Tartışma:Kıbrıscık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

Orijinal ismi Kıbrıscık değil mi? Neden ses benzeşmesi olarak algılanıp Kıbrısçık olarak nitelendiriliyor? Haklı bir gerekçesi varsa öğrenmek isterim.

kıbrıscık isminin ve yöresinin tarihi[kaynağı değiştir]

Kıbrıscık ilçe merkezinin adı eskiden karadoğandı.kıbrıscık 1958 yılına kadar sebenin nahiyesiydi.sonradan kıbrıscık adıyla ilçe oldu.kıbrıscığın tarihi osmanlıya uzanır.yıldırım beyazıt döneminde ankara savaşı patlak verir.kara tatarlar ankara savaşına kadar kayseri ve civarında yaşamaktadırlar.savaş başlangıcında yıldırım beyazıt tarafındadırlar.savaş sonlarına doğru kargaşa içinde oldukları için taraf değiştirirler.timur tarafına geçerler.savaşı timur kazanır ve anadoluya hakim olur.timur savaşta kara tatarların kendisine yardım ettiği için bolunun güney kısmını verir.kara tatarların başı karadoğan beydir.karadoğan beyin önderliğinde 40 kişilik bir grup hazırlanır.amaçları timurun boludaki hazinesine sahip olmaktır.ama timur bunu fark eder.timur karadoğan bey ve ahalisine bölgeyi terk etmesini söyler.karadoğan bey ise kır bizni terketmeyiz der.kıbrıscık ismi bu rivayete göre şekillenir.ilçe halkının kıbrısçık demesi ise yörenin şivesi olduğu için söylenir.yörede kıbrıscığa kırbızcık,kıpruscuk vs. şeklinde de söylenmektedir.Bu imzasız yazı 31.141.43.235 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.