Tartışma:Heavy metal

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Müzik (Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Müzik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Müzik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Metal müzik türlerinin Türkçe karşılıkları var mı? Varsa da yaygın olarak kullanılıyor mu? Ölüm metal, Kara metal gibi birkaç ifade duydum zamanında, ama genelde Türk halkı da İngilizce karşılıkları kullanmayı tercih ediyor sanırım. Bu konuda bilgisi olan? - Kubra 12:06, 21 Ocak 2006 (UTC)
  • hayır. aksine direk ingilizce olan hevi metal, bilek metal gibi kullananları da var :) ama illa türkçe dersek dediğin gibi çevrilir sorun da olmaz
kara metal (İngilizce black metal) | gibi bir ibare ile kullanabiliriz Bu imzasız yazı Oytun Yalçın (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • türkçe kullanım çok az. bence ingilizce olmasına rağmen "death metal" kullanılırsa "ölüm metal"den daha çok anlaşılır. hiç ingilizce bilmeyen birisine de bir fikir vermesi açısından "death metal" yazdıktan sonra yanına parantez açıp "death ölüm demektir" falan yazmak en iyisi olur diye düşünüyorum. Tembelejderha 12:33, 21 Ocak 2006 (UTC)
  • Ben bu terimlere hiç alışık değilim. En azından ilk defa duyuyorum. Benim fikrim asıl halleri ile kullanılmaları--Ugur Basakmesaj 14:00, 21 Ocak 2006 (UTC)
  • Bence de orijinalleriyle kullanılmalı. Biri bana ölüm metal deseydi neden bahsettiğini anlamamakla kalmaz, anladıktan sonra da bunu kullanması çok komiğime giderdi herhalde. --Quinlan Vos 17:34, 22 Ocak 2006 (UTC)


Melodik ölüm metal sayfasına bakıla çeviri denemesi görüle. :))
ben yapmadım ama iyi olmuş bence. lütfen değiştirmeyin onu. bence bu başlıkta buna uygun olarak değiştirilmeli. death ne? ölüm ne? death in kulak tınımızda karşılığı yok. yazdınmı oraya "ölüm metal" haaa diyecek insan bu böyle bir müzik. ha bana sorarsanız koyun teybe zeki müren -... ohhh paşalar gibi :))) 85.104.211.135
eheh, o da güzel dinlenir ama bu metal müzikteki ingilizce kullanım olayına bir karar vermek lazım. şimdi dediğin doğru, death, doom, black, trash, speed, melodic, heavy... bunların hepsi yabancı ama bu gün bu müziği dinleyen türkler müziği böyle tanımışlar, artık terimler oturmuş. benzer bi muhabbet In Flames sayfasında da olmuştu doğru hatırlıyorsam. ben ilk defa ezgisel ölüm metal lafını vikipedide görünce 10 saniye ekrana baktım, sonra da 100 saniye kadar güldüm. :) muhabbet ettiğim pek çok arkadaş da olaya "o ne öyle" diyerek yaklaştılar. bence bir süreliğine, belki tanımlar oturana kadar hem türkçe hem ingilizce kullansak iyi olur. ama sonuçta ingilizce kullanım zorla yerleşir gibi geliyor bana, çünkü bütün dünya, (iddialı tabir oldu) fransızlar japonlar bile death metale death metal diyorlar. Tembelejderha 00:46, 26 Ocak 2006 (UTC)
melodic death metal yazdım parantez içinde, çünkü ezgisel ölüm metal tabiri pek kullanılmıyor ve insan duyunca hemen anlayamıyor, şaşırıyor :) (aslında ilk defa duydum ezgisel ölüm metal diye birşey, komik geliyor :) en azından bu şekil belirtelim. Tembelejderha 23:19, 23 Ocak 2006 (UTC)
hehe evet ama Türkçeleştirmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Şablon:Oytunimza
"10 saniye ekrana baktım, sonra da 100 saniye kadar güldüm." ahh işte tam da beni anlatıyor.
birde şöyle bir güzellik farkettim. "melodik ölüm metal" linki "ezgisel ölüm metal" sayfasına gidiyor. yani yavaş yavaş linkler öğretiyor. böyle bir linkleme ile "melodik death metal" yazmış biri istenen yeni tercümeye gidebilir. herkes de aradığını şıp diye bulur. diğer yandan haklısın sen de tabi. ama baksana;
uçak ne demek allaaşkına ?
ayakkabı ne? düşününce gerçekten komik ama kelime, anlamını kendisini ilk kez duyana bile açıyor.
neyse. selamlar 85.104.211.135
- ezgisel ölüm metal ne ya.
- gayet başarılı bir çeviri. bence değiştirilmemeli ve böylece kalmalı. Ama, Death ve Morbid Angel gruplarının bu başlığa uyduğuna katılmıyorum. pek de ezgisel (melodik) sayılmazlar. ezgisel deyince aklıma helloween falan gelebilir ama onlarda ölüm metal yapmıyor. neyse gençler uğraşsın :))

Death türünün Türkçe kullanımı ölüm değil, ölümcül metaldir. Bu tür adlandırmaların gülünç geldiğini iddia edenler var ama bu bir zorunluluk. Böyle şeyleri olduğu gibi Türkçe'ye almaya kalkarsak, ve bu tür konularda Türklerin çok geri kaldığı düşünülürse vay dilin haline!

