Gök: Bayındır, Çavdur, Çepni, Peçenek
Dağ: Salur, Alanyurtlu, Eymür, Üreğil
Deniz: İğdir, Bükdüz, Yiva, Kınık
--firez 22:24, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Selamlar. Akademik terim olarak Oğuzlar uygundur. Teşekkür ederim.

Bakınız: Faruk Sümer, Oğuzlar, TDAV, İstanbul, 1992.

Takabeg ileti 10:47, 5 Mayıs 2008 (UTC)

Bozoklar ve Üçoklar Başlığında Yazılanlar[kaynağı değiştir]

Bu başlık altındaki bir paragrafı alıntılıyorum;

840 yılında Uygur Devleti Kırgızlar tarafından yıkılınca Oğuzların asıl büyük göçü başladı ve Asya'nın dört bir tarafına ama daha çok kitleler halinde batıya göçtüler. Cengiz Han'ın kurduğu Moğol İmparatorluğunun egemenliği altına girdiler. Moğol egemenliği sona erdikten sonra tekrar toparlandılar. 10. yüzyılda Hazar Denizi'nin doğusunda Oğuz Yabgu önderliğinde ilk devletlerini kurdular.

Cengiz Han'ın Moğol İmparatorluğu 1206 yılında kurulmuştur ve 1300'lü yıllara kadar egemenliğini korudu diyebiliriz. Oğuzların, Hazar Denizi'nin doğusunda kurduğu devlet, 10. yüzyılda tarihlendirilmiş. Sanırım bu tarih doğru fakat belirtilen kronolojik sıralama yanlış yapılmış ya da anlatımda bir bozukluk var. Bu kısmın düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. --Deliormanlimesaj 12:06, 10 Kasım 2008 (UTC)

Harita anlamsız. Siyah olarak belirtilen illerde de Oğuz boyları var --193.140.180.223 15:09, 13 Ocak 2009 (UTC)

Danish language and Oghuz[kaynağı değiştir]

Danish language has got a name for city that it is readed like oghuz The city Aarhus or Århus

Dünyada ki tüm türk ırkları tarafından bu şekilde kabul edilir iken neye dayanarak tamamen yanlış diyorsun anlamıyorum insanları yanıltmayalım...

  • Arkadaşım burda kulaktan, kimliği belirsiz kişilerden duyduğun hurafeleri anlatmaktan vazgemi temmenni ederim ...

Tarihi araştırmalar, senin gibi hikaye anlatmıyor kalıntılar ve yazılar üzerine kuruluyor ... Varsa bu anlattıklarının belgesi ve tabi ki buda bir kişinin dediği olmaması gerekir (Örn. Birçok kayıtta yer alması gerekir) yayınlarsın ve/veya susarsın.

Ayrıca genel ahlak kuralı diye birşeyden haberin yok sanırım. Keza bizim soyunmuz bellidir. Sen soysuz olduğuna inanıyorsan bence annene, annende annesine sormalı ... Sonuçta buda bir tarihi araştırmadır.

02:21, 29 Ağustos 2011 (UTC)

Bu kadar garabet olmaz yani.Osmanli türk degilmis?Peki neydi osmanli?Osmanli devletini kuran Osman Bey'in halis türkmen oldugunu bilmeyenmi var?
 Osmanli devletinin dili türkçedir.Sonradan farsça ve arapçanin etkisinde kalmasi bunu degisitirmez.
 Türklerin birbiriyle savasmasi,hatta birbirini yok etmesi de bunu ispatlamaz.Ayni irktan iki kabile birbiyle savasiyorda devletler neden savasmayacak?Tarih böyle vakalarla dolurdur.
 Amerikalilarin hepside avrupa kökenli ama iç savas oldu.
 Ispanyollar,fransizlar birbirini öldürmedimi?
 Afrikali milletlerin hepside siyah irk oldugu halde birbiriyle savasiyor.
 Bugün dahi katiksiz arap soyundan gelen devletler birbiryle savasiyor.
 Son olarak avrupalilar(bilhassa fransizlar) Osmanliya türk demislerdir.Hatta müslüman anlaminda bile türk kelimesi kullanilmistir(Voltaire)

Lütfen Osmanli düsmanliginizi Wikipedia da yayinlamayin.

Arkadaşlar, Vikipedide "Qurtue" (yani Turque'nin tersi veya "Kürtiye") isimli başlik açmişlar, benim tarafimdan silinmiştir. Qurtue - M.K.Atatürk tarafindan öngörülmüş Türkiyenin bir ismi diye yaziyor. Kaynak yok. Bu imzasız yazı 217.174.226.86 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Uz yada Oğuz[kaynağı değiştir]

Uz (Oğuz) Aram'ın oğlu, Aramın oğullarından biri, Şeym'in in oğlu, Tevrat'a göre

Talkan ve Curcan Katliamın'dan neden bahsedilmiyor.Sanki Türk'ler seve seve müslüman olmuş gibi gösterilmiş.İnsanları yanlış bilgilendiriyorsunuz.İşinize gelmeyen tarafları objektif ve net yazın.--78.170.138.33 17:20, 23 Şubat 2013 (UTC)

Oğuz kelimesinin kökeni[kaynağı değiştir]

Oğuz kelimesinin kökeni 'ok+uz' olarak belirtilmiş, ancak Orhun yazıtlarında /ok/ harfi ile değil, /g/ harfi ile yazılıyor, bu nedenle 'ok+uz' olması imkansız.

Kırgız kelimesi ise yin Orhun yazıtlarında Kırgız değil 'Kırkız' 40ız anlamında yazılı.

Bu resime bir gözatın: Orhun Yazıtlarında 'Oğuz' kelimesi