Tartışma:Maraş Katliamı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Olayların katliamların içinde bulunması[kaynağı değiştir]

bencede bu olayların katliamların içinde bulunması katlaedilen insanlara hakarettir

belki tecavüzle ilgili kısma kaynak eklemek, ya da bunun bir iddia olduğunu belirtmek maddenin "tarafsızlığı" açısından daha isabetli olabilir. Tabii Kahramanmaraşlılar tecavüz etmez gibi bir anlayış sadece gülünç ve çocukça.PhilippoBruno 17:50, 13 Nisan 2007 (UTC)

Tarafsızlık şüpheleri.[kaynağı değiştir]

Sıkı yönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmış, sanıklardan; 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Sıkı yönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafindan bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır.

Ceza alanların cezaları da; 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle, ertelenerek serbest birakıldılar. Bu kişilerden bazıları daha sonra milletvekili olarak TBMM çatısı altında yer aldılar.

Olaylardan sonra Maraş`ta yaşanan yoğun göç nedeni ile sol görüşlü yurtaşların ve Alevi yurttaşların yüzde 80'inin Maraş'ı terk ettiği tahmin edilmektedir.

Metinde geçen bu veriler şüpheli.--Mehmet Baran 14:42, 8 Şubat 2008 (UTC)

...bu bilgilerin şüpheli olduğunu var sayıyorsunuz fakat size göre şüpheli ise aynı zamanda bu konuda bildikleriniz var demektir lütfen onlarıda paylaşırmısınız...

Mehmet Ali Birand'ın 12 Eylül Belgeselinde aktardığına göre Alevilerin mağdur olduğu anlaşılıyor. Bu konuda DSP hükümeti zamanında yapılan çalışmalar da var. Konu hakkında bilgisi olanlar kaynak gösterebilir.--Kullanıcı:Kafkasmurat 11:55 03 Ekim 2013

Selamlar. Bu maddenin kategorisi olarak ta Katliam uygunsuzdur. Daha doğrusu Linç'tir. Bu iki maddeyi iyice okuyarak karar vermeliyiz. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 03:48, 24 Şubat 2008 (UTC)

isterseniz bu olaya yanlış anlamadan kaynaklı 3-5 ölümlü bir olay derseniz sizin için daha uygun olur sanırım. Bence bu olay tamamen KATLİAM'dır. Bilerek, isteyerek, organize, planlı bi şekilde düzenlenen, öldürme amaçlı, tamamen yok etmek maksatlı düzenlenen sonunda psikolojik olarak da insanları yıldırma şeklinde sonuçlanan hala unutulmayan bir KATLIAM'dır. Olayın tarafsızlığına gölge düşürerek çok küçük ve önemsiz bir olay olarak da gösterebilirsiniz ama yaşadığımız ülkemizde tarih sayfalarında yerini alan içimizdeki kardeş düşmanlığını ne kadar büyük ve acımasız olduğunu gösteren utanç verici en önemli KATLİAM'lardan birisidir ve unutulmayacaktır. Bu KATLİAM'ı organize edenlerin ve bu KATLİAM'a dahil olanların, genç-yaşlı, çoluk-çocuk ayırt etmeden öldürenlerin vicdanları rahat mı merak ediyorum!!! bunu din için yapanların aslında dinden müslümanlıktan, insanlıktan ne kadar uzak olduğunu anlamamak eşeklik olur ama bu kimsenin işine gelmez tabiki... (Yasin)

Sayfa yetersiz[kaynağı değiştir]

Cumhuriyet döneminin en büyük katliamlarından biridir yazilmi$ ancak ben bi boktan anlamadim, mesela ogretmenler sol görü$lü alevi mi yoksa sol goru$lu sünni midir ?? madde hiç iyi yazilmami$, yeniden gözden geçirmek lazim. --Aniosgel 12:27, 12 Aralık 2008 (UTC)

Haa bide $unu söylemek istiyorum : yok ulkucu, yok alevi, yok sol, yok sagcilar daha çok ölmü$ gibi bu tarz cümleler vikipediada yeri yoktur, orada solcu olsun sagci olsun Türk'ler ölmü$tür --Aniosgel 12:30, 12 Aralık 2008 (UTC)

sevgili arkadaşım maraş katliamında ölenlerin hepsinin türk olduğunu söylüyorsun baştan yanlış öncelikle şunu kabul etmek gerekiyor orada ölenler hepsi insandı. inançları yada milletlerine bakacak olursak öldürülenlerin nerede ise tamami alevi ve kürtlerdir. Niye hala türk olarak belirtmek gereği duyuyorsunuz anlamış değilim, onların büyük çoğunluğu Kürtler ve Alevidir isterseniz bununla ilgli olarak yazılmış kapsamlı bir çalışmayı size önereyim alıp okuyum MARAŞ KIYIMI "TARİHSEL ARKA PLANI VE ANATOMİSİ" Belge Yayınları Yazar Aziz TUNÇ.

