Tartışma:Materyalizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Makalenin alındığı kaynak bilimsel değil.

Kişisel düşünceler içeriyor. Bilimsel olmadığına katılıyorum. --Malaguena 07:58, 5 Ekim 2006 (UTC) her türlü döverim ok

Katılıorum[kaynağı değiştir]

Bence de kişisel

madde adı...[kaynağı değiştir]

Madde'nin adının Materyalizm yapılmasını öneriyorum. Türkçe'ye yerleşmiş bir kelime. Ayrıca dalları Diyalektik Materyalizm, Tarihsel Materyalizm gibi adlarla anılırken sadece bunun maddecilik olarak yeralması karmaşa doğuruyor.--Martianmister 20:17, 15 Ocak 2008 (UTC)

Materyalizm felsefi bir kelimedir. Materyalizm kelimesinin tam karşılığı maddecilik değildi, özdekçiliktir. Ya Türkçe'ye zaten geçmiş olan Materyalizm kelimesini aynen kullanalım ya da Özdekçilik kelimesine yönlendirme yapılsın maddecilik değil... --Esmasevinc 13:31, 12 Mart 2009 (UTC)

İdealizm maddesi düşüncecilik olarak yazılmamış mesala.Mustafa BURAN 16:10, 18 Ekim 2010 (UTC)

Marx ve Engels'in Materyalizmini Diyalektik olarak nitelendirmek pek doğru değil. Kendileri hiç bir yerde Diyalektik Materyalizm terimini kullanmamıştır. Hegelciliğin daha solunda kalan genç-hegelcilerin, aşırı sol kanadından birer idealistlerdi ikiside. Sonradan Feuerbach Materyalizmi ile tanışınca, Hegelcilikten koptular ve Marksizmin kuramsal temellerini atmaya başladılar.95.10.177.130 17:24, 18 Ağustos 2011 (UTC)

Diyalektik Materyalizm terimini ilk kullanan Stalin'dir (bknz. Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm, Stalin 1938). Lenin bile böyle bir kavramdan bahsetmez. Resmi komünizm, SBKP(B)'nin ve politbüronun üst kademesini ele geçiren Stalinist Bürokrasi tarafından temellendirildiğinden, tüm dünyada Diyalektik Materyalizm adı ile literatüre geçmiştir.(burada bahsedilen Diyalektik terimi değil, Diyalektik Materyalizm terimidir. Diyalektik terimi Marx, Engels ve Lenin tarafından kullanılmıştır.)95.10.177.130 17:27, 18 Ağustos 2011 (UTC) 95.10.177.130 17:29, 18 Ağustos 2011 (UTC)

alt türleri var bunun.88.232.149.15 16:48, 19 Eylül 2013 (UTC)

Laf cambazlığı var...[kaynağı değiştir]

Bu maddenin içeriği materyalizmi tam olarak tanımlamıyor. Bu tanım bilinçli ya da bilinçsizce ama görünüşte ustaca kafa kargaşası yaratıyor. Evet materyalizmde ana unsur maddedir ancak "maddenin dışında hiçbir gerçeklik tanımamaktadır" gibi cümleler materyalizm'i dogmatik ya da zıt ilahi görüş gibi göstermekte... Oysa materyalizm ana unsurun madde olduğunu söylemekle beraber, zihin denen olgunun maddenin ürünü olduğunu, maddenin ürünü olmayan hiç bir "şey"in varolamayacağı ilkesini savunur. O halde zihnin varlığını reddetmez, zihnin maddenin ürünü olduğunu dolayısıyla doğa üstü olamayacağını belirtir. Bununla beraber "zihin hem maddenin ürünüdür hem de varlığını yine bir maddeye bağlı olarak sürdürebilir" der. Yani materyalizm zihni reddetmek yerine, zihnin metafizik ile açıklanmasını reddeder. Ayrıca makalede "zihin" doğa üstü varlık anlamında kullanılmış. O halde not olarak zihnin hangi anlamda kullanıldığı da yazılmalıydı. Aksi taktirde felsefe ile çok ilgili olmayıp da bu maddeyi okuyan kişi "ne yani biz odun muyuz? bizim zihnimiz yok mu şimdi" diyecektir.

Tüm bu eksiklerle beraber, aksi taktirde materyalizmi objektif bir şekilde açıklamayı hedefleyen makale amacına ulaşamaz ve okuyucuyu kişisel ya da ideolojik olarak yönlendirme kaygısı taşır ya da öyle görünür. --Esmasevinc 13:50, 12 Mart 2009 (UTC)