Tartışma:Leyla Zana

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


  • Zana'ya 10 yıl hapis cezası - 04.12.2008 [1]
  • Leyla Zana ile ilgili gerekçeli karar tamamlandı - 26.12.2008 [2]

Bilgi kutusu kaydolbuduğu için geri alındı. (Gerekli ise) tekar factlama yapılırsa iyi olur. Birde {{taraflı}} için gerekçeler isteniyor. Takabeg ileti 21:48, 20 Eylül 2009 (UTC)

Türk bilgisi[kaynağı değiştir]

Kürt asıllıdır evet, hatta Kürt'tür ama Türk vatandaşıdır. Ne kadar kabul edilse de edilmese de gerçek budur. Bu yazılır. --Stultiwikiabana yaz 02:57, 20 Nisan 2011 (UTC)

Türk vatandaşı değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.Elgifari 10:52, 26 Nisan 2011 (UTC)

Türk vatandaşının tanımı zaten "Türkiye Cumhuriyeyi vatandaşı" şeklindedir.--Tiqra 14:14, 4 Mayıs 2011 (UTC)

Maalesef ülkemizde terimler çokça karıştırılıyor. Türk bir ırkın adıdır, milletin değil. Milletin ismi ise bir ırkın ismi olamaz çünkü o millette o ırktan olmayan insanlar da yaşamaktadır. Bu nedenle Türk vatandaşı terimi Türkiye vatandaşı terimini karşılayamaz çünkü Türkiye vatandaşı olup da Türk olmayan bir sürü insan var bu ülkede. Ben bu ülkenin oldukça batısında yaşayan bir Türk'üm ve cumhuriyet kurulduğundan beri bir ırkın diğerlerinden sürekli üstün tutuluyor olması beni çok üzüyor(bu benim ırkım olsa bile). Biliyorsunuz yakın bir zaman önce bir devlet kurumu "Türk bir ırkın adı değil milletin adıdır" şeklinde akıllara ziyan bir karar almıştı. Aslında bu cümlenin doğrusu "Türk bir milletin değil ırkın adıdır" olmalı bence. Sonuç olarak yüzyıllar boyu beraber yaşamış aynı dine mensup ve aynı dili konuşabilen iki ayrı ırkı beraber tutamayan ülkemin rejimini gördükçe çok üzülüyorum ve sadece şunu söyleyebiliyorum: yüzyıllar boyu onlarca farklı ırkı birbirlerine düşürmeden yönetmiş olan ey Osmanlı geri gel artık.Elgifari 20:56, 12 Mayıs 2011 (UTC)

Bir ırka ait olan isimle topluma hitap edemezsiniz. Bu tüm iyi niyetlere rağmen faşizmdir. Birliği temsil edecek bir isim olucaktır elbet ancak bu faşist bir geleneği değil insancıl bir düşünceyi yansıtmalıdır. Her ne kadar anayasada yazıyor olsa da unutulmamalıdır ki anayasamız bir darbe anayasasıdır. Objektifliği, doğruluğu tartışmaya oldukça açıktır.

Öznel düşüncelerinize göre bir ansiklopediyi yönetemezsiniz. Evet Osmanlı Devletinde başka ırklar kavimler millet huzur içinde yaşıyordu olabilir. Normal şey. Aslında bu farklı bir tartışma konusu. Sizin yaptığınız konu saptırmayı yapmadan asıl konuya döneyim. Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes Türktür. Şuanda var olan anayasaya göre. Ve her yerde Türk vatandaşı denir insanlar hakkında. Türkiye vatandaşı diye kullanılmaz. Türkiye vatandaşı denmez zaten. Anayasada Türk vatandaşı şeklindedir. O yüzden diğer maddelerde olduğu gibi bu madde de Türk vatandaşı lafzı kullanılması taraftarıyım. İnsanların duygularına düşüncelerine göre ansiklopedi yönetilmez. Nesnel bilgiler kullanılmalıdır. Anayasada Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes Kürttür denseydi Kürt vatandaşı olurdu Leyla Zana isminde ki şahıs. Böyle birşey olmadığı için ve olamayacağı için Türk vatandaşı kullanılması gerek. Saygılar. --EmreKhan1 (mesaj) 15:07, 19 Aralık 2015 (UTC)

Yemin tören kaynagi[kaynağı değiştir]

www.youtube.com/watch?v=N2kMkLAoZ5U&feature=related --62.167.154.86 03:34, 6 Nisan 2012 (UTC)Hans-Pedro

Maddeye eklendi, teşekkürler.--RapsarEfendim? 18:11, 6 Nisan 2012 (UTC)

Nevruz/Newroz[kaynağı değiştir]

