Tartışma:Kaligrafi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İslam (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Selamlar. İslam hat sanatı diye bir madde var. O yüzden bu maddenin evrenselleştirilmesi lazım. Takabeg ileti 12:34, 26 Şubat 2010 (UTC)

Cevap Cevap Katılmıyorum. Ben 4 yıldır hat sanatı ile uğraşıyorum. Çok net olarak biliyorum ki hat sanatı diğer bir adıyla hüsni hat kavramı yanlış anlaşılmakta. Daha doğrusu kaligrafi ile karıştırılmaktadır. Ortak yanları vardır. Her ikisi de güzel yazı sanatıdır. Lakin net olan ayrım şudur ki: Hat sanatı, İslam harfleri ile yapılan, hem öğrenilmesi hem de icrası çok daha çok daha zor olan bir sanattır. Kaligrafi ise latin harfleri ile yapılan güzel yazı sanatıdır. Dolayısıyla birbirini kapsayan veya birbirinin aynı kavramlar değildir. Hal böyle olunca İslam hat sanatı şeklinde bir tabir manasız olmakta. Çünkü zaten bahsettiğim gibi hat sanatı sadece İslam harfleri ile icra edilendir. Dolayısıyla bu madde bu doğrultuda şekillendirilmelidir. Şu anki hali hat sanatı ile kaligrafi sanatından rastgele bazı bilgilerin yazılması şeklinde bir durum olarak görülüyor. Söylediklerimi paylaşan bir çok sitede bir çok yazı bulabilirsiniz...

İşte bir kaç misal: Hüsni hat ve kaligrafinin farkı Kaligrafi Hüsni hat ve kaligrafi


Eğer onay verilirse ben bu maddeyi gerçek manasına uygun olarak şekillendirmeye talibim. --Fahrettinaksakal 20:39, 16 Haziran 2010 (UTC)

kaligrafi yerine Güzel yazı sanatı kullanılsa daha iyi olmazmı?--91.23.65.122 09:49, 10 Ağustos 2010 (UTC)

Kaligrafi ve Hat[kaynağı değiştir]

Bende Fahrettin'in düşüncelerine katılıyorum kaligrafi diye başka bir konu açılması ve hat ve kaligrafinin birbirinden ayrı ele alınması gerekir...Mustafa 18:45, 28 Eylül 2011 (UTC)

  • "Arapça ve Farsça güzel yazı sanatına hat, Latince güzel yazı sanatına kaligrafi denir" haricinde ciddi bir ayrım ortaya konulmayacaksa bu maddelerin birlikte ele alınmasında bir sakınca yok bence. Pek çok kitapta eşanlamlı olarak kullanılmış.--Abuk Sabuk 00:47, 27 Mart 2015 (UTC)

türk kaligrafi çalışmaları[kaynağı değiştir]

http://www.atalayserdengecti.com/