Tartışma:Necmettin Erbakan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Erbakan bir muhafazkâr mı?[kaynağı değiştir]

Yoksa radikal mi? Bence muhafazakarlar arasında saymak doğru olmayabilir, tam sınırda yer alıyor, aşırı sağ. Kategoriyi çıkarıyorum, farklı görüşeriniz varsa yazıp ekleyin yine Filanca 21:45, 10 Aralık 2006 (UTC)

Muhafazakar toplumsal düzenin ve kurumların olduğu gibi kalmasından yana olan kimsedir. N.Erbakan'ın partileri kapatıldığında bildiğim kadarıyla davalarının açılma sebebi toplumsal düzeni anayasayı vs. değiştirmesi veya usulsüzlükler nedeniyleydi..Bence de pek muhafazakar sayılmıyor.--Nihan 15:53, 13 Aralık 2006 (UTC)

Erbakan hiç bir dönem aşırıcılığa varacak bir siyaseti savunmamıştır. Klâsik sağ siyasete de yakın değildir. Bugün kendilerine Muhafazakar Demokrasi tabirini uygun görenlerin neredeyse tamamı Erbakan'ın takipçileridir. --maver 23:46, 27 Şubat 2011 (UTC)

Bence Erbakan muhafazakarmıdır sorusuna kendisinin konferanslarında söylemiş olduğu sözlerle cevap verelim ;

  • Bütün Batı hukuku, toplam on bin meseleden ibarettir. Ama sadece İmamı Azam Hz.’lerinin çözümlediği ve hüküm verdiği mesele yüz binin üzerindedir.
  • İslâm bize ve zamana uymaya mecbur değildir. Ama herkes ve her zaman, İslâm’a uymak mecburiyetindedir.
  • Biz bütün sebeplere tevessül etsek ve her türlü gayreti göstersek bile, Allah istediğimiz neticeyi vermeye mecbur değildir.Ancak sebeplere tevessül edilerek ve sünnetullaha uygun hareket edilerek yapılacak işlerin, genellikle başarıya ulaştırılması da adetullahın gereğidir.
  • Şeytan, Allahın mevcudiyetini ve kudretini bildiği gibi, siyonist Yahudi de İslam’ın canının cihat olduğunu bildiği için, bütün gücüyle Müslümanların cihat ruhunu söndürmeye çalışmaktadır.

bu konu gerçekten tarafsız birisinin elinden tekrar geçmeli

Erbakanın unıversıtede aldıqı notlar tarıhe qecmıs ve rekoru kımse kıramamıstır eklenırse sevınırım

Maddede verilen bilgilerin neredeyse hic biri kaynak ile desteklenmemis. Bir ust cumledeki not iddiasi da dahil olmak uzere ornegin "Konya'dan iki milletvekili sectirecek kadar oy alarak milletvekili secildi" turunde soylemler ozellikle belge ile desteklenmediginde fena halde tarafli ve maksatli gozukuyor. Ilgililerin dikkatine sunarim.

Haksız kayıp trilyon davası denilmiş son cümlede mahkeme kararına rağmen. Bunu viki standartları ile bağdaştıramadım sayın yöneticiler... Bu imzasız yazı Keleş (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

28 Şubat sürecine daha ayrıntılı değinilmeli.78.169.64.163 14:53, 23 Ağustos 2011 (UTC)

katılıyorum.78.187.137.215 11:11, 19 Nisan 2012 (UTC)

Bu davaya Haksız kayıp trilyon davası denilmesinin bir sebebi şu:

Anayasanın 69 uncu maddesi siyasî partileri bir güvenceye daha sahip kılmış “siyasî partilerin malî denetimleri Anayasa Mahkemesi tarafından yapılır” demiş. Hatta, 1995 yılında anayasa değişikliği yapılırken, anayasada “Anayasa Mahkemesi bir siyasî partinin hesaplarını incelerken, Sayıştay denetçilerinden ve Maliye uzmanlarından istifade eder” hükmü var.

Bu güvencelere rağmen Refah Partisi mali hesaplarıyla ilgili davaya Anayasa Mahkemesi yerine 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bakılıyor. Gerçekten ortada iddia edildiği gibi kaybolan trilyon veya herhangi bir miktarda para var mı?

Siyasi partilerin 1997 yılı hesapları incelenmiş, belgeleri de var. Anavatan Partisi bu yıl (1997) içinde 1 trilyon 308 milyar lira harcamış Anayasa Mahkemesi tarafından bu hesap onaylanmış. Aynı yıl Doğru Yol Partisi 1 trilyon 566 milyar lira harcamış. Anayasa Mahkemesi onun hesabını da onaylanmış.


Refah Partisi 1997 yılı hesapları verilmesinden altı ay önce kapatılmış olduğundan Anayasa Mahkemesine verilememiş. Bilindiği gibi, 1998 yılının Ocak ayında RP kapatıldı. Kapatılma kararının arkasından Maliye Bakanlığı da, tasfiye işlemlerine başlamış. Tasfiye işlemi kapatılan bir siyasî partinin mevcut olan malvarlığının tespit edilip hazineye devredilmesinden ibaret bir işlemdir. İşte burada, Maliye uzmanları, görevleri olmayan bir alana el atmışlardır. Ne yapmışlar; Refah Partisinin hesaplarını da incelemeye kalkmışlar ve incelemeler sonunda da, partinin 1997 yılında 869 milyar 300 milyon liralık bir harcama yapıldığını tespit etmişler, hem de on dört ayda...


