Tartışma:Kapıkulu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Kapıkulu Ocakları sayfasından yönlendirildi)

bence tahtacılar ve kızılbaşlık üzerine biraz daha araşrırma gerekmektedir eksik bilgi olduğu tahmin etmekteyim.Bu imzasız yazı 88.243.98.141 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

=Greetings, Wikipedia Turkey! Would someone be willing to translate this page, and the immediately related pages, into english for the english wikipedia? Much thanks for considering!

"Osmanlı hanedan zihniyeti, Müslümanlara bu mevkilerin kapalı olmasına bahane olarak da, "gerçek bir müslümanın kul olamayacağı" görüşünü ileri sürüyordu." ansiklopedik bilgi değil, yazar yorumu içermektedir. Hanedan zihniyetinin konuyla alakası olmadığı gibi "gerçek bir müslümanın kul olamayacağı" görüşünün bahane olup olmadığı subjektif bir yorumdur.

Kapıkulu Ocakları[kaynağı değiştir]

Yeniçeri Ocağı'nın Bektaşi Ocağı olarak bilindiğini herkes bilir. Kuruluşunda Hacı Bektaş-ı Veli'nin dua ettiği ve bu askerlerin Müslüman oldukları bilinirken ve wikipedia'nın Yeniceri adlı baslıgının altında asagıdaki ifadeler varken Kapıkulu askerlerinin dinsiz olduğunu iddia etmek tamamen öznel bir değerlendirmedir. Saygılarımla

O tarihlerde yaşayan kişilerden aktarılan bilgilere göre Yeniçeriler'in gür sesi Hacı Bektaş-ı Veli’ın her tarafından duyuluyordu. Bir yeniçeri gülbengi (duası) daha: Allah Allah İllallah, baş üryan, göğüs kalkan, dide al kan, sine püryan; Bu meydanda nice başlar kesilir hiç olmaz soran; Kahrımız, kılıcımız düşmana ziyan, kulluğumuz, padişaha ayan; Sayılmayız parmakla, tükenmeyiz kırmakla; Üçler, Beşler, Yediler, Kırklar Nur-û Nebi, Kerem-î Âli, Hacı Bektaş-ı Veli; Dem-ü, devranına hü diyelim, Hüüüüüüü. --Kenanyerli 22:26, 20 Nisan 2011 (UTC)

Kapıkulu Ocakları diye bir organizasyon yok. Farklı farklı ocakların bir araya gelerek ortaya çıkardığı bir sistemin adı kapıkulu. Yeniçeri Ocağı, tamam. Cebeci Ocağı, o da tamam. Ancak bu bir özel ad değil. Yalın Kapıkulu diye adlandırmak lazım. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.51, 26 Mart 2019 (UTC)[yanıtla]