Tartışma:Bahaullah

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Mirza Hüseyin Ali sayfasından yönlendirildi)
  • Bahai inancında Bahaullah'ın resminin gösterilmesi uygun karşılanmadığı için resmi en alta taşıdım yanına da uygun açıklamayı yaptım (İngilizce Vikipedi'de de benzer bir yol izlenmiş). Eğer tepki gelirse veya daha uygun görülürse resmi göstermeyip sadece bağlantı da koyabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:16, 1 Temmuz 2006 (UTC)
  • Haklısınız, uygun olanı yapmış olduğunuza inanıyorum. Tepkiye göre tercihimizi yapabiliriz. --Aliska 17:01, 1 Temmuz 2006 (UTC)
  • Dünya Dinleri adlı bir websitesinde bu resmin aynısı konulmuştu ve Bahai Toplumunun Türkiye temsilciliği bundan duyulan rahatsızlığı bildirerek resmin kaldırılması için bu websitesine yazı yazdı. Bunun üzerine resmi kaldırdılar. Ben de Türkçe Vikipedi'de konulmasının aynı şekilde uygun olmayacağı düşüncesiyle resmi kaldırdım. Çok ani bir şey yaptım gibi görünebilir...Ama sebep buydu. Takdirinize. Ryesiloglu 03.07.2006
  • Bu konuda demin sorulmuştu bana, cevabımı buraya da yazmak isterim;
    • Şahsın doğduğunda aldığı isim Mirza Hüseyin Ali olsa da, benimsediği ve (türeterek) kurduğu inanç akımı sebebiyle bu ismi almış. Daha sonra, bildiğim kadarıyla, resmi yazışmalarda da bu ismi kullanmış. Her ne kadar anlam bakımından saygı veya onur içerse de, bir isim. Sonuçta ismi olarak kullanıldığında, resmi belgelerde de isim olarak bunu kullandığından bence maddenin ismi de bu olmalı. Nitekim diğer Vikipedi'lerde de maddenin ismi bu. Ayrıca en yaygın kullanım da bu; yani anlam ayrım açısından da doğru olan bu. Şahsen bunu birinin Müslüman olduktan sonra gidip ismini değiştirmesi ile bir tutuyorum. Bugün peygamber olduğumu ilan etsem ve adımı Kutlu Olan koysam, resmi açıdan da bu isme değiştirsem ismimi; bundan sonra beni, resmi açıdan, Kutlu Olan olarak anarsınız. Yine de biri Mirza Hüseyin Ali olsun derse şiddetle karşı çıkmam. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:41, 3 Temmuz 2006 (UTC)
Madde isminin Bahaullah olması gerekiyor sanki, saygı ile ilişkilendirilebileceğinden emin değilim..--Boyalikus 22:13, 3 Haziran 2008 (UTC)

Sayfanın ismi[kaynağı değiştir]

Herhangi bir şahsiyetin kendisine, düşüncelerine veya yapmış\kurmuş olduğu şeylere ne insanları zorla inandırma girişimi ne de keyfi ithamlarda bulunma eylemi doğru bir tutumdur. Gerçek ne aşırı savunma ile ortaya çıkacak bir durum ne de inatçı bir reddedişle kaybolacak bir ışıktır. Bahailik dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de inanırları olan bir dindir. Kendi toplumu, resmi kurumları, yapısı ve literatürü vardır. Sadece inanırları olduklarından değil ayrıca doğru bilginin yer almasını istediklerinden dolayı insanların ortaya sürdükleri talepler elbette meşrudur.

Resmi mecralara, uluslararası yaygın kullanıma, dinin resmi literatürüne, Türkiye'de yayımlanmış telif eserlerdeki kullanıma vs. bakıldığında Bahai Dininin kurucusu, Bahaullah olarak anılır. Kaldı ki "Mirza" lakabıyla anılıyor olsa da kendisinin doğum ismi "Hüseyin Ali Nuri"'dir. Bu nedenle, doğum adı içerikte belirtilerek sayfanın isminin yaygın olarak kullanılan "Bahaullah" olması gerektiğini düşünüyorum.

Yaygın kullanımı örnekleyecek kaynaklar: türk resmi sitesi: [1] resmi site: [2] resmi kütüphane (üç ayrı dilde): [3] wikipedia ing: [4]


wiki-tr 14:50, 23 Kasım 2017 (UTC)— Bu imzasız görüş Uguroflazoglu (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayfa adının değişmesi önerisine katılıyorum. Normalde, abisi Subhi Ezel önderliğindeki grubun, Bab tarafından vaadedilen Bahaullah'ın Hüseyin Ali Nuri olduğunu reddettiklerini biliyoruz. Bu yüzden bu Bahaullah sıfatını sadece kendisi için kullanırsak, VP:TBA'ya aykırı olduğunu düşünürdüm. Tabii ilk Babilerin Edirne'deki bu bölünmesi ne kadar önemli olsa da, ortada başka bir Bahaullah'ın bulunmaması bu düşüncemi değiştirmektedir. Zaten Mirza Ali Nuri'nin gerçek isminin değil de, lakabının daha çok tanındığının ve lakabıyla tanındığını çeşitli arama sonuçlarıyla kanıtlayabiliriz. Bunun için bende sayfa adının, Bahaullah olarak değiştirilmesi kanaatindeyim. Acaba bu talebinizi, Sayfa Taşıma Taleplerine de taşır mısınız @Uguroflazoglu?--Merhabaviki (mesaj) 21:00, 25 Kasım 2017 (UTC)
  1. ^ http://www.bahaitr.org/index.php/tr/hz-bahaullah
  2. ^ http://www.bahai.org/bahaullah/
  3. ^ http://reference.bahai.org/en/
  4. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27u%27ll%C3%A1h