Tartışma:Kemalpaşa, İzmir

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İzmir (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İzmir maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İzmir kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yunanistan (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yunanistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yunanistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

Kemalpaşa'nın eski beldelerinin sayfalarının silinmesi[kaynağı değiştir]

Superyetkin'in isteği üzerine talebimi buraya yazıyorum:

Armutlu, Kemalpaşa 2009'da kapatıldı. Yerinde şu anda 85. Yıl Cumhuriyet, Kemalpaşa ve Hürriyet, Kemalpaşa adında iki mahalle var. BSRF anlayamadığım bir şekilde Armutlu, Kemalpaşa'yı Kemal Atatürk, Kemalpaşa'ya yönlendirmiş, geçmişlerinin de birleştirilmesini istemiş. Gördüğüm kadarıyla Superyetkin de maalesef işlemi gerçekleştirmiş. Öncelikle Armutlu'nun (ve diğer beldelerin) sayfalarının bu şekilde kaldırılması için hiçbir makul sebep yok. Pekala maddeler yerinde bırakılıp, şurada olduğu gibi eski bir belde olduğu, yasal statüsünün kaldırıldığı, şu anda şu şu mahallelere bölündüğü belirtilebilirdi. Resmî statüsü olmayan, ama hâlâ kullanıldığı için Vikipedi'de sayfası o şekilde bulunun pek çok yerleşim yeri var, Armutlu da böyle, hukuken varlığı kaldırılsa da fiziki bütünlüğü olan, eski ismiyle adlandırılmasına devam edilen bir yerleşim yeri; ki zaten adı tamamen unutulsaydı bile neredeyse yüz yıl boyunca yerleşim yeri olarak kalmış bir yer, Vikipedi'de sayfasının bulunmasını ve şu anki durumunun, hangi mahallelere bölündüğünün anlatılmasını hak ediyor, kafa karıştırıcı bir şekilde eski beldeyle aynı olmayan bir mahalleye yönlendirilmek yerine. İkincisi Armutlu, Kemalpaşa'nın taşındığı Kemal Atatürk, Kemalpaşa ile hiçbir alakası yok. Kemal Atatürk, eski Bağyurdu beldesine bağlı bir mahalle. (Maalesef Bağyurdu, Kemalpaşa da Kazımpaşa, Kemalpaşa'ya yönlendirilip geçmişleri birleştirilmiş. Kazımpaşa, eski Bağyurdu'nun mahallelerinden biri sadece) Bazı bilgiler şuradaki yazıda bulunabilir.

Armutlu'nun, ve diğer eski beldelerin sayfalarının tekrar oluşturulması, tarihleriyle ilgili bilginin yerinde durması ve şu anki durumlarının, hangi beldelere bölündüklerinin belirtilmesi lazım. Geçmişteki bilgilerden Armutlu, Kemalpaşa sayfasını Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeniden oluşturmak istemiyorum, bu durumda sayfa geçmişsiz görünecek. Geçmişleri ayırıp Kemal Atatürk, Kemalpaşa'daki ilgili geçmişi tekrar Armutlu, Kemalpaşa'ya aktarmamız gerekli. Bu değişiklikleri Kemalpaşa'nın diğer beldeleri için de yapmak lazım. Muhtemelen Türkiye'deki diğer beldeler için de bu hatalı değişiklikler yapılmıştır, yazık olmuş, hepsini düzeltmek muhtemelen mümkün olmayacak.--Cfsenel (mesaj) 17:16, 15 Mart 2015 (UTC)

