Tartışma:Marksist feminizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Feminizm (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Feminizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Feminizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyalizm (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyalizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyalizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Merhaba bu tanımlama oldukça yetersiz ve hatalı gibi gözüküyor. Marksist feminizm, Marksizm ile feminizmin birleşiminden oluşmaz. Hatta Marksist feministler bu tanımlamayı reddederler.

  • bu ne biçim başlık ya, klavye karşısında kahkahaya boğuldum resmen. marksizmin feminizmle ne ilgisi var? marksizm diyalektik materyalizm üzerine oturtulmuş bir dünya görüşüdür. feminizm, kadının erkek üzerine egemen olmasını savunan sapık bir inanç 78.166.169.234 09:07, 6 Nisan 2011 (UTC)

Kesinlikle katılıyorum. Marksizmin; Feminizm, Vicdani Red, İnsan hakları vb. gibi liberal olgularla uzaktan-yakından ilişkisi yoktur.78.169.64.245 12:29, 19 Temmuz 2011 (UTC)

"marksist feminizm" diye bir akım var mı? var. o halde, buradaki "yetersiz ve hatalı"dır, ""ilişkisi yoktur" gibi yorumların bu bağlamda bir önemi yok, maddeyi geliştirmeye yönelik de değil. marksist feministlerin bu tanıma ilişkin yorumları da maddeye eklenebilir. feminizme 'sapık inanç' diyen anonime ise söyleyecek bir şey yok elbette. giriş olarak feminizm sayfasını okumasını önerebiliriz belki. --ki bl 12:56, 19 Temmuz 2011 (UTC)

Marksist Feminizm diye bir akım yoktur. Bazı kesimler oluşturdukları burjuva akımlara Marksizm etiketini yapıştırınca, o akım Marksist olmaz. Feminizm sınıfsal muhtevası itibariyla Burjuvaziye dayanan Liberal eğilimli bir akımdır. Marksizm, proletarya ekseninden hareket eder. Lenin bazı yazılarında SSCB'nin Burjuva demokrasisi ile yönetilen ülkelerden daha fazla kadın hakkını tanıdığını söylemiştir. Ama o dönem Rusya'sı geri bir ülkeydi. Kapitalizm bile doğru dürüst gelişmemişti. Bahsetmek istediği şey, Sosyalizmin öncesinde gerçekleştirilen demokratik görevlerin (sadece kadın hakları değil, diğer demokratik görevlerde) sovyet hükümeti tarafından hızlıca uygulamaya konulmasından ibaretti.88.252.141.213 21:25, 22 Ağustos 2011 (UTC)

Merak edenler için, Lenin'in İnessa Armand ile Polemiklerini okumalarını tavsiye ederim. "Gençlik Üzerine" adlı kitapta Lenin, Kendisini Devrimci Feministler olarak tanımlayan Armand ve Ekibini liberallikle itham etmekte ve sert dille eleştirmektedir. Lütfen bilmediğiniz konularda, üstelik haklıymış gibi birde üste çıkmaya çalışarak polemik yapmayın.88.252.141.213 21:32, 22 Ağustos 2011 (UTC)


Marksist Feminizm diye bir akım var mı? yok. O zaman bu başlık gereksiz.88.252.139.5 14:42, 16 Kasım 2011 (UTC)

Katılıyorum. Marksizm proletarya ile ilgilenir, kadınlarla değil.88.231.159.213 17:36, 14 Şubat 2012 (UTC)


Ataerkil ilişkilerin ve üstyapı öğelerinin hakim olduğu topluluklarda kadın haklarını savunmak (boşanma hakkı, miras hakkı, seçilme hakkı vb) her ne kadar burjuva demokratikte olsa yerinde bir harekettir. ancak günümüz 21.yüzyıl sanayi toplumlarında kadın haklarından bahsetmek -heleki küreselleşme ortamında- bariz mizah olsa gerek. çünkü sanayi toplumlarında kadında erkekle aynı hakları yakalamıştır, bu konjunktyraltında halen kadın haklarından söz etmek devrimci marksist değil burjuva-feminist bir tutumdan başkası olamaz.88.230.20.203 17:49, 12 Mart 2012 (UTC)