Bir halkı bir milleti bir inançı yok saymak onları asimile etmeye dönük ve yok etme çalışmalarına isteyerek yada istemeyerek destek vermek anlamına gelmiyormu. Eğer ki kardeşsek eğer ki 1000 yıllık bir geçmişimiz var sa onları kendi boyunduruğumuz altına almaya çalışmaktan ziyade onları oldukları gibi kabul etmek gerekmiyor mu? bu tarz ırkçı yaklaşımlardan uzak durmak gerekmektedir...

tamami aciklanmamis[kaynağı değiştir]

resmi belgelerde ölü sayısı söyleniyor fakat asıl ölü sayısı söylenmemektedir.

o zaman ın valisi abdulkadir aksu degildir[kaynağı değiştir]

O zamanki Kahramanmaraş valisi Abdülkadir Aksu[2] kentte askeri güç gönderilmesini istemiştir, ancak talebi uygun görülmemiştir. yazılmış ama olaylar 1978in aralık ayında olmustur o yıllardaki valiler | Tahsin Soylu (1978-1979) | Enver Hızlan (1979-1979) | Nurettin Yılmaz (1979-1980) idi abdulkadir aksunun maraştaki vali vekaleti görevi 1977 bitmiştir .görev trihi:1 Eylül 1976 - 9 Ekim 1977dir. Zamanin valisi TAHSIN SOYLU

yazinin basinda belirtilen olayin baslama sebebi biraz celiskili[kaynağı değiştir]

"19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, o dönemin ender MILLIYETICI filimlerinden biri olan, Cüneyt Arkın’ın başrol oynadığı Güneş Ne Zaman Doğacak isimli filmin gösteriminde, saat 21:00'de ÖKKES KENGER adlı ülkücü bir gencin patlayıcı madde atması" Milliyetci filme neden bir milliyetci Ökkes Kenger bomba atsin eger attiysa bu olanlar baska lari tarafindan planlandigi ortaya cikar,bu durum biraz celiskili

wiki yorum yapmamalı yargıya düşmüş ve suçlu olduğu açıklanmış birisi yoksa kimseyi ajanlıkla suçlamamalı.

arkadaşım ortada herhangi bir çelişki yok aslında. Eğer ki Maraş'ta yaşanan katliam ile ilgili bir takım yayınlanan ve yazılan şeyleri izleyip okusaydın. söylediklerinin başında belirttiğin gibi başkaları tarafından planlandığını görebilirdin. bu katliamda CIA'den MİT'e kadar, Abdullah Çatlı'dan, Binbaşı Cem Ersever'e, Muhsin Yazıcıoğlu'ndan Haluk Kırcıya kadar bir sürü bilinmezler olduğunu görebilirsin. İstersen Belge Yayınlarından çıkan MARAŞ KIYIMI / TARİHSEL ARKA PLANI VE ANATOMİSİ isimli kitabı incele ayrıca internettende bakabilirsin --62.29.82.194 00:40, 29 Aralık 2012 (UTC)

Kaynakların taraflılığı durumu ve hükümetin siyasi bakış açısını aynen taşıması durumu[kaynağı değiştir]

Zaman Gazetesi,Bianet gibi kaynakların alevilere bakış açısı bellidir ve bu kaynaklar sunni ağırlıklı,tek taraflı,tek bakış açısına sahip gazetelerdir.Sol görüşlü insanları ve aleviler bu kaynaklarda sürekli kötülenmekte ve yaşanılan olaylar çarpıtılmaktadır.

örnekler; http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=658344

Ekrem Dumanlı'nın yazıları özellikle Yargı da ki Alevi yapılanması hikayesi yalanı bu yazıya Ahmet Hakan iyi bir şekilde cevap vermiştir. ve daha bir çok unsur bu gazete sütunlarında ki yalanlar,iftiralar ve çarpıtmalarla doludur.

Bir diğer nokta yine Hükümet'in Alevi Çalıştayına Ökkeş Kenger'i davet etmesi ve maraş katliamı belgeseline Ökkeş Kenger'in de çıkması ile doruk noktaya ulaşmıştır.