Merhaba Superyetkin, mesajınızda söylediğiniz üzere burada tartışma başlatmıştım, yeterince süre geçmiştir sanırım (hatta haddinden fazla geçti, Vikipedi ile ilgilenemiyorum çoktandır.) Artık bahsettiğim düzeltmenin yapılması mümkün mü? Durumu tekrar özetlersem, Armutlu, Kemalpaşa, Kemal Atatürk, Kemalpaşa'ya aktarılarak geçmişi birleştirilmiş, halbuki eski Armutlu beldesinin yeni Kemal Atatürk mahallesiyle hiçbir alakası yok, tamamen farklı yerler, hatalı bir aktarma olmuş. Armutlu, Kemalpaşa sayfası, geçmişiyle birlikte geri getirilmeli, sanırım aktarılmadan önceki son hali şu anda şurada görülen hali.
Öte yandan, bu tarz yapılan aktarmaların hepsinin geri alınması lazım. A Beldesi, yapılan değişiklikle B Mahallesi'ne dönüştüyse bu durumda aktarma yapmakta sakınca yok elbette; B Mahallesi sayfasında mahallenin eskiden A Beldesi adıyla belde olduğunun belirtilmesi yeterli. Ancak A Beldesi lağvedilip yerinde B Mahallesi, C Mahallesi ve D Mahallesi şeklinde ilçeye bağlı mahalleler kaldıysa, A Beldesi'ni bunlardan birine aktarmak doğru değil, belde sayfası yerinde durup lağvedilmiş beldenin tarihiyle ilgili bilgi vermeli, günümüzde yerinde bulunan mahallelere de bağlantı vermeli.
Yukarıda verdiğim bağlantı ölmüş, ancak arşivden hâlâ ulaşılabiliyor, mahallelerle ilgili kısmını buraya da aktarayım:
Armutlu Belde Belediyesi sınırları içerisinde 2 adet mahalle vardı.
eski hali yeni hali
Cumhuriyet Mahallesi 85.Yıl Cumhuriyet Mahallesi
İstiklal Mahallesi Hürriyet Mahallesi
Bağyurdu Belde Belediyesi sınırları içerisinde 5 adet mahalle vardı.
eski hali yeni hali
Cumhuriyet Mahallesi 29 Ekim Mahallesi
Atatürk Mahallesi Kemal Atatürk Mahallesi
Kazımpaşa Mahallesi Kazımpaşa Mahallesi
Yeni Mahallesi Yeni Mahallesi
Halilbeyli Mahallesi Halilbeyli Mahallesi
Ören Belde Belediyesi sınırları içerisinde 2 adet mahalle vardı.
eski hali yeni hali
Cumhuriyet Mahallesi 75.Yıl Cumhuriyet Mahallesi
İstiklal Mahallesi Egemen Mahallesi
Ulucak Belde Belediyesi sınırları içerisinde 3 adet mahalle vardı.
eski hali yeni hali
Atatürk Mahallesi Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi
İstiklal Mahallesi İstiklal Mahallesi
Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Mahallesi
Yukarıkızılca Belde Belediyesi sınırları içerisinde 1 adet mahalle vardı.
eski hali yeni hali
Yukarıkızılca Merkez Mahallesi Yukarıkızılca Merkez Mahallesi
Armutlu beldesinin sayfası alakasız bir mahallenin sayfasına aktarılmış, diğer bazı beldeler kendi içindeki mahallelerden birine aktarılmış, karmakarışık bir durum olmuş. Yukarıkızılca beldesi dışındakilerin geri getirimesi gerektiğini düşünüyorum; özellikle de aktarma işlemi iyice mantıksız olan Armutlu'nun. Eğer bu işlem Türkiye genelinde yapıldıysa gerçekten çok yazık olmuş. Teknik açıdan bir sıkıntı yok madem, en azından Kemalpaşa'yı düzeltelim lütfen.--Cfsenel (mesaj) 23:11, 4 Aralık 2016 (UTC)
@BSRF, bu konudaki görüşünüzü paylaşabilir misiniz? --Superyetkinileti 16:36, 5 Ocak 2017 (UTC)
Kullandığım kaynak hatalıydı sanırım. İsteniyorsa sayfa geçmişleri birleştirilerek düzenleme yapılabilir. Ancak lağvedilen beldeler için ayrı madde açılması taraftarı değilim. İlçe maddesinde bu konuya değinilebilir.--B.S.R.F. 💬 17:46, 5 Ocak 2017 (UTC)
Merhaba B.S.R.F., şehirde mi, küçük yerde mi yaşıyorsunuz, durumu ne kadar gözünüzde canlandırabiliyorsunuz bilmiyorum ama açıklamaya çalışayım. Belde dediğimiz yerler, farklı yerleşim yerlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş yapay birimler değil, fiziksel bir mevcudiyeti ve bütünlüğü olan, idari durum ne olursa olsun var olmaya devam eden yerler. Bir doğal afet sonucu ya da başka bir sebeple yerleşim terk edilmezse, ya da büyük bir nüfus artışı sonucu başka bir yerleşim yeri ile bütünleşmezlerse de ayrı bir yerleşim yeri olarak var olmaya devam edecekler. Yapay olanlar mahalleler; her an birleştirilebilirler, ayrılırlar, ortadan kaldırılırlar vs, Türkiye'de sık sık oluyor bu değişiklikler. Dolayısıyla iki sebeple belde sayfaları silinmemeliydi:
