Tartışma:Hrant Dink

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taraflı ifade[kaynağı değiştir]

Oncelikle yazının geneli gayet tarafsız ve guzel, kısaca ozetlenmiş. Ancak, Hrant Dink hakkında verilen üçüncü bağlantı son derece taraflı ve yanlış bilgi veriyor. bu adam her yazısında Türkleri değil Ermenileri ve daha da çok diaspora Ermenilerini eleştirir. mahkemede de bilirkişi suçla uzaktan yakından ilgisi olmadığına dair rapor bile verdi. ama bu yazı tam tersi şeyler anlatıyor. uzlaşma yanlısı birine uzlaşma karşıtı muamelesi ediliyor. ve bi diğer yanlış, yetimhanelerinde Ermenice konuşmayanların cezalandırıldığı, boyle bişeyin kaynağı neresidir acaba? ve son yanlış, dink aynı zamanda hem gürün'de doğup hem de nasıl malatyalı olabilir? gürün, sivas'ın ilçesidir, her ne kadar malatya il merkezine daha yakın olsa bile. kolay gelsin Amaninbe 13:07, 20 Ağustos 2006 (UTC)

"Bir yandan içinde yaşadıkları Türk toplumundan olabildiğince uzaklaşır, Ermenice konuşmadıkları zaman cezalandırılırken, bir yandan da yetimhaneden ayrıldıktan sonra kolaylıkla topluma uyum göstermesi için yetiştirilir." biraz taraflı bir paragraf olmuş. Bence düzeltilmesi gerekli.Khutuck 08:19, 10 Ekim 2006 (UTC)
"Bir yandan içinde yaşadıkları Türk toplumundan olabildiğince uzaklaşır, Ermenice konuşmadıkları zaman cezalandırılırken, bir yandan da yetimhaneden ayrıldıktan sonra kolaylıkla topluma uyum göstermesi için yetiştirilir." paragrafı Dink'in kendi yorumunu içermekte. Hem zaman zaman Agos gazetesinde kendi geçmişinden örnek veren, hem de çeşitli röportajlarda yaşamını anlatan Dink, yetimhanelerin içinde büyüyen çocukları topluma hazırlamak için değil neredeyse toplumdan uzaklaştırmak için çalıştığını vurgulamıştır. İleriki yıllara gazeteciliğe başlaması ve agos'u yayınlamasının nedenleri arasında da ermeni toplumuyla türkiye yurttaşlarını yakınlaştırma amacını ortaya koyacaktır. .Bull 13:41, 10 Ekim 2006 (UTC)
Bahsedilen ifade çok iddalı bir ifade. Bu ifadeyi kim söylediyse, söylediğine dair kaynak gösterilmeli ve bu ifade o kişinin iddiası olduğundan dolayı, onun iddiası olduğu belirtilmeli. Güvenilir ve doğrulanabilir bir kaynak belirtilinceye kadar cümleyi çıkardım. --Dbl2010 21:20, 20 Ocak 2007 (UTC)


Yazı içersindeki " Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay yaptığı askerliğinde, bütün arkadaşları çavuş olduğu halde çavuş yapılmaz ve askerliğini er olarak tamamlar." bölümü gereksiz. Bende 8 ay askerlik yaptım Türküm tüm arkadaşlarım çavuş oldu beni yapmadılar eeee yani? bunu neye yormalıyız Türk olduğum için olabilir mi?

Yukarıda ki satırlar gereksiz yetkili bir arkadaş bence çıkartmalı.

çavuşluk sınavında en yüksek notu almasına rağmen olamamış...

saygılar

Çavuş yapılmamasının sebebi TKP/ML üyesi olmasıdır. Mesela şu anda da milliyeti fark etmeksizin yasadışı örgüt üyesi olduğu kayıtlara geçen kişiler üniversite mezunu olsalar da askerliklerini kısa dönem er olarak yapmakta, yedeksubay yapılmamaktadır.--88.254.10.212 19:45, 22 Kasım 2008 (UTC)

Bu maddeye çift madde şablonu ekleyemeyiz. Bu adamın biyografisi. Biyografi nedir? Hrant Dink şurda doğdu ,şurda okudu, şurda şu işi yaptı, şu kitabı yayınladı vs. ve en sonunda şurda şu tarihte şu kişi tarafından şu sebeple öldürüldü. Cinayet onun hayatının bir parçası o madde ile birleştirilemez. Hrant Dink Cinayeti biyografisiyle birleştirilir. Diğerlerinde olduğu gibi. Bu yüzden şablonu kaldırıyorum ...--Boyalikus 16:29, 19 Ocak 2007 (UTC)