Yani ırkçılığın,ayrımcılığın yeni bir boyutu ile karşı karşıyayız,Hükümet yolu ile olaylar bilerek çarpıtılıyor,olayların üstü örtülüyor adeta sağ - sol çatışması gibi alevi - sünni çatışması varmış gibi gösterilmek isteniyor.

Halbu ki alevilerin yaptığı bir silahlı eylem yok,bir katliam yok.Madımak Oteli'nin yakılması ve bunun Hükümet ile birlikte nasıl çarpıtıldığının görülmesi ile iyice ayyuka çıktı yalanlar.

İnsanlar öldürülüyor,evleri yağmalanıyor,ırkçılar tarafından çocuklar,kundakta bebekler bile öldürüyorlar hükümet,yayın organları ve militanları bu olayları üstüne basa basa çarpıtıyor.

Gazete arşivleri ortadadır.Milliyet ve Hürriyet'in attığı manşetler bellidir. Hürriyetin manşeti Bebeleri bile vurdular şeklindedir. Olay belli ve vukuat belliyken bu denli çarpıtılma kötü amaçlara işaret etmektedir. Nasıl ki Nazi Almanyasında Nazi partisi kendi meclislerini yakıp tam otorite kontrolü uyguladılarsa ve suçu sol görüşlü insanlara attılarsa,maraş katliamı da aynı şekil ve düzlemdedir sonrasında da darbe olmuştur. Lordlombak 08:04, 6 Eylül 2011 (UTC)

Başlığın Kahramanmaraş Katliamı olarak değiştirilmesini öneriyorum. Yazılı kaynaklarda olaylar yaygın olarak "Maraş Katliamı" diye adlandırılıyor. Google arama sonuçları: Maraş Katliamı 85,500, Maraş Olayları 46,700, Kahramanmaraş Olayları 11,200, Kahramanmaraş Katliamı 5,850. — Pınar (mesaj) 13:23, 8 Ekim 2011 (UTC)

İnsanlar evlerinde katledilmiş birileri hala prestij peşinde. Başlığın adı Kahramanmaraş Katliamı olarak değiştirilmelidir. Phradrel

Merhaba, bu maddeye katkı yapan birçok anonim genelde madde adıyla ilgili değişiklik yapıyor. Bu değişikliklerde Kahramanmaraş Katliamı ibaresi görülüyor, açıkçası ben de bu kullanımı destekliyorum. Eğer kimsenin itirazı yoksa birkaç gün içinde gerekli değişiklikler yapılacak. Söz konusu anonim değişikliklerini onayladım. --Berm@nyaİleti 14:41, 24 Aralık 2011 (UTC)

