Tartışma:Hint-Avrupa dil ailesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Avrupa (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Avrupa maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Avrupa kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sirf yasayan diller mi alindi listeye acaba? Cunku benim bildigim Hititce, Lidya dili vs iceren "Anadolu Dilleri" grubu listeye alinmamis. Halbuki bildigim kadariyla Hint Avrupa dil grubunun olusumunu anlama acisindan cok onemli bir yeri var bu grubun.


oğuzlar anadoluya gelmeden önce anadolu bizans imparotorluğunun egemenliği altındaydı. oğuz aşiretleri anadoluya akın etmeye başladılar.oğuz aşiretlerinin arasında birçok lehçe farkı vardı.ayrıva oğuzlar asla türk adını kullanmadılar.oğuz aşiretleri anadoluya dağıldıktan sonra farklı kutuplarda birlik kurulmaya başlandı kayı aşiretinden gelen osmanlıoğulları aşiretleri kendi etrafında toplayıp imparatorluğu kurdu.anadili osamalıcaydı.yani oğuzcanın lehçelerinden türkçe ve kurmanci kürtçe ve arapçadan oluşan karma dildir.

örneğin eski oğuzcada

garib im bugün garibim kürtçede ez garib im

Garip sözcügü Arapcadan alintidir, Türkcele alaksi yokdur, bakiniz:
http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=garip
garip -bi
sıfat Arapça ¦ar³b
--Meyman 11:26, 12 Ağustos 2007 (UTC)

oturun-runun

Burdaki fiilin kökü Türkcede "otur", Kürtcedese "run", yani gördügün gibi fiilerin birbiriyle alakalari yok. Sadece "un" yada "in" ekin sayesinde birbirilerine benziyorlar (dogrusu Kürtcede "run-in"). Ve bu "in" Almancada bile cogunluk icin "en" olarak kulaniliyor, örnek:
Kürtce - Almanca - Türkce
Em dirun-in - Wir sitz-en - Biz oturuyoruz
Yada Farscada bile benziyer sekilde vardir, örnek:
Kürtce - Farsca - Türkce
Ewan dıbin-in - İşan mibin-and - Onlar görüyorlar
--Meyman 11:26, 12 Ağustos 2007 (UTC)

gidin-herin

Burda yine fiilerin arasinda baglanti yokdur. Türkcede kök "git"dir, Kürtcedese "her". Her-in ise = gid-in. --Meyman 11:26, 12 Ağustos 2007 (UTC)

gelin-varın varmaktan

Burda Kürtcesi "wer-in" olurdu, ve bur "wer"in "gelmekle" yada "var olmakla" alakasi yokdur. --Meyman 11:26, 12 Ağustos 2007 (UTC)