Tartışma:Weserübung Harekâtı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Norveç'in istilası sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Almanya (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Almanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Almanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Danimarka (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Danimarka maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Danimarka kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Norveç (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Norveç maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Norveç kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Selamlar. Bu maddenin sadece başlığı Weserübung Harekâtı olması gerekiyor. Interwikiler öyle. Ve içeriğinde Danimarkanın teslimiyetinden de bahsedilmesi gerekiyor. Gerç Danimarka 9 Nisan'da harekatın başlamasından sadece 2 saatte teslim etti. Yine de Almanya hem Danimarkaya hem Norveç'e saldırdı. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 03:07, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Harekatın ana stratejisi Norveç in istilasıdır. Planın orijinal şeklinin amacı Norveç kıyılarında deniz üsleri kurmak, böylece Kuzey Buz Denizi ne açılabilmekti. Bu üslerle anavatan deniz bağlantısı için Danimarka da gerekliydi. Planda önemsiz bir ayrıntı olarak dile getirildi. Planın orijinalini hazırlayan Amiral Raeder dir. Ribbentrop la 27 Eylül 39 da, Sovyetlerin tutumu konusunda görüşünü almak için görüşüp planı hazırlamaya girişmişti. 10 Ekim de Hitler e sunuldu ve unutuldu. Demir sorunu ortaya çıkınca yeniden masaya alındı. Ana hedef yine Norveç di. Açıkçası Danimarka hiç hesapta yoktu. Hitler son anda ekleyiverdi. Hani, "elimiz deymişken..." hesabı. Ben, açıkçası bu nedenlerle Danimarka olayını incelemedim, notlarımda bile yok. Bir arkadaş Danimarka ile ilgili bildiklerini ekleyebilir maddeye. Ama madde adının değiştirilmesi görüşüne belirttiğim nedenle katılmıyorum. --Makedon 11:34, 18 Temmuz 2008 (UTC)
Selam. Öncelikle Bilgiklerimi eklemiyorum. Kaynaklara bakarak aktarıyorum. Bizde önemli olan yorum değil kaynaklardır. Interwikilere baktığımda [[cs:Operace Weserübung]] [[da:Operation Weserübung]] [[de:Unternehmen Weserübung]] [[en:Operation Weserübung]] [[es:Operación Weserübung]] [[ko:베저위붕 작전]] [[it:Operazione Weserübung]] [[hu:Weserübung-hadművelet]] [[nl:Operatie Weserübung]] [[ja:北欧侵攻]] [[no:Operasjon Weserübung]] [[nn:Operation Weserübung]] [[pl:Operacja Weserübung]] [[fi:Weserübung]] [[sv:Operation Weserübung]] Korece ve Japonca wikilerdeki başlığı Kuzey Avrupa'ya istilasıdır. Diğer wikilerde ise Weserübung harekâtıdır. Almanya'nın Norveç'e istila etmedi demiyoruz:) Fakat işin içeriğe bakıldığında bu Norveç'e istilası başlığının tercih edilmediği ortadadır. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 12:01, 18 Temmuz 2008 (UTC)
Anlaşılan "Bir arkadaş Danimarka ile ilgili bildiklerini..." şeklindeki ifadem, imalı bir ifade izlenimi veriyor. Bunun için özür dilerim, niyetim bu değildi. Elbetteki kaynaklardan edinilen bilgi benim kasteddiğim, ama ifade hatalı olmuş.
Elbette kişisel yorumlarımızı değil, kaynaklardan aldıklarımız bilgileri yazacağız. Ama hangi kaynaklar. Kuşkusuz güvenilir kaynaklar. Liddel Hart, tüm dünyada saygın bir tarihçidir. Ben, bu bilim adamının kitabını, vikilerden daha güvenilir bir kaynak olarak görme eğilimdeyim. Öte yandan, savaş sonrasında ele geçen yüzbinlerce Alman evrakının büyük bir bölümünü elden geçirerek çalışmalarını üç cilt halinde yayımlayan W.Shirer var. Vikilere kimlerin yazdıklarını bilmiyoruz, kuşkusuz saygın, bilgili kimselerdir. Ama Liddell Hart'ı biliyoruz. Shirer'i de.
İngilizce dışındaki vikilerde konunun böyle konulması ise, onlar da bizim gibi "İngilizce vikiye uyalım" çizgisini izlediklerinden olabilir pekala. Hemen yanlış anlaşılmasın, kritik ediyor değilim. Bazı şeyleri burada tartışmak biraz zor, doğru da değil. II. Dünya Savaşı ile ilgili olarak "Müttefik Resmi Tarihi"ni burada tartışmasak daha iyi olur.
İngilizce maddenin ilk cümlesinde, yanlış anlamadıysam, Norveç'in İstilası'nın açılış operasyonu olarak tanımlıyor harekatı. Üstelik Türkçe viki için yazıyoruz. O kelime benim bile aklımda kalmaz, telefuzunu bile beceremem. Bu maddeyi okuyacak pek çok kişi de benim durumumda. Akılda bile kalmaz. Türkiye'de milyonlarca insan o kelimeyi hiç duymamıştır bile. Bu başlıklı bir maddeyi aramaya kaç kişi gelir ki. Türkçe olarak ulaşılabilecek kaynakların tümünü en az iki kez elden geçirdim halde, hatırladığım kadarıyla ilk kez rastlıyorum. Cehaletime verecekseniz, o da kabulümdür.
Ben, kişisel görüşümü belirttim, doğrusu budur demiyorum. Hangisi doğru ise o olsun.

İngilizce viki de bir maddenin tartışma sayfasında buna benzer bir konu geçiyor. Onlar, viki maddelerini kaynak olarak kabul etmiyorlar. Bu, yukarıda belirttiğim nedenlerle, mantıklı. Dolayısıyla başka viki lerdeki adlandırmaları, kaynak kabul etmek uygun değil. --Makedon 21:35, 21 Aralık 2009 (UTC)

Burada madde kapsamının karıştırılması var. Harekât Norveç işgalinin alt harekâtlarındandır. Sadece Norveç değil Danimarka'da istila edilmiştir. Burada Danimarka'nın kaç saatte teslim alındığı değil jeopolitik konumu önem arz etmektedir, sadece bir parçası değildir. Ayrıca Norveç istilasını konu alan bir madde var Maddenin çok bariz Weserübung Harekâtı olduğu belli o sebeple taşıyorum. Bu madde tüm Norveç istilasını kapsamamaktadır. Aynamahruti (mesaj) 22:43, 23 Mart 2016 (UTC)