Bu konuda bir destek de benden. --Vitruvian 15:32, 24 Aralık 2011 (UTC)
  • Bir sakin olunsaydı, acelesi nedir anlayamadım. Birkaç kişi daha görüş belirtseydi? Tarihle ilgili maddeler açan kullanıcılarımız; Makedon, Ertly vs. görüş belirtseydi? Ad değişikliğinin geri alınmasını rica ediyorum.--RapsarEfendim? 06:31, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • Acele falan yok. 8 Ekim'de bir öneride bulundum. Birkaç kişi benimle aynı görüşü paylaştığını dile getirdi. Madde adı yanlış yöntemle değiştirilince bir hizmetliden rica ettim, düzeltti. Yapılan değişiklik yaygın kullanılan adlandırmanın burada yansıtılmasından ibarettir ama başlık hakkında görüş bildirilmesine mani olmuyor. Bu nedenle topluluk aksi yönde bir fikir birliğine varana kadar ad değişikliğinin geri alınmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. — Pınar (mesaj) 07:24, 25 Aralık 2011 (UTC)
Acelecilik yok ama geç kalınmışlık var. Böylesi hassas bir konuda yanlış madde adı kullanıyorduk ve hızlı karar verilmeliydi. Daha önce Pınar'ın ifade ettiği gibi önceden yazdığı bir değişiklik isteği vardı ve nedendir bilmiyorum sonuçsuz kalmıştı. Sanırım bir adım atılması gerekiyordu; bizler bu tür konularda böylesi yanlış madde adlarıyla sadece Vikipedi'nin saygınlığını düşürürüz. --Vitruvian 12:12, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • Aşırı yavaşladık. Cesur olalım, hataları düzeltelim. Bariz hataları düzeltmek için aylarca 2-3 kişinin yazmasını beklemeyelim. --Khutuckmsj 18:08, 25 Aralık 2011 (UTC)
Bu madde gerçek anlamda olmamış elini ayağını düzeltmek lazım. İsim olayına gelincede katliam da olur ama ağır olur hani katliamın bir üst sınırı soykırımsa ağır olur. Provakasyon sonuçu oluştuğu şüphe götürmez bir gerçektir ama güvenilir kaynak bulmak çok zor. Mutlutopuz 16:52, 15 Şubat 2012 (UTC)
madde adından ve konudan bağımsız olarak bir sorum olacak. şüphe götürmeyen gerçekler hakkında güvenilir kaynak bulmak nasıl zor olur? ya da güvenilir kaynak olmayan bir şey hakkında nasıl şüphe götürmez bir gerçek tanımını kullanabiliyorsunuz? --ki bl 17:38, 15 Şubat 2012 (UTC)
Mutlutopuz, madde adı konusu "Maraş Olayları" başlığı kullanılırken tartışılıp katliam olarak değiştirilmesiyle neticelenmiştir. Önce buna bir açıklık getirmiş olalım. Eğer yanlış anladıysam düzeltiniz. Birtakım şeylerin yaşandığını kabul ettiğiniz halde şimdiki katliam başlığının ileride bir soykırım görüşüne kadar varan yolunun olacağını düşündüğünüz için doğru bulmuyorsunuz anladığım üzere. Yani öldürülen insanlar olmuşsa da konunun katliam değil de olay türü bir başlıkla da işlenilebileceğini, etik bir şekilde yaklaşmanın pek yararlı olmayacağını ve bu doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Eli ayağı nasıl ve neler yapılarak düzeltilebilir? Sorular biraz uzadı kusura bakmayın. --Vitruvian 21:29, 15 Şubat 2012 (UTC)
İyi akşamlar mesajınızı aldım şöyle belirtiyim anlatamamışım açık olarak kaynak tabii ki bulunur hem çok fazla bulunur burda benim anlatmak isteyip anlatamamış olduğum husus derin devlet ile alakalı hani herkesin adı gibi bildiği ama kanıt gösteremediği olaylar sınıfında olduğu için bu şekilde yazdım. Madde olmamış derkende içeriği ile ilgili bir sorundan bahsetmiyorum daha bilgilendirici daha doyurucu bir çalışma yapıla bilir bence. Mutlutopuz 17:16, 16 Şubat 2012 (UTC)
Vitruvian , maddenin ismi veya içeriği ile ilgili sıfır problemim var bunlar bizim yakn tarihmizin kara lekeleridir insanlara bunları acık yüreklilkle ve tarafsız şekilde aktararak aynı hataların tekrarlanmamasını sağlamak en mantıksı olur. Siz katliamdan ve olay türünden bahsetmişsiniz ben bu şekilde bir talepde bulunmadım bu konu hakkında. Madde daha güzel yazılabilir anlatım dili geliştirilebilir ekler konulabilir demek istedim.saygılarımla Mutlutopuz 17:21, 16 Şubat 2012 (UTC)

Aziz Tunç reklamı[kaynağı değiştir]

Maddenin içine ve tartışma sayfasına ‎Aziz Tunç'un kitabının eklenmesi ve peşinden Tunç'un sayfasına yapılan değişiklikler tipik reklam hareketidir. Vikipedi reklam arenası olarak kullanılıyor. Zamanlama harika! --Kmoksy (mesaj) 01:27, 29 Aralık 2012 (UTC)

yanlış bilgiler[kaynağı değiştir]

1-Kahvehaneye atılan bomba içeri girmedi değil. Atılan bomba,camı kırıp içeri girdi ancak cam kırığı el yapımı bombanın düzeneğini bozuyor bu yüzden patlamıyor. 2-Öldürülen öğretmenlerin ikisi de Alevi değil,biri Alevi diğeri Sünni. 3-İç işleri bakanının istifa etme sebebi yaptığı açıklama değil; Maraş'a geldiğinde ölülerin toplandığı Maraş mezbahanesine ziyaret ediyor ve orda gördüğü manzara karşısında etkilenerek istifa ediyor.ÊÊÊÊ teşekkürler.

