Tartışma:II. Mahmud

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu maddenin girişinde yanlış olduğunu düşündüğüm bir ifade var. IV. Mustafa döneminde II. Mahmut'un veliaht ilan edildiğinden bahsedilip, Osmanlı hanedanında II.Mahmut hariç hiç erkek kalmadığı belirtiliyor. (Keza sarayda O'nun dışında Osmanlı ailesinden hiçbir erkek bulunmamaktaydı). Oysa IV Mustafa'nın son günlerine kadar III. Selim hayattaydı ve Alemdar Mustafa Paşa'nın İstanbul'a gelişinden ürken IV. Mustafa tarafından son anda öldürülmüştü. Bu ifadenin düzeltilmesinde yarar var.Nedim Ardoğa 12:43, 19 Ağustos 2009 (UTC)

islam halifeleri[kaynağı değiştir]

Nasıl oluyor da II. Abdülhamit Türkiye Cumhuriyeti zamanında halife olarak gösterilebiliyor? Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ermedimi ki II. Abdülmecit ile Türkiye Cumhuriyeti yan yana yazılıyor. Kerem TezcanBu imzasız yazı 94.121.199.191 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Maddenin Mevcut Kaynakça Durumu[kaynağı değiştir]

İçeriği kısa olmayan ve birçok detaylı tarihsel veri içeren II.Mahmut maddesi buna karşın 1 tane bile kaynakça içermiyor. Bilgilerin daha sağlam temeller üzerine oturtulması gerekiyor. Maddenin şuan ki en büyük sorunu bu. İyi çalışmalar. Meden agan mesaj 12:59, 30 Haziran 2011 (UTC)

Hilafet ile Saltanat aynı şey değildir arkadaşım. Saltanat 1922 yılında kaldırılmıştır HiLafet ise 1924 De bu yüzden II. Abdulmecid Son Halifedir (Tarihçi38 17:17, 23 Ekim 2011 (UTC))--Tarihçi38 17:17, 23 Ekim 2011 (UTC)

Saliha Sultan,II.Mahmud'un kızı[kaynağı değiştir]

Saliha Sultan (1811-1843) Osmanlı padişahı II.Mahmut'un ile İmereti Kral II. Solomon Kızı' Prenses Elisso/Aşub-i Can Kadın Efendi ikinci Kadınefendi'nin Kızı , ve Damat Gürcü Halil Rifat Paşa'nin Ilk eşiydi.

Kral II. Solomon (1789-1810) Osmanlı Devleti’ne sığınmak zorunda kaldı ve hayatının son yıllarını Trabzon'da geçirdi.

Annesi 1793'de Kutais İmereti, Gürcüstan’ın tarihsel bölgelerinden biridir doğmuş, 1870'de vefatı üzerine Sultan Mahmud türbesine defnolundu. Beşiktaşda sahilsaray, Küçük Çamlıca da kuyu yaptırmış, Çamlıca'da kasr inşa ettirmiştir.


Saliha, Istanbul 1811'de doğup, 1843'de 31 yaşındayken vefat etti. Halil Rıfat Paşayla mayıs/1834'de izdivaç yaptı. 8 sene, 8 ay, 12 gün süren evlilikten sonra, vefat eyledi. Bu evlilikten bir kızı (Ayşe Sıdıkka Hanım Sultan) ve bir bebek olarak öldü oğlu (Sultanzade Abdülhamit Bey) dünyaya geldi.

Ata Babam Sultan Mahmut II'nin bir lafı var. Biraz düşündürücüdür. "Baba ve dedelerimiz Türk kızlarıyla da evlendiler, ben de evlendim ama Türk kızları saraya oğlan evlat veremediler.." demişti. Şans mı, yoksa rastlantı mı?.. Çok ilginç bir şey ve olay!..

Soy atalığı[kaynağı değiştir]

@Kekibec Bu değişikliğinizde II. Mahmud'un "Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atası olduğu" bilgisini eklemişsiniz. Osmanlı'nın üçüncü ve son atası olduğuna dair bu bilgiye nereden ulaştınız? Buna dair kaynağınız var mı? Osmanlı'nın üçüncü soy atası olduğu bilgisi ondan sonra göreve gelen tüm padişahların onun soyundan geldiğini anlamında ise bu da yanlış gözüküyor. Kendisinden sonra gelenlerin hepsi torunları olan padişahlar sırayla Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid, I. Mehmed, II. Murad, Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmed ve Sultan İbrahim'dir. Bunlar haricindeki padişahların da kesintili olsa da çocukları, kardeşleri ve yeğenleri tahta geçmiştir. Ata diğer anlamıyla baba demektir. Son 4 Osmanlı padişahının babası da Abdülmecid'dir. Bu bilgide karmaşıklığa yol açan bilgilerin olduğunu düşünüyorum. --Uncitoyenmesaj 15.24, 28 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]

Konstantiniyye[kaynağı değiştir]

Konstantiniyye değil İstanbul yazmanız gerekiyor. Çünkü 1453'ten beri orası İstanbul'dur. 176.238.250.7 14.41, 26 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]