Tartışma:Mihrî Hatun

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

88.255.219.202 10:43, 12 Mart 2010 (UTC)Mihri Hatun'un bir diğer ayrıcalığı, Venüz Gezegeninde bir kratere isminin verilmesidir. Astronomlarca bu nedenle de tanınır. Bu konuda popüler bir bilim dergisinde çıkan (M.E.Özel, TUBITAK Bilim Teknik dergisi, Mart 2004 sayısı, s.54-59) bir yazıdan yapılacak alıntılar durumu özetlemektedir:

"Bizim için önemli nokta, Venüs üzerindeki kraterlerden 2’sine, bayan şair ve yazarlarımızın isminin önerilmiş ve bunun IAU’ca kabul edilmiş olması. Bunlar, tanınmış yazarımız (Halide Edip) Adıvar ve 15. yy’da yaşamış şairimiz (Mihri) Hatun. Kaynak listeye göre, bu yapıların, sırasıyla, Venüs koordinat sistemindeki konumları (N: kuzey; E: doğu),kraterin çap büyüklüğü (km olarak) ve isim sahibinin çok kısa tanıtımı şöyle:

Adivar--8.9N--75.9E--30--Halide, Türk eğitimcisi, yazar (1883-1964)

Khatun-40.3N--86.9E--37--Mihri, Türk kadın şairi, (1456-1514)

Halide Edip Adıvar krateri, (Venüs'teki) Afrodit kıtasının kuzeyine düşerken, Mihri Hatun krateri, İştar kıtasına yakın Tetus bölgesindedir."

Ekleyen: M.E.Özel; orijinal makale için bakınız: www.mehmeteminozel.net altındaki 'popüler yayınlar' bölümü

88.255.219.202 10:43, 12 Mart 2010 (UTC) Mehmet Emin Özel, Çağ Üniversitesi, Tarsus/Mersin