  • Bu madde, Hrant Dink isimli gazeteci-yazarı konu alan, biyografi niteliğinde, bir maddedir. Bu madde:
    1. Ermeniler ve soykırım sözcüklerinin herhangi bir kombinasyonunun ifade edebileceği herhangi bir konu ve dolayısıyla bu konuyla ilgili olabilecek herhangi bir alt-konu hakkında değildir.
    2. Bu madde gazeteci cinayetleri hakkında değildir.
    3. Bu madde Hrant Dink'in cinayeti hakkında değildir - onun genel olarak tüm yaşamıyla ilgilidir.
    4. Bu madde Türkiye'deki Ermeni etnik grubu hakkında değildir.
    5. Bu madde bir Vikipedi maddesidir ve dolayısıyla diğer Vikipedi maddeleri gibi beş temel taşa uyumlu olmak zorundadır; özellikle VP:TBA ihlâllerine karşı hassas olunmalıdır.
    6. Bu madde ansiklopedik bir biyografidir, yorum içermemelidir.
    7. Bu madde Hrant Dink, Türkiye, Ermeni, soykırım gibi sözcükleri dolaylı veya doğrudan barındıran her türlü internet adresini dış bağlantı olarak barındırmamalıdır.
    8. Bu madde özgün çalışmaya girebilecek, kişisel cinayet/fail senaryolarınızı yazabileceğiniz bir serbest kürsü de değildir.

Bunları dikkate alarak katkıda bulunalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:39, 19 Ocak 2007 (UTC)

Suikast, Davalar ve Ödüller[kaynağı değiştir]

Suikast hariç diğer iki başlığı Agos gazetesi sayfasından alıp bu maddeye ekledim çünkü;

  1. Zamanı gelince gazeteden bu bilgilerin kalkacağını ve doğru bilgiye erişim kaynağı ve arşiv özelliği olan wikipedide yer alması gerektiğini düşündüm
  2. Suikast bölümü bu maddede yer almalı, belki daha az detaylı olarak ancak nasıl ABD başkanı Kennedy ile ilgili bir maddede cinayet ve çözülemezliği, kimlerin yapmış olabileceği gibi konular bilgiye erişim için gerekliyse bu madde için de gereklidir. Ne yazık ki Hrant Dink öldürülmesiyle de ansiklopedik bilgi içinde yer alması gereken bir madde olmuştur
  3. Davalar başlığı, Hrant Dink'in biyografisinde ve Hrant Dink ile bilgiye ulaşmak isteyen herhangi bir nihai ansiklopedi kullanıcısının tarafsız olarak Hrant Dink'e açılan davaların neler olduğunu bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Davalar maddesi ileride Hrant Dink ile ilgili bilgi arayan birisi için gereklidir.
  4. Ödüller maddesi bir biyografide doğum yeri ve tarihi gibi kesinlikle olması gereken bir başlıktır. Ödüller alt başlığında tartışılacak bir şey olduğunu sanmıyorum.
  5. Suikast veya cinayet hemen ardından yarattığı vatandaş refleksi ve yas toplanması nedeniyle ansiklopedik bilgi içinde yer alması gereken bir maddedir.

Bu nedenle bu maddede suikast, suikaste tepkiler, davalar ve ödüller başlıklarının Hrant Dink ile ileride bilgiye erişmek isteyecek tüm nihai kullanıcılara saygı gereği tarafsız olarak yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bu bilgilerin forum değil ansiklopedik bilgiler olduğunu düşünüyorum.
İyi çalışmalar. Sevgiler -Swanlake

Hrant Dink neden öldürüldü?

"Suikastın Türkiye'nin istikrarını istemeyen iç güçler veya dış mihraklar tarafından provakasyon amacı ile yaptırıldığı şekilnde değerlendiriliyor" cümlesini çıkardım çünkü herkes bu düşüncedeymiş gibi anlaşılıyordu. --DenizRC 18:09, 21 Ocak 2007 (UTC)

Aldığı ceza[kaynağı değiştir]

Maddede sadece beraat ettiği yargılama yazıyor. Hrant Dink aynı zamanda "Türklüğe Hakaret" suçundan 6 ay hapis cezası almıştır. bu cezayı hangi dava sonucunda almıştır, incelenip maddeye eklenmesi gerekiyor.Fatih Gündoğan 23:03, 21 Ocak 2007 (UTC)