Maddi hatalarin düzeltilmesi[kaynağı değiştir]

Diger konu basliginda belirtildigi gibi, o dönemin valisi Abdulkadir Aksu degildir. Diger yaniltici ve yanlis ifade ise, sag kisimdaki özet bölümünde Ölü sayisinin 100 ila 30000 arasinda oldugunun belirtilmesi. Maras olaylarinin yildönümünde Sinan Aygün önceliginde TBMM de bir basin toplantisi düzenlenmistir. Toplantiya magdur aileler, ve alevi derneklerinin sözcüsü de katilmistir. Ifade edilen 3000 rakami kesinlikle yaniltici ve yanlistir. Bunun haricinde Ökkes Kenger (ya da Ökkes Sendiller) ismi sikca anilmasina ragmen, kendisi hakkinda hicbir suc sabit görülmemis. Dolayisiyle vikipedia sucu sabit görülmemis bir insani lekelemek icin kullanilmamalidir. Bu hem vikipedi nin tarafsizligina gölge düsürür, hem de güvenilirligine zarar verir. Mahkemeye sunulan iddianameleri okuyanlar bilir ki, Maras katliami sanigi olarak sunulan bircok insan hakkinda, "katliam, adam öldürme, yaralama vs." gibi suclamalarda bulunulmamistir. Ökkes Kenger dahi sadece(!) 'halki galeyana getirmekle' yargilanmistir! Vikipedi ideolojik bakis acilarinin yansima platformu olmamalidir. Neticede 80 darbesine giden sürecte bircok provokasyonlar yasanmis, ve günümüzde aydinlanmistir. Artik lise cagindaki cocuklarin dahi agizlarinda Gladio, Kontrgerilla, psikolojik harb gibi kavramlar dolasiyor. Dönemin Basbakani Bülent Ecevit dahi Eylül ihtilalindan yillar sonra kontrgerilla diyebilmistir Temucin38 (mesaj) 21:20, 4 Ekim 2014 (UTC)Temucin38

Tamamen Taraflı ve Asılsız[kaynağı değiştir]

Kaynak olarak gösterilen linklerden 3., 4., 5., 6., 7., 8., 13., 15., kırık olup 1., 2., 9., 11., 12., 15., 16., 17. ve 18. doğruluğu kesin kaynaklara dayanmayan, subjektif siyasi gazetelerin köşe yazılarıdır. Yani hiçbir kaynağa dayanmayan tamamen sol görüşün egemen olduğu zihinlerden çıkmış bir madde. Acilen kaldırılması ve tarafsız bir gözle yeniden oluşturulması taraftarıyım. Ayrıca ölen kişi sayısının 150 olduğu söyleniyor. Bu kişilerin kaçı alevi kaçı sünnidir ? Bunun ayırdı yapılmalıdır ki bu imkansız. Maddede (sol görüşlü olduğunu belirtmiştim.) iki tarafın da silahlandığı yazılıyor ve kabul ediliyor. Peki karşılıklı çatışma şeklinde gerçekleştiği apaçık ortada olan bir olay neden insanlara katliam olarak lanse ediliyor. Daha da ileri gidersek bazı yanlı kaynak(!)larda belirtildiği üzere, hamile bir kadının sırtına aldığı darbe ile rahmindeki bebeğin duvara yapışması hangi akla mantığa sığıyor. Nasıl böyle bir şey siyasi malzeme haline geliyor (..)

Başta da belirttiğim gibi madde ya sil baştan ince eleyip sık dokunarak tarafsız her türlü kaynak araştırılarak (ki bu konuda kaynak sayısı yok denecek kadar az bu yüzden bu seçenek pek mantıklı değil. maraş olayları zaten içinden çıkılamayan bir arapsaçı iken bunun kolay olduğunu iddia etmek abes olur.) ya da kısa bir tanım cümlesi şeklinde bırakılarak bu iş sonuca bağlanmalıdır. Unutmamalıyız ki Vikipedi bir siyasi propoganda aracı değil insanların doğru bilgi almak amacı ile kullandıkları tarafsız bir internet ansiklopedisidir. Bu imzasız yazı Buminqaghan16 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynaklar yetersiz[kaynağı değiştir]

Kaynaklarda yetersizlik var ve bazı referans adresleri geçerliliğini yitirmiş unknowledge (mesaj) 12:04, 8 Ağustos 2015 (UTC)

kaynaklar yazılanlara inanılması için yeterli değil[kaynağı değiştir]

gazete gupürlerinin kaynak gösterildiği bir yazı olmuş yetersizin yetersizi bir yazı olmuş kusura bakmayın fakat o zamanki köşe yazarlarının tarafları ve yoğunluk dereceleri bu yazının temel etkenidir. her yazılan doğru değil herkes birşeyler yazıyor tartışmada doğru yada yanlış bilmiyorum ama ana yazı hala duruyor, iyice araştırılıp acilen toparlanması lazım yetersiz ve kaynaksız cümleler var. 176.232.185.25 14:11, 4 Haziran 2016 (UTC)