Tartışma:Oğuz Yabguluğu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Hikaye ile Destan Farklı şeyler[kaynağı değiştir]

Dede Korkut Destanı Oğuzlar ile Kıpçakların mücadelesini konu almaktadır. Dede Korkut Hikayelerinden Farklıdır. --GokayBJK 13:05, 2 Aralık 2008 (UTC)

Devlet Şablonu ve Statüsü[kaynağı değiştir]

Değerli arkadaşlar, Oğuz yabgulukları birden çok Oguz bağımsız olarak yaşadıkları bir dönemi betimlemektedir. Bu topluluk bir birlik oluşturamamış ve daha sonra Karahanlılar Devletinin ondan sonrada Büyük SeLçuklu Devletinin belkemiğini oluşturan boylardan oluşmaktadır. Fakat bu toplulukları bir devlet statüsünde göremeyiz çünkü kurumsal bir birlik ve organizasyonları bulunmamaktadır. Bundan Dolayı Devlet Şablonunun Kaldırılıp Türk Tarihi Şablonun uygulnaması daha uygundur. Çelik Adam 21:26, 15 Mayıs 2010 (UTC)

Sayın Çelik Adam'ın tespitlerine katılıyorum. Oğuzlar özellikle Selçuklular ve Hazar Denizi çevresi ile Anadolu'da kurulan Türk Devletlerinin asli ve ana unusurudur. Ancak Oğuz Yabguluğu olarak adlandırılan dönem ve mekanda tüm unsurları ile devlet denilebilecek bir teşkilatlı siyasi yapı oluşturdukları söylenemez. "Oğuz Yabguluğu" devleti, tarihi gerçeklere aykırı oldukça zorlama bir iddia olmuş. Bu imzasız yazı HYUNG-NU TU (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Oğuz yabguları listesi[kaynağı değiştir]

Elimizde Oğuz yabgularının isimleri hakkında hiçbir kaynak bulunmamaktadır, bu liste tam olarak neye göre hazırlandı acaba? Firatlal (mesaj) 21.44, 14 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]