Şimdi, bakınız, ANAP’ın 130 , DYP’nin 130 , RP nin ise 160 milletvekili var. RP' nin hesaplarıyla ilgili ortada hiçbir belgemiz olmasaydı da ne kadar para harcandığı, harcama gerektiği konusunda bir bilirkişi incelemesi yapılsaydı, emsal yoluyla gittikleri takdirde şu tabloya baktığımız zaman, RP nin 2 trilyon lira para harcaması gerektiği sonucuna varırlardı... Ama, buna gerek yok; çünkü, kendi yaptıkları hesaplarda, 869 milyar 300 milyon lira harcanmış, hem de 14 ayda harcanan para bu.

Hatta, daha da ileri gidiliyor. Üçüncü duruşmada, mahkeme başkanı RP'nin avukatlarına karşı bir çıkış yaptı “bu trilyonlar, niye bunları bankalardan göndermiyorsunuz da, trilyonlar çantada mı gidiyor” dedi. Tabiî, dosyayı incelememiş, ortada trilyon yok. Bizzat maliye uzmanlarının raporunda da belirttikleri gibi, 869 milyar paranın hesabı söz konusu. ~ ~ ~ ~ Yavuz Selim Taştekne ~ ~ ~ ~

Daha fazla detay için: http://kayiptrilyongercegi.blogspot.com/2009/01/kayp-trilyon-bir-yalan.html

Maddeye yazılan bilgiler[kaynağı değiştir]

1944 yılında Yüksek Mühendis Mektebi İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştü kaynak)(Necmettin Erbakan Üniversiteye sınavsız giriş hakkı kazanmasına rağmen kendisi sınava girmeyi tercih etti ve bu sınavı üstün başarıyla vererek üniversite öğrenimine ikinci sınıftan başlad)(Yüksek Mühendis Mektebinin İstanbul Teknik Üniversitesine dönüştürülmesiyle 2. sınıftan başlamasının uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur.

1948 ile 1951 yılları arasında yeterlilik tezini hazırladı. Bu süreçte ders verme yetkisi sadece doçent ve profesörlere ait olmasına karşın, kendisine özel bir izin çıkarılması üzerine daha asistan iken Makine Fakültesinde ders vermeye başladı.kaynak Alıntı Bu imzasız yazı 78.175.98.8 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

--88.238.215.54 19:19, 19 Mayıs 2014 (UTC)partileri sırayla "milli nizam partisi" "milli selamet partisi" "refah partisi" "fazilet partisi" ve "saadet partisidir burada "fazilet partisi"ni yazmamışsınız.

"AKP’ye Oy Vermek İsrail’e Oy Vermektir" dediği demeçler hakkında[kaynağı değiştir]

Necmettin Erbakan'ın "AKP’ye Oy Vermek İsrail’e Oy Vermektir" ya da "'AKP'yi Kuran, Kurduran Siyonizm'dir!" gibi iddialarda bulunduğu videolar mevcut. Bu konuşmalardan hiç bahsedilmemiş maddede. Erbakan'ın Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef haline getirmek istemediği için bu sözleri sarf ettiğine dair iddialar da mevcut. Ancak bu iddialar halk arasında konuşulan asılsız iddialar olduğunu düşünüyorum çünkü bu iddiaları destekleyen herhangi bir veriye ulaşamadım. Yine de bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. AlfredMango (mesaj) 21.59, 14 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Bunların maddeye eklenmesinden yana değilim. Çünkü siyaset dili seneler içerisinde birbirinden çok farklı açıklamalar ortaya çıkartıyor. Ansiklopedik olan esas şeyleri kayda geçsek yeterli.
Necmettin Erbakan'ın ölmeden evvel Erdoğan hakkındaki son sözleri: "Tayyip Bey gençlik kolu başkanımızdı... Yıllarca beraber çalıştığımız evlatlarımız. Bunlar iyi niyetli insanlar, hiçbir zaman bilerek Türkiye'ye kötülük yapmazlar, kendilerine her zamanki sevgim bakidir." şeklindedir.
Bu videoda görülebilir. Yani bahsettiğiniz gibi Erbakan'ın kesin bir Erdoğan karşıtlığı olmadığı için böyle bir bilgi eklemek yanlış olur. Bunlara yer vermemek daha iyi. Yer verilecekse, Erbakan'ın seçim dönemlerindeki siyasi sözleri ve ölmeden önceki Erdoğan hakkındaki sözleriyle ayırmamız gerekir. --Buzuldiyar Mesaj 08.42, 15 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Sık tartışılan bir konu olduğu için ansiklopedik olacak biçimde maddeye eklemeye karar verdim. --Buzuldiyar Mesaj 16.31, 7 Temmuz 2023 (UTC)[yanıtla]