Tartışma:Mülteci

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ekonomi (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Uluslararası ilişkiler (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Uluslararası ilişkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Uluslararası ilişkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

maddenin ismi[kaynağı değiştir]

Bu maddenin ismi Mülteci olmali; Turkce'de baskin olarak bu sekilde kullaniliyor: [1], [2] Citrat 16:08, 23 Nisan 2007 (UTC)

Arada bir uçurum bulunmamakta. Sığınmacı kelimesi oldukça yaygın ve işlevseldir. esc2003 (mesaj) 20:26, 14 Şubat 2013 (UTC)
  • Tartışma sonuçlanmadan taşımamalısınız. Arada uçurum var. Hukuk kitaplarında da bu şekilde.--Abuk SABUK msj 20:28, 14 Şubat 2013 (UTC)
Avrupa Birliği Sığınma Hukuku, İltica ve Sığınma hakkı örnekleri mevcut. esc2003 (mesaj) 20:30, 14 Şubat 2013 (UTC)
  • SığınmaCI değil onlar. Sığınan kimseye yaygın olarak mülteci denir Türkçede. Lütfen tartışma sonuçlana kadar taşımanızı geri alın.--Abuk SABUK msj 20:38, 14 Şubat 2013 (UTC)
Affedersiniz? TDK'da
Sığınmacı
1. isim Başka bir ülkeye veya yere sığınmış olan kişi, sığınık, mülteci
2. Yabancı bir ülkede iltica etmeden önce belirli bir süre kalan kimse
esc2003 (mesaj) 20:43, 14 Şubat 2013 (UTC)
Olmadığı iddia edilmedi ki :)
isim (mülteci:) Arapça multec³
isim Sığınmacı
diye geçiyor. Kelimenin açıklaması sığınmacı kelimesinde verilmiş. Ayrıca yaygınlık internet aramasına göre belirlenemez. esc2003 (mesaj) 20:55, 14 Şubat 2013 (UTC)
Sığınmacı ve mülteci bildiğim kadarıyla farklı kavramlar. Bunların ayrı maddeler olması gerekmez mi? Mesela Suriye'den gelenler Sığınmacı. Onlara geçici TC kimlik numarası ve ikamet tezkeresi veriliyor. Başka ülkeden gelerek geçici olarak Türkiye'ye sığınmışlar. Daha sonra Suriye'de hayat normale döndüğünde sınırdışı edilmeleri gerekir. İltica edenlere ise sürekli kimlik numarası ve Türk vatandaşlığı verilmesi gerekir. Türk vatandaşı olurlar. İsterse geri döner isterse dönmez. --Sadrettin mesaj 20:54, 14 Şubat 2013 (UTC)
Evet, şöyle bir haber var. Orada ayrı birer durum gibi aktarılmış. Ancak sözlükte niye bu şekilde, ilginç. Örneklerinizden ikincisi mülteci=ilticacı gibi anlaşılıyor. İkisi aynı değildir zaten. Sığınmacı örneğiniz mülteci için de geçerli. esc2003 (mesaj) 21:01, 14 Şubat 2013 (UTC)
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyelileri mülteci olarak tanımlamış. her halukarda mülteci ana kavramdır. Yaygındır, resmîdir, ilgili hukuk dalının, ilgili kurumun adıdır. "Sığınmacı" kavramı "sığınma" kadar yaygın değildir. TDK'daki "pasta" sözcüğünü kaynak göstererek "pastane" maddesini "pastacı"ya taşıyamayız.--Abuk SABUK msj 21:25, 14 Şubat 2013 (UTC)
Vallaha TDK'dan kopyala-yapıştırdığım yer "sığınmacı"nın açıklamasıydı. Pasta-pastacı gibi uzaklara gitmeye gerek yok. Bu da yaygındır ve hukukta adı geçmektedir. Ayrıca resmilikten kasıt nedir? Burada bir kavramdan söz ediliyor, bir kurumdan ve maddesinden değil. esc2003 (mesaj) 22:04, 14 Şubat 2013 (UTC)