Tartışma:Lubunca

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kayda değerlik[kaynağı değiştir]

Madde için yeterice kaynak bulunmadığından kayda değerlik şablonu eklendi.--RapsarEfendim? 20:48, 24 Ocak 2012 (UTC)

Artık yeterli kaynak var sanırım?--Veritasileti 21:23, 24 Ocak 2012 (UTC)

  • Türkiyede'ki homofobik atmosfer göz önünde bulundurulduğunda bu konuda akademik çalışmaların yetersiz olması veya hiç olmaması çok şaşırtıcı olmasa gerek. Ama bu durum bu kavramın olmadığı anlamına gelmez. Mesela bakınız şöyle bir LGBT sitesinde kullanılmış, Selin Berghan'ın şöyle bir kitabı var ki bu kavram lubunyaca veya labunyaca olarak da kullanılıyor. Bence kayda değer ve gelişmeye açık bir madde. Maddedeki kaynakların şimdilik yetersiz olması silmemiz için yeterli bir gerekçe değil.--Abuk SABUK msj 22:07, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • en:Polari, en:Bahasa Binan, en:Gayle language bu sayfalara baktığımız zaman da bu jargonların Türkçeye özgü olmadığını ve ne derece kayda değer olduğunu görebiliriz.--Veritasileti 22:24, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Maddenin kayda değer olduğunu düşünmüyorum. Verilen kaynakları tek tek inceledim. Birinci kaynak, tamamen reklam amaçlı bir bildiri en ufak bir kaynak niteliği taşımıyor. Zaten bildiri Lubunca ile alakalı değil metinde 3 yerde geçiyor sadece. İkinci kaynakda bir söyleşi tarzında yazılmış bilimsel nitelikten uzak bir kitap ancak yinede kaynak kabul edilebilir gibi duruyor. 3 ve 4 içinde aşağı yukarı aynı şeyleri söylemek mümkün. Bundan sonrakilerin tamamı tıpkı 1 de olduğu gibi kaynak kabul edilemez bence. Google aramalarında sadece 3.100 sonuç vermesi ki içine alakasız metinler ve Vikipedi'deki sonuçlarda karışmıştır muhtemelen bu maddenin kayda değer olmadığının açık bir göstergesidir.--Reality 23:48, 26 Ocak 2012 (UTC)
    • Ayrıca kaynak 1'in yanındaki not siteden aynen kopyalanmış. Ben sitenin telif etiketini göremedim. Sitenin telif durumu kopyalamaya müsait midir?--Reality 23:51, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Telif durumu halledilir halledilmesine, o konuda düzenleme yaparım da googleda daha çok gay dili, gey dili, travesti dili vb. tarzı geçiyor ve onların kaçı lubunca hakkında kaçı değil anlamak mümkün değil. Ancak bu maddenin kayda değer olmadığı anlamına gelmez. LGBT kültürünün bir parçasıdır Lubunca da tıpkı Pride haftaları, şunlar bunlar gibi. --Veritasyaz bana 23:52, 26 Ocak 2012 (UTC)
    • Son zamanlarda bu argüman çok fazla ortaya atıldı. Google aramaları bu konuda kullanılamaz diye. Kesinlikle kullanılabilir zira Google aramalarında çıkmayan bir konunun akademik kaynaklarda da çıkması pek mümkün değil. Google Academic'te de bir arama yaptım ve 0 sonuç aldım. Bu bence hemen hemen her şeyi açıkca özetliyor. Google'ı kabul etmedik farzedelim ancak bir sorun daha var. Kaynaklar. Kaynaklar konusunda ne düşünüyorsunuz?--Reality 23:56, 26 Ocak 2012 (UTC)
Kaynaklar maddenin geneline yönelik değil bu arada dikkat ederseniz. Bazı yerlerde bir sözcüğü açıklamak için bile kaynak kullandım, birçok yerde kullandığım kaynaklar da var. Şimdi sorun şudur ki lubunca hakkında kaynak bulmak istiyorsanız gey dili gay dili travesti dili vb. şekillerde aratmanız gerekiyor tekrar ediyorum. Hani geylerin dili kayda değer değilse kusura bakmayın bu da değil, bu da değil. He kaynaklar konusunda da kaynaksız madde olmasın Vikipedide diyorsanız korkarım 170.000 madde silmemiz gerekecek:)--Veritasyaz bana 00:11, 27 Ocak 2012 (UTC)
