Tartışma:Markale katliamları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ölüm (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ölüm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ölüm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bosna-Hersek (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bosna-Hersek maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bosna-Hersek kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


Bu maddenin büyük bir çoğunluğu [1] de yayımlanmış haberlerin kopyalarından ibarettir. Acilen temizlenmelidir. Takabeg ileti 02:50, 21 Mart 2010 (UTC)

Madde kesinlikle,aldırış edilmedi...gibi yanlı ve öznel ifadeler içeriyor.konu hakkında bilgisi olan arkadaşların düzenlemesini bekliyor.bu haliyle ansiklopedik bilgi olarak yetersiz kalmakta Chaos 1

bu metin sanki aynı elden çıkmış gibi[kaynağı değiştir]

bosna hersek 'e dair bütün yazılar sanki aynı elden çıkmış gibi devamlı sırp zulmünden muzdarip müslüman boşnakları zan altında bırakmak ve sırpları da masum veya bir tuzağa kurban gitmiş gibi bahsediliyor mesela markale katliamı sayfasında resmen boşnakların kendi kendilerini öldürmüş olabileceği tarzında yazılar var bunlar sırp yalanlarının birer sureti bence bu metini yazan şahıs bir sırp oyuncusu ve suflörüde radovan karaçiçBu imzasız yazı Mehmed fatih (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

bir kullanıcı wiki'de bosna soykırımı ile ilgili bütün maddelere vandalizm uyguluyor.Kesbay 00:58, 13 Ekim 2010 (UTC)

Tarihi gerçeklerin çarpıtılmaya çalışıldığı bu madde acilen elden geçirilmeli. Sırpların komplo teorilerine yer vermek ne kadar doğrudur, belirtilen kaynaklar VP:GÜVEN kriterine uyuyor mu? incelenmesi gerekiyor.--Oğuzhan 14:53, 11 Ekim 2010 (UTC)


Utanç verici[kaynağı değiştir]

sırpların yaptığı ne kadar insanlık suçu ise bu alanda onları masum göstermek o derece insanlık suçudur. Türkçe wiki'de bütün medeni dünyanın kabul ettiği gerçekleri çarpıtan bu kullanıcılara neden hoş görü gösteriyor anlamak mümkün değil.Kesbay 23:00, 15 Ekim 2010 (UTC)

Komplo teorileri[kaynağı değiştir]

11 Eylül saldırılarını El Kaidecilerin düzenlediği de "kanıtlanmıştır". Buna rağmen tr.wiki'de 11 Eylül saldırıları ile ilgili komplo teorileri maddesi vardır. tr.wiki'de Markale sorununu yazmasam olmaz mı? Bu makalenin ufak olduğu için Markale katliamları ve Markale katliamları ile ilgili komplo teorileri isimli iki ayrı makalenin anlamı yok.--عثمان روس 01:31, 24 Nisan 2011 (UTC)

Değerli Oğuzhan, versiyonunu kaldırılması nerede tartışılmış anlayamadım. Tartışma sayfasındaki sorumları görmezden geldiğinize göre mesajımı buraya yazmaya karar verdim.

