Tartışma:Max Hoelz

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Almanya (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Almanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Almanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Hölz'ün Moabiter "savunmasının" çıkarıldığını görüyorum. Bu bölümün neden maddeden silindiğini açıklarsanız sevinirim. Bu bahsi geçen metin, Hölz'ün yaşamının ve politik görüşlerini biçimlenmesinin kendi ağzından kısa bir özeti niteliği taşımaktadır. Ve bu maddenin olmazsa olmazıdır. Maddenin almanca versiyonunda yer almamaktadır zira bu maddede eklenen linklerle zaten bu konuşmaya -almanca olarak- ulaşma imkanı bulunmaktadır. Oysa Hölz, Türkiye'de tanınan biri değildir ve hele o konuşmaya buradan (wikipedia) başka bir yerde türkçe olarak ulaşılması olanaksızdır. Aksi takdirde, Maddenin, türkçe diğer maddelerde olduğu gibi, doğum tarihi, yaşadığı yer ve yazdığı kitaplar, çevirdiği filmler gibi kırpıla kırpıla, kuşa dönmüş "bir madde de ben ekledim", maddelerinden biri, "ansiklopedik" kısa bilgiler veren görev savma maddelerinden biri olurdu.

Metni ben Almanca aslından çevirerek ve kaynak belirterek maddeye ekledim. Bence burada yer almalıdır. Çünkü bu ansiklopeye yer alan bilgiler, bilgilendirmek, bilgiyi paylaşmak, geliştirmek ve eksikleri tanımlamak/tamamlamak/düzeltmek üzerinden amacıyla konuluyorsa, bunlara ancak -yanlış ve çarpık olmayan maddeler dışında- yeni katkılar yaparak zenginleştirebilir, birbirimizle paylaşabiliriz. Aksi takdirde benim harcadığım emeği boş versek bile, Max Hölz'ün kişiliğini daha iyi tanımak, içinde yer aldığı ve politik duruşunu oluşturduğu dünya savaşı öncesi, sırası ve sonrasındaki koşulları anlamak açısından ve ardından Almanya'da yükselen faşizm sırasında ve daha sonrasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki yaşamını anlamak açısından da gereklidir. Ki zaten burada hedeflememiz gereken de odur. Ciklet kağıtlarından çıkan resimli metin değildir kastımız, ki malesef wikipedia türkçe neredeyse bu tip üstün körü, boş maddelerden oluşmaktadır.

bknz. karşılaştırınız; wikipedia