Tartışma:Kandela

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bilim (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İyi günler. "Bütün ışık kaynakları elektromanyetik spektrumda bir bant içinde ışınım yaparlar. Bu bandın tamamında yapılan ışınım elektromanyetik ışınımdır." cümleleri ile anlatılmak istenen nedir? Örneğin bir ampulü ele alalım. Ampulün yaptığı elektromanyetik ışınımın elektromanyetik spektrumdaki bant genişliği kızılötesi ve görünür bölgeleri kapsar. İlk cümlede kastedilen bu olsa gerek. Şimdi ikinci cümlede "bu bandın" dediğiniz anda birinci cümledeki banttan bahsetmiş olursunuz ki "bu bandın tamamı" ise kızılötesi ve görünür bölgeyi ifade edecektir. Şimdi bu bölgede yapılan ışınım, evet, elektromanyetik ışınımdır, doğru. Ancak ortada bir anlam kargaşası mevcut, diğer bölgeler elektromanyetik ışınım değil midir? Gerçi cümle böyle birşeyi ifade etmiyor, ancak bu durumda cümlede anlatılmak istenen nedir? Zaten burada "ışınım" denilen elektromanyetik ışınımdır. İkinci cümleden anladığım şudur:"Bu bandın tamamında yapılan (elektromanyetik) ışınım elektromanyetik ışınımdır." Herhangi bir değişiklik yapmadan önce anlatılmak istenen şeyin açıkça anlatılmasını ilgili kişilerden talep ederim. İyi çalışmalar.--iskender(Jzznc) 14:42, 14 Mayıs 2009 (UTC)

"SI birim olarak kandela" başlığı konusunda[kaynağı değiştir]

"Fizikte kullanılan bütün birimler yedi temel birimden türetilebilirler." Böyle bir ifadeye ne gerek var? Bu ve bundan sonra gelen cümleler çok saçma, konuyla alakası yok. Bu maddenin elden geçirilmesi gerekiyor.

Ayrıca: İngilizce Wikipedia ile karşılaştırılınca maalesef Vikipedi'nin çok yetersiz kaldığını gözlemliyorum. Cumhuriyet Bayramı olan bugün bu beni üzüyor.

AMS ileti 18:20, 29 Ekim 2013 (UTC)

Kandela biriminin temel birim olduğu belirtiliyor. (Mesela lumen ya da watt temel birim değildir.) Gereksiz bir ifade olduğunu sanmıyorum. Maddenin yetersizliği konusuna gelince, Vikipedi hepimizin; şayet yetersizse, eksiklerini tamamlayabilirsiniz. Esenlikler dilerim. Nedim Ardoğa (mesaj) 10.49, 1 Mart 2019 (UTC)[yanıtla]