  1. VP:TBA kuralına göre "Farklı görüşlerin hiçbirine yersiz bir öncelik verilmemeli ya da doğru olarak gösterilmemelidir. Yalnızca en popüler görüş açısı değil, yayımlanmış tüm önemli görüşler sunulmalıdır". Bundan anlaşılır ki Sırp görüşüne açık olmalıdır.
  2. Bu makalede 'inkarcılık' kelimesi kullanmak anlamsızdır. Sadece gerçek tarihi olayları (örneğin Sırp soykırımı) inkar etmek için 'İnkarcılık' kelimesi kullanmak mümkündür. Petrol-dollar İslamcılar (Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, BAE ve Katar) ile satın aldıkları Batı medya ve ABD Dışişleri Bakanlığı Şubesi tarafından uydurulmuş bir yalanı inkâr etmek değil, teşhir etmek gerekmektedir.
  3. 11 Eylül saldırılarını El Kaidecilerin düzenlediği de "kanıtlanmıştır". Buna rağmen tr.wiki'de 11 Eylül saldırıları ile ilgili komplo teorileri maddesi vardır. tr.wiki'de Markale sorununu yazmasam olmaz mı? Bu makalenin ufak olduğu için Markale katliamları ve Markale katliamları ile ilgili komplo teorileri isimli iki ayrı makalenin anlamı yok.--عثمان روس 02:01, 30 Temmuz 2011 (UTC)
Markale katliamlarını Sırp Cumhuriyeti'nin yaptığı Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi kararıyla ispatlanmıştır. Sırp tarafının iddialarını güvenilir alternatif bir görüş olarak vermemiz mümkün değil. Katyn Katliamını Stalin'in yapmadığına dair iddiaları, Holodomor'un yalan olduğu iddiasını, Nanking Katliamına dair alternatif teorileri de gerçek gibi veremeyiz. Olsa olsa "inkârcılık" olarak bahsedilebilir. Saygılarımla.--Oğuzhan 16:18, 2 Ağustos 2011 (UTC)
Neden siz hala Sırp tarafının iddiaları deyip tarihi gerçekleri çarpıtıyorsunuz? en.wiki: "Controversy over the event started when an initial UNPROFOR report claimed that the shell was fired from Bosnian government positions. General Michael Rose, the British head of UNPROFOR, revealed in his memoirs that three days after the blast he told General Jovan Divjak, the deputy commander of ARBiH forces, that the shell had been fired from Bosnian positions". Yani Müslüman yanlısı olan Sırp Yovan Divyak ve ingiliz Michael Rose, katliamin Müslüman tarafı yapabildigini tahmin ediyorlar. Bu yüzden Markale katliamları ile ilgili komplo teorileri Sırp tarafının iddiaları degil güvenilir alternatif bir görüştur. en.wiki: "In January 2003, the ICTY Trial Chamber in the trial against Stanislav Galić, a Serb general in the siege of Sarajevo, concluded that the massacre was committed by Serb forces around Sarajevo". Yani ICTY hiç bir şey ispatlamamiş, ancak Stanislav Galić'e bu suçu isnat etmiştir. çünkü ICTY balistik ve silah uzmanları komisyonu degil, Amerikan=Petrol-dollar İslamcılarin çıkarlarına servis edilen anti-Sırp yargı mekanizmasıdir.--عثمان روس 03:27, 5 Ağustos 2011 (UTC)
ICYT tarafsız bir uluslararası savaş mahkemesi. Mahkemeye inanmayıp, Srpska-mreza denen propaganda sitesine mi inanacağız.--Oğuzhan 16:37, 8 Ağustos 2011 (UTC)
1.si srpska-mreza.com degil, güvenilir alternatif bir görüştur. 5 Şubat 1994 ve 28 Ağustos 1995 olaylarindan HEMEN SONRA Sırp, Rus ve bağımsız Batı basınında Boşnak provokasyonlarina konusuna geniş yer verildi. 2.si Balistik uzmanlarina inanmayıp, B.Clintonla A.Izetbegovic'in söylediklerine mi inanacağız? 3.sü Vikipedi inanç malzemesi degil, farklı görüşlere açık olan bir ansiklopedidir.--عثمان روس 02:43, 10 Ağustos 2011 (UTC)
Türkçe vikide Yugoslav savaşları ile ilgili bazı maddelere ve onların İngilizce versiyonlarına bakıyorum arada dağlar kadar fark var. Bu konudaki maddelerde gitgide evrensel gerçeklerden uzaklaşıyoruz. Dünyada Holokost yoktur diyen tarihçiler bile var. Sadece "farklı görüşlere yer verelim" diye onların fikirlerine de bir ansiklopedide yer verebilir miyiz? "Uluslararası savaş suçları mahkemesi Amerikancı, İngilizce diğer tüm vikiler emperyalizm yanlısı. srpska-mreza.com diye bir site sadece gerçekleri aktarıyor. (!)" Bu şekilde çalışırsak ansiklopedi değil bilgi çöplüğü olur burası.--Oğuzhan 00:01, 11 Ağustos 2011 (UTC)
1.si en.wiki'den makalelerin kopyalanmasını mecbur tutan kural var mı? Sizin mantığınıza göre, Deliberate Force Operasyonu makalesini tamamen kaldırmasi ve 1995 NATO bombing campaign in Bosnia and Herzegovina makalesine uygun olmak için, iki paragraf yazması gerekmektedir. 2.si en.wiki o kadar itibar olursa en:Markale massacres makalesinden Dragomir Milošević, Michael Rose, Jovan Divjak, Stanislav Galić hakkinda bilgileri yazınız. 3.sü Markale katliamlarıni Holokosta niçin benzetiyorsunuz? Markale katliamlarıni 11 Eylül saldırılarına benzetmek doğrudur. Markale ve 11 Eylül olaylarindan sonra ABD, Republika Srpska'ya ve Afganistan'a karşı saldırılar gerçekleştirdi.--عثمان روس 11:44, 13 Ağustos 2011 (UTC)

İnkarcılık madde alt başlığı tek taraflı[kaynağı değiştir]

Tarihin aslında bir edebiyat metni olarak görülmesi gerektiği söylense de bence insanın "kendine yazdığı metinde" dahi etik tutarlılık kaygısını taşıması gerekmektedir. 21.yüzyılın "nefret odaklı olarak" örülen "sosyal medya zihinlerinin" üretip yayınladıkları açıkçası insanı derinden üzüyor. "Markale Katliamı/Katliamları" konusunda "İnkarcılık" alt maddesini yazan/yazanların viki madde yazımı kurallarını bir kenara bıraktım temel insani ahlak ile ilgili bazı basit kurallarını umursamadıklarını gösteren cümleleri beni şaşırttı mı? Hayır. Eğer Markale Katliamları konusunda "İnkarcılık" diye bir başlık açıp sadece tek bir tarafın iddialarını yazarsanız belki farkında olmadan o pazar yerine yeni bombalar atmaya devam etmiş olursunuz. Unutmayalım ahlak herkes içindir. Hakan Kayı (mesaj) 08.30, 28 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

merhaba @Hakan Kayı, dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. benim haberim dahi yoktu. maalesef kullanılan dil ansiklopedinin muhtevası ile hiç ama hiç uyuşmuyor. ben bir takım değişiklikler yaptım, gayet iyi bildiğiniz gibi siz de bir vikipedi okuyucusu olarak kurallar çerçevesinde dilediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. bu sayfada veya herhangi bir yerde de görüş bildirirken sakin kalıp, tonumuzu biraz daha yumuşak tutarsak bence her şey daha da iyi olur. konuşup çözemeyeceğimiz bir şey yok. izninizle yazdığınız birkaç şeyi çıkaracağım, siz de yazdığınızı revize edebilirsiniz. iyi haftasonları diliyorum.--Dakmor Tojira 08.53, 28 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]
Çıkardığınız kısımlar konusunda size hak veriyorum. Kolay gelsin. Hakan Kayı (mesaj) 09.37, 28 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]