Tartışma:Mâtürîdîlik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Matûridilik sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Hindistan (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hindistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hindistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Matüridi maddesi tamamlanmış gibiyken, uzunluğu ve konu farklılığı göz önüne alınarak,Matüridî ve Matüridîlik olarak iki ayrı madde haline getirildi.. Adı geçen maddeler, başta Sn. Ahmet Vehbi Ecer 'in eserleri başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan derlendi. Bu maddenin çoğu metinlerinin yazarı olarak bendeniz sadece "Nâkil" durumundayım.. Oldukça kapsamlı ve hassas bir konuyu buraya taşımış olduğumun farkındayım. Dinî konularda bir çok yazılarım olmakla birlikte dinî bilgiler konusunda uzman ve ehil değilim.. Yanlışlıklarım, eksikliklerim için şimdiden "Af" dilerim. Dileğim, konunun uzmanları tarafından her iki maddenin de geliştirilip okuyucunun, araştırıcının hizmetine sunulması. Katkıda bulunan ve bulunacak olan gönül dostlarıma, yazım sırasında beni teknik yönden uyaran yönetici ve kullanıcı arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım. --Hasan Sami 05:26, 5 Temmuz 2006 (UTC)

"Allah'a "Şey" Denilebilir" (Vikipedi-Maturidiye)

maturidi'nin türklügü[kaynağı değiştir]

saniyorum maturidi maddesini referans alarak burada dsünürün türk olarak kesin ifade edilisi sözkonusu.Bunun böyle olmadigi, etnik kökeni konusunda rivayetler bulundugu cesitli kaynaklarda belirtiliyor. şu örnege bakilabilir. bu bakimdan ilgili ifadelerin buna göre yeniden ele alinmasi yerinde olacaktir. islam filozoflarinda etnik kimlik belirtilirken dikkat edilmesinde, farkli kaynaklarla karsilastirmali gidilmesinde, ve farkli iddialar mevcutsa ona göre yazilmasinda fayda var.kolay gelsin.--alibazmesaj 16:27, 15 Kasım 2006 (UTC)

Kaynak mı Şart mı?[kaynağı değiştir]

Şeriat, tarikat, ibadet altbaşlığında;

e- Dinin kaynağı akıl, şeriatın kaynağı ise; duyma, işitmedir.

cümlesi yer alıyor. Zannederim, ifadede kastedilen için "kaynak"la doğru kelime bulunamamış. Zira dinin kaynağı vahiydir. Bu bağlamda "kaynak" yerine "şart" kelimesinin kullanılması daha münasip düşerdi. Aynı düzeltme cümlenin devamındaki şeriat bahsi için de geçerli olmalıdır, kanaatindeyim. Msamiturkmesaj

Maturidinin milliyeti[kaynağı değiştir]

Kaynak yetersizliği sebebiyle Türk ifadesi kaldırılmış, lâkin neye dayanarak fars yazılmış?

Normalde kaynak yetersizliği bulunan biri için milliyet tayini doğduğu/yaşadığı coğrafyayla değerlendirilmez mi? Tarafsızlık denilince Türk karşıtı mı olunması gerekiyor? 81.214.64.19 20:12, 13 Aralık 2013 (UTC)

Arkadasa katiliyorum. Maturidi'nin Turk olma ihtimali yuksek. Bakiniz Maturidi Kimdir? Maturidilik Nedir?, Türk Bilgini Mehmet Maturîdî' Büyük Türk Alimi Maturidi, Buyuk Turk Bilgini Imam Maturidi ve Maturidilik, Türk Dünyası Dersleri: Türk Dünyası'nda Din: İmam-ı Maturidi - Dr. Gürbüz Mızrak (YouTube), vs.
Velevki degildi, Turk-Islam tefekkurunu o kadar cok etkilemistirki Turk sayilabilir, sahip cikilmasi icap eder.
Buna istinaden Fars milliyeti yerine Turk milliyetini eklemek gerekir. Hic olmadi, Turk veya Fars olarak vurgulanmalidir.- Yozer1 (mesaj) 09:27, 13 Temmuz 2015 (UTC)

Mâturidîlik[kaynağı değiştir]

Merhaba, kaynak Arapça ise, doğru okunușa göre isimde uzun 'a' â olması ve uzun 'u' (û) olmaması gerekiyor. -Yozer1 (mesaj) 09:09, 13 Temmuz 2015 (UTC)