Uzun zamandır "Newroz" ile ilgili olarak adeta savaşıyorum. Bu ansiklopedinin amacı mutlak bilgi vermek değil mi? Demirci Kawa'nın mitolojisini yansıtan "Newroz" sözcüğünün yerine Ergenekon dağının eritilerek Türklerin kurtuluşunu sembolize eden "Nevruz" sözcüğünün kullanılması nasıl mutlak bilgi olabilir? "Türkçe" uyarısı yapıldı. Ben bu değişikliği yaparken dilleri değil anlamları, kastedileni esas aldım. Kürtçe kelime yazmak, Kürt milliyetçiliği yapmak gibi saçma amaçlarım yok. Yetkililer de burda sürekli "Türkçe" uyarısı yapmayı bıraksın. Bu, çok sığ bi tartışma olur zira. Ansiklopedinin tek amacı doğru bilgiyi vermek. İnsan gibi tartışarak doğru yolu bulabiliriz — Bu imzasız görüş Fırattural (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Nevruz ve Newroz kavramlarının birbiriden farklı şeyler olduğunu neye dayandırarak söylüyorsunuz? var mı bunla ilgili güvenilir bir kaynağınız?Yağmurlukörfez 11:32, 28 Kasım 2014 (UTC)
Bunların zaten tamamen farklı şeyler olmadığını değişikliklerin açıklamalarında söylemiştim. Benim açıklamaya çalıştığım farklı kültürleri yansıtması. Dil anlamında değil; mitolojik karşılıkları farklı. Leyla Zana'nın katıldığı şenlikte Demirci Kawa'nın olduğu mitoloji kutlanmaktadır. Sizin söylediğiniz tamamen yanlış demiyorum anlam kargaşasına yol açacağından dolayı yanlış bilgi verilmiş olur diyorum. Zaten bu durum ansiklopedinin 'Nevruz' sayfasında yazılı. Sayfada kavramın farklı şekilde anlamlandırıldıği yazılı — Bu imzasız görüş Fırattural (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Nevruz sayfasında "Nevruz"un Türklerin, "Newroz"un ise Kürtlerin olduğu ve ikisinin karıştırılmaması gereken farklı şeyler olduğuna dair herhangi bir ifade yer almıyor. Tekrar soruyorum, "Anlam karmaşasına yol açıyor" iddianızı destekleyecek bir referansınız var mı? Yağmurlukörfez 12:15, 28 Kasım 2014 (UTC)

Farklı kültürleri yansıttığını anlamak için cümle içinde "... farklıdır" şeklinde bir ibare olması mı gerekiyor? Sayfada iki farklı kültür açısından nasıl anlaşıldığını zaten yazmış. Farklılık açısından anlamak için bunun yeterli olduğu aşikar. Anlam karmaşasına yol açtığına dair referans bunu okuyan ve bu konuyu bilen herkestir. Bunu okuduğumda "Leyla Zana Nevruz'a değil Newroz'a gitti" dedim. Demek istediğim;Leyla Zana Türk kavminin dağı eritip özgürleşmesini değil, Demirci Kawa'nın hükümdarı öldürmesini kutladı. Farklılık kelimedeki harflerde değil anlamında. — Bu imzasız görüş Fırattural (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Okumanızda fayda var: Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek. Yağmurlukörfez 15:33, 28 Kasım 2014 (UTC)

Yahu bu kadar anlayışsız nasıl olunur? Ben mutlak doğru şekilde anlaşılması için uğraşıyorum siz bana "bu kalıplara bak" diyorsunuz. Karar vasfınız yok mu? Burda Türkçe'ye savaşmı açtım? Diller ile ilgili ön yargılarınız mı var? Bu kadar dar çerçeve düşünce sistemi mi olur? Kelime sırf Türkçe olsun diye kargaşaya yol açmaya ne gerek var? Anlayış, uzlaşı hak getire... — Bu imzasız görüş Fırattural (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Olayı kişiselleştirmeyin. "bu kalıplar" diye bahsettiğiniz şey vikipedi'nin temel politikalarından biridir. Vikipedi üzerinde değişiklik yapan herkesin ve herşeyin vikipedi politikalarına uyma zorunluluğu vardır. Doğaçlama veya kafamıza göre değişiklik yapma lüksümüz bulunmuyor.Yağmurlukörfez 15:55, 28 Kasım 2014 (UTC)

yemindeki kürtçe kısım[kaynağı değiştir]

Sayfada "Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm" olarak belirtilmiş

Fakat başka bir yerde şöyle olduğunu görüyorum "in vê sondê ji bo gelê kurd û gelê tırk xwend" dikkkatle dinleyince söylenilen kelimeler ve sıra böyleymiş gibi geliyor, fakat kürtçe bilmediğim için emin değilim. Anlam muhtemelen aynı, ama şive farkı da olsa asıl transkripsiyon nedir yardımcı olabilecek olan var mıdır? Bu imzasız yazı Zioxandergbonci (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

11 Ocak 2018'de Zana'nın milletvekilliği düşürüldü. Kasım 2015 seçimlerinde 26. Dönem milletvekili seçildi fakat yemini geçersiz sayıldı. Şimdi teknik olarak bu dönemde milletvekili sıfatı taşıyormuydu yoksa pratikte yemini geçersiz olduğu ve birleşimlere katılmadığı için değil miydi tam emin olamadım açıkçası. TBMM'deki sayfasında bu konuda da birsey bulamadım. @Emreculha siz bu konularla ilgili bir kullanıcısınız. Fikriniz var mı bu hususta? --Maurice Flesier message 16:59, 16 Ocak 2018 (UTC)

Milletvekilliği yeni düşürülmüş olarak görünüyor TBMM sitesinde (11.01.2018 olarak)...Muhtemelen diğer HDP vekilleriyle aynı olay. Bununla ilgili şurada bir şeyler bulabilirsiniz--Emreculha (mesaj) 17:18, 16 Ocak 2018 (UTC)
teşekkürler Emre, link faydalı oldu. --Maurice Flesier message 20:29, 17 Ocak 2018 (UTC)

madde güncellensin[kaynağı değiştir]

Modern primat (mesaj) 15.33, 9 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

@Zemxer en:Özlem Türeci, en:Uğur Şahin, en:Hamdi Ulukaya ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 23.43, 30 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Normalde en:MOS:BIO uyarınca mevzubahis bilgiler en üstte yer almaz. Bu ayrımcılık gibi geliyor bana. Özellikle "Türkiyeli" gibi fasa fiso kavramları eklemeyi de özellikle doğru bulmuyorum. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 23.44, 30 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

kürt asıllı türk[kaynağı değiştir]

böyle saçma bir terim olabilirmi, bir insanın etnik kökeni neyse odur. Leylek asıllı baykuş neyse buda odur 46.154.28.30 20.06, 5 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]