Hrant Dink aynı maddeden 6 ay hapise mahkum oldu ama cezası ertelendi. Vurulmadan önce AİHM'ye başvurmayı düşünüyordu. Fakat hangi yazısından dolayı ceza aldığını tam olarak bilmiyorum. Bulur bulmaz ekleyeceğim. --DenizRC 06:03, 22 Ocak 2007 (UTC)
AİHM'e başvurmayı düşünmesinin sebebi, suçlu bulunursa Türkiye'yi terk edeceğini açıklamasıydı. Kendisi, "evet terk edeceğimi söyledim, fakat terk etmemek için mücadele ediyorum" manasına gelen birşey söylemişti.Fatih Gündoğan 08:11, 22 Ocak 2007 (UTC)
  • "Ermeni Diasporası'na 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan ve 301. maddeden "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla yargılandı." cümlesinde "pis kan" sözü çıkarıldığı için cümle düşüklüğü var biri düzeltmeli bu ana sayfa yazısını.--Düşünenadam 18:08, 25 Ocak 2007 (UTC)

Dink'in cenazesindeki gösterinin Ermeni diyasporasının tavrını değiştirdiği yönlü cümleleri biraz yumuşattım. Ancak Bu da yeterli değil. Zira "diyasporanın en önemli temsilcisi" şeklinde tanıttığımız Kortian'ın, aslında değil en önemli temsilci olmak, temsilci olduğu bile şüpheli. Bu kişi aslında diyasporanın görüşlerine Dink kadar (Dink gibi) uzak. Eskiden beri Türkiye yanlısı ve uzlaşmacı bir siyaset taraftarı gözüküyor. Örneğin 24 Nisan 2006 Ermeni soykırımı yıldönümünde şunları söylemiş: "On the eve of the anniversary of the alleged 1915 Armenian genocide, remembered by Armenians on April 24, Armenian researcher Isabelle Kortian has expressed support for Turkey's solution strategies. Kortian said she believed solution of the Armenian problem could only be accomplished through dialogue between the Turkish and Armenian people." [1]

Belki bunu diyasporanın siyasetine neden karşı olduğunu bilmeyenler vardır, açıkliyim: Diyasporanın geleneksel siyaseti, katıksız bir Türk düşmanlığıdır. Kortian ve Dink gibileri afaroz ederler. Kortian, diyaspora sözcüsü olmadığı gibi çok ünlü bir kişi de değil: Google'da "Zaman" sözcüğünü filtreleyerek "Isabelle Kortian" aratınca sadece 13 kayıt kalıyor.

Yani maddede kaynak gösterilen Zaman haberi taraflı bir iyimserlikle kaleme alınmış. Filanca 09:21, 3 Şubat 2007 (UTC)

Merhabalar, Marksist Leninist Türkiye Siyasetinden Etkinlenii yazılmış lakin hrant Ödp Üyesidir ve Kanımca Ilımlı oluşunun irdelenmesi yolunda yer verilmesi önemli olacaktır sonsuz saygılar

Ermeni asıllı Türk Vatandaşı Olması[kaynağı değiştir]

Hrant Dink Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olduğu için Ermeni asıllı Türk vatandaşıdır çünkü Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları Türk vatandaşı olarak adlandırılır. Metnin İngilizce versiyonunda da bu anlama gelecek "Armenian-Turkish" kelimesi kullanılmış. Vikipedideki diğer insanlar için de durum böyle. Örneğin; Einstein için yazılan maddede "Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955) , Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi.(TR)" olarak adlandırılmış.

Ayrıca, ilgili madde Vikipedi için de Türk Vatandaşlığı olarak adlandırılmış; Türkiye Vatandaşlığı adı altında aradığınız da da bu adrese yönlendiriliyorsunuz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_Vatanda%C5%9F%C4%B1

Üstelik, Türk maddesinde de Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı Türk Vatandaşlığı adıyla adlandırılmış (Türk vatandaşı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı)

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk

Dün düzeltip Türk vatandaşı yapmıştım, bugün baktığımda yine Türkiye vatandaşı olarak adlandırılmış. Kafamızdan kavram uydurmayalım lütfen. -- 16.36, 19 Şubat 2009‎ 94.123.79.208

bu olayın üzerine maddede sanki az gidilmiş? hrant dink tam olarak ne demek istedi bunu göremiyoruz maddede. eklensin ----modern_primat ඞඞඞ İLETİ 02.48, 11 Nisan 2022 (UTC)[yanıtla]