Tartışma:Meşrutiyet

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Parlamenter monarşi = Meşrutiyet ? --AcartürkEmre 19:40, 21 Nisan 2009 (UTC)

Modern kaynaklarda ben "anayasal monarşi" kullanımına daha çok denk geldim sanki ama mobil olduğum için yaygınlığı kontrol edemiyorum. @Sabri76, @Cobija, @Kibele, bakabilir misiniz?

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VKdaha yaygın
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

--RapsarEfendim? 02:02, 19 Eylül 2017 (UTC)

akademik kaynaklarda denk bir durum var, genelde 'anayasal' kullanımı daha yaygın.. --kibele 08:08, 19 Eylül 2017 (UTC)

Kitap kaynaklarında da hemen hemen denk fakat TDK'nın Uluslararası İlişkiler Terimleri Kılavuzunda meşruti monarşi terimi yer almazken anayasal monarşi mevcut. TÜBA'da da aynı kavram anayasal tekerki terimi ile açıklanmış. --Cobija (mesaj) 11:53, 19 Eylül 2017 (UTC)
  • Meşruti monarşi adının anayasal monarşi ile değiştirilmesi gerekli gibi görünüyor şu durumda. Ancak meşrutiyet terimini de hesaba katarsak iş değişiyor. Kitap kaynaklarında "osmanlı" kelimesini içermeyen arama yaptığımızda anayasal monarşi 169 sonuç verirken[1] meşrutiyet 70 bin küsur[2] sonuç veriyor. Bunun yüzde sekseni yine Osmanlı tarihi endeksli desek de hâlen çok daha fazla sonuç vermiş oluyor. Akademik aramalarda aynı şekilde anayasal monarşi 83 sonuç verirken[3] meşrutiyet 3 binin biraz üzerinde[4] sonuç veriyor. Sözlüklerde de "Hükümdarla yönetilen bir ülkede hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan hükümet biçimi." şeklinde tanımlanıyor, yani Osmanlı tarihine has bir özel ad değil. Meşrutiyet olsa daha iyi gibi görünüyor. --Cobija (mesaj) 19:47, 19 Eylül 2017 (UTC)
Üstte dediğim gibi modern kaynaklardaki kullanım farklılık gösterdiği yönünde, yani benim denk geldiğim kadarıyla. Mobil olduğumdan tam kontrol edemiyorum.--RapsarEfendim? 20:23, 24 Eylül 2017 (UTC)

meşrutiyet kullanımını göz ardı etmişim ilk yorumumda. bu durumda 'meşrutiyet' doğrudur madde adı olarak. madde içerikleri de birleştirilmeli. --kibele 15:43, 26 Eylül 2017 (UTC)