Dediğin gibi aratmama rağmen alakasız sonuçlar çıktı. Academic'te alakalı 0 sonuç verdi. Hemşince ve Karamanlıca konusunda bir fikrim yok kayda değer değilse SAS gösterebilirsiniz. Onların kayda değer olup olmaması bu maddenin kayda değerliğini etkilemez birbirinden bağımsız maddeler. Kaynaklar maddenin kayda değerliğini kanıtlamak için gerekli. Her maddede kaynak olması gerekmez mesele Almanya maddesinde kaynak olmasa bile ben o maddeyi silmezdim zira Almanya'nın kayda değer olduğu açık, net ve ortada bunun için kaynak ya da başka birşey gerekmez. Ama bu madde öyle değil. Fakat ne olursa olsun kaynağı severim bol olması tercihimdir. :)--Reality 00:15, 27 Ocak 2012 (UTC)
Vikipedide en iyi yaptığım şeyin kaynak ekleme olduğunu düşünüyorum. Bazen bir maddeye bile tek bir şey yazmadan sadece kaynak eklemek için kütüphanede saatlerimi harcadığım oluyor. İnanın en değer verdiğim şeyler kaynaklar ve SM, KMler:) Kaynak olmadan maddenin akademikliği de kalmıyor, hocaların dalga konusu oldu okulda Vikipediyi kaynak olarak göstererek ödev yapamazsınız bla bla:) Sorun şu ki işte sizin gey dili şu bu yazdığınızda ortaya çıkan sonuçların içinden lubuncayla olanları ayıklamanız gibi bir şey mümkün değil. O nedenle Google bu konu hakkında kaç sonuç veriyor bilmemiz de mümkün değil. Ama maddenin kayda değerliğinin ortada olduğunu düşünüyorum. Hani nazar boncuğu gibi, cezve gibi, türk kahvesi gibi kültürün bir parçası:) Belki konu hakkında fazla şey bilmediğiniz için (öyle varsaydım) size tanıdık gelmiyor bu ancak bu toplumun belirli bir kısmının konuştuğu gizli dil ya hani gizli olduğu için sizin bilmemeniz doğal değil mi zaten? --Veritasyaz bana 00:21, 27 Ocak 2012 (UTC)
İşte mesele orda. Bu maddedeki kaynakların neredeyse tamamı akademik kimlikten uzak yazılmış. Zaten özgür araştırma olmayan 3 tane kaynak var 1'i sözleşi şeklinde yazılmış yani özgün araştırma kaynak olarak kabul görmesi pek mümkün değil. Hatta 3 bile değil 2 tane. 2 ile 4'in ISBN'si aynı. Nasıl oluyor tam anlayamadım? Kitaplar farklı ISBN'ler aynı. Kusura bakmayın bu maddenin kayda değerliği 0. SAS adayı göstermez isem içim rahat etmeyecek pek.--Reality 00:28, 27 Ocak 2012 (UTC)
ISBN'yi yanlış yazmışım. Düzelttim.--Veritasyaz bana 00:35, 27 Ocak 2012 (UTC)
  • Bence Kaos GL'nin atölye çalışmaları yapıyor olması bile tek başına kayda değer olduğunun göstergesidir. Her konuda Google hitlerini baz alamayız. Bu konuların Türkiye'de tabu olduğu ve yeterli çalışma yapılmadığı hepimizin malumu.--Abuk SABUK msj 00:01, 27 Ocak 2012 (UTC)
    • Kaos GL'nin yaptığı her çalışma kayda değer midir? Bu konular Türkiye'de de birçok ülkede olduğu gibi birçok ülkede tabu durumundadır (İlgili harita) ancak tabu durumunda olması ve çalışma yapılmaması bence kayda değerliğini etkileyen birşey olamaz. Ayrıca diyelim ki Türkiye'deki tabu yarın kalkacak. Bu konuda çalışma yapılacağının ve bu konunun bilimsel bir şekilde araştırılacağının garantisi var mı? Bu madde şu anda bilimsel olarak hiçbir geçerlilik taşımamakta. Ek olarak madde varsayımlara dayalı bir dille yazılmış Vikipedi kahin olmadığına göre bu özgün araştırmaların kabul edilmemesi faydalı olacaktır.--Reality 00:15, 27 Ocak 2012 (UTC)
    • Hatta ilginç birşey keşfettim. en:Bahasa Binan maddesini inceledim. Güneydoğu Asya bölgesine aitmiş. Güneydoğu Asya'da Türkiye'dekinden daha keskin bir tabunun varlığı görülüyor haritaya göre buna rağmen birçok bilimsel araştırma yapılmış ve maddenin kayda değerliği kanıtlanmış. Demekki tabu bunun için bir engel değil.--Reality 00:15, 27 Ocak 2012 (UTC)

Yaralı olabilecek bazı ek kaynaklar[kaynağı değiştir]

  • Islamic homosexualities: culture, history, and literature - Yazar: Stephen O. Murray,Will Roscoe [books.google]
  • Harika Dauth: Gender, Sex und Romanes. Eine Reise zu transgender, homo- bi- und transsexuellen Romani-Sprechern in Istanbul [uni-leipzig] --77.186.150.124 03:36, 27 Ocak 2012 (UTC)