1. Sırf idari açıdan bakıyorsanız, belki bir yüz yıldır, belki daha uzun süre idari bir bölümlendirme olarak var olan yerler. Sadece tarihi açıdan bile bilgi vermek için durmalarında fayda var.
2. ve daha önemlisi, bu beldeler yerleşim yerleri olarak hâlâ mevcutlar, ortadan kalkmış değiller. Balgat, Çankaya nasıl idari statüsü olmamasına rağmen mevcutsa öyle mevcutlar; hatta gerçek oldukları söylenebilir, zira Balgat gibi semtlerin aksine gözle görülebilen başlangıçları, bitişleri olan yerler. Buralarda yaşayan insanlar, örneğin Ulucak'a Ulucak demeye devam ediyor, zira kullanabilecekleri alternatif bir ad yok. Yerleşim yerlerinin adı resmen değişmiş olsa, yeni ada taşıyalım derdim, ama öyle bir durum olmadı. Sadece Ulucak adının artık resmi bir anlamı yok; Ulucak adlı yerleşim yeri hâlâ var, diğer yerleşim yerlerinden kolayca ayır edilebilir şekilde yerinde durmaya devam ediyor.
Her halükârda hatalı yapılan geçmiş birleştirme işlemlerinin geri alınması gerektiği ortada. Sonrasında içeriklerinin nasıl olması gerektiği tartışılabilir. Örneğin BSRF'nin dediği gibi ayrı madde olmayacaklarsa bile, anlam ayrımı sayfası benzeri bir şekilde durabilirler, bu belde artık şu mahallelerden oluşmaktadır diye okuyucuyu yönlendirmek için, başka bir içerik olmadan. Ya da bence bunun yanında yerleşim yerinin tarihiyle ilgili bilginin de aynı sayfada durması daha makul olur.--Cfsenel (mesaj) 19:59, 5 Ocak 2017 (UTC)
Bu arada, bir küsur sene önce bu durumu fark etmemin sebebi, beldelerden birinde 2000'lerin başında Türkiye çapında ilgi çeken, yerleşim yeri için de önemli sonuçları olan bir erken yerel seçimle ilgili kaynak bulmam ve bu bilgiyi yerleşim yerinin sayfasına eklemek istememdi. O zaman durumu fark ettiğimde, sayfanın bunca yıllık tarihinin kaybolmasını istemediğim için kendim yeni sayfa açmamıştım. (Şimdi o kaynakları yeniden bulabilecek miyim bilmiyorum; eğer belde sayfaları sadece anlam ayrımı sayfası tarzında dursun, başka bilgi olmasın dersek zaten ekleyebileceğim bir sayfa olmayacak.) Bu geçmiş birleştirme işlemini bu kadar olumsuz bulmamın sebeplerinden biri de bu: silinen belde sayfalarının birçoğu eminim yeniden açılacaktır, zira bu yerleşim yerleri var olmaya devam ediyorlar ve buralarla ilgili bilgi girmek isteyenler olacaktır; ancak maalesef hepsinin Vikipedi'deki sayfa geçmişleri kaybolmuş olacak. (Mahalle sayfalarına çok bilgi giren olacağını sanmıyorum, yaşayanlar arasında bile mahalle adlarından haberi olan çok yok; bilseler bile girilebilecek ansiklopedik bilgi genellikle yerleşim yerinin tamamıyla ilgili oluyor, mahallelerle değil.)--Cfsenel (mesaj) 20:10, 5 Ocak 2017 (UTC)
  • Konu ilgi alanımda olduğu için yazıyorum. Benzer sorunu bir çok kez ben de yaşadım ve ne yapacağımı bilemeden ben de taşıma yaptım. Benim düşüncem de ansiklopedik olarak kayda değerliği şüpheli olmasına rağmen ana belde maddesinin kalması (eğer içeriği yetersizse silinsin tabiki) ve yeni oluşan mahallelerin her birinin yeni sayfalarının açılması veya ayrı ayrı olması yönünde. Şurada olduğu gibi bu şekilde oluşan yeni mahalleler isminin başına belde ismini de alıyor genelde.[1] Önerim, bu gibi yerleşim yerleri tüzel olarak herhangi bir ilçeye bağlı olmadıkları için ilçe şablon ve kategorilerinin kaldırılması yerine Kategori:Türkiye'deki eski yerleşim birimleri kategorisi altında Türkiye'deki tüzel kişiliği sona ermiş eski yerleşim birimleri kategorisinin açılması. Herhangi bir şekilde kapanan köy veya mahalleler de bu kategoriye eklenebilir.--Teacher0691 (mesaj) 22:02, 5 Ocak 2017 (UTC)