Ezgisel ölümcül metal için Morbid Angel ve Death örneklerinin ise konuyla hiç bir ilgisi yok. Amon Amarth, Dark Tranquillity bu tür altında değerlendirilebilir ama Morbid Angel ne oluyor ya, hiç mi dinlemedin grubu (ki dinlemeden böyle bir örnek vermeye girişmemişsindir heralde?) --Efdal 13:21, 11 Şubat 2006 (UTC)

KÖTÜ KADERLİ METAL :S[kaynağı değiştir]

...Bu türkçe çeviri konusu fazlasıyla saçma bence. Tamam tabii ki güzel dilimiz Türkçe'mizi kullanmak en büyük görevimiz ama "Ölümcül metal", "kara metal" sizce de komik durmuyor mu? Bunlar artık özel isim haline gelmiş terimlerdir. Bunları Türkçeleştirmeye çalışmak, İngilizce bir mektubun altına adınızın da İngilizcesini bulup yazmak gibi bişey...

Ayrıca eğer herşeyi türkçeleştirmeye kalkarsanız "Rock"ı 'Kaya'; "Trash Metal"i 'Çöplük Metali'; "Punk"ı 'Çürük Tahta' ve "Doom Metal"i de 'Kötü Kaderli Metal' olarak çevirmek zorunda kalacağız. Bakın hoş oldu mu böyle???

Evet, yanılmışım. Bunlar bir tür özel ad. Punk gibi...--Efdal 11:32, 20 Haziran 2006 (UTC)

trash değil thrash olcak o türün adı ..

04:17, 1 Eylül 2007 88.232.56.72 (Tartışma) (459 bayt) (Geri al) kızılsungur® 03:37, 1 Eylül 2007 (UTC)

Başlık Metal Müzik olarak değiştirilmelidir. Sadece Encyclopaedia Metallumun saydığı 15 çeşit ana metal müzik vardır. Bu metal müzikler ise şarkı sözlerinin konuları ve ritim bakımından birbirlerinden ana başlıklar halinde ayrılır (Stoner metal, punk metal vs... gibi alt başlıklar sıralanmamıştır):

  • Black metal
  • Death metal
  • Doom metal
  • Elektronik metal
  • Folk metal
  • Viking metal
  • Gotik metal
  • Heavy metal
  • Geleneksel metal
  • Orkestral metal
  • Senfonik metal
  • Power metal
  • Progressive metal
  • Speed metal
  • Trash metal

Doom metal heavy metalin alt türü olabilir mi? Candlemass grubunun üyeleri bu Türkçe başlığı okusalardı tek tek kalp krizi geçirirlerdi. Peki ya Viking metal? Sırf İngilizce vikipediden görüldüğü için böyle bir başlık açılmış. Olmamış. \m/ >_< \m/ İhsanjr 19:30, 3 Nisan 2011 (UTC)

Tartışma ve başlık sayfalarıyla kimse ilgilenmediği için Heavy Metal başımıza kaldı. Başlığı biz taşısak bu sefer de geri alacaklar. İhsanjr 22:57, 19 Nisan 2011 (UTC)

Aslında mantıklı geldi bana. Bizim toplumda heavy metal dan çok metal müzik daha çok bilinen kullanılan bir tabir. 60 yaşındaki babam bile biliyor anlıyor metal müzik denince. Gayet oturmuş bir tabir. Trash metali çöplük metal olarak çevirmek gibi değil. Kulanımı var ve yaygın. Napak888 (mesaj) 18:47, 31 Ocak 2016 (UTC)

Bu makale doğrudan Ekşi Sözlük' ten kopyalanmış. Böyle bir kopyalamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. --Yaşar Şentürk 07:52, 13 Ağustos 2005 (UTC)

bunun dışında içinde bol bol yorum ve öznel ifade var. baştan yazılması veya elden geçirilmesi gerek.--spAs 10:54, 14 Ağustos 2005 (UTC)

Başlık ve içerik birbiriyle uyuşmuyor, Death Metal, Heavy Metal'in kollarından yalnızca biridir ve Heavy Metal'i bu alt kolla tanımlamak oldukça yanlıştır. Konu başlığının Death Metal olarak değiştirilip bu başlığın Heavy Metal başlığı ile bütünleştirilmesi taraftarıyım. --Steel 17:12, 21 Ocak 2006 (UTC)

Ölümcül metal ile hevi metalin aynı başlık altında değerlendirilmesi kesinlikle çok yanlış. Nedn bu kadar kısa ki bu konu. diğer türler daha uzun. Bence daha çok şey eklenmeli mesela müzik karakteristikleri, şarkı sözü içerikleri gibi... Ayrıca birkaç resim konulmalı.

Arkadaşlar müzik türleri özel ad değildir. Yani Heavy Metal değil Heavy metal olması gerekiyo (ilk harf mutlaka büyük oluyo yha)--Nazzzz 17:07, 12 Mart 2008 (UTC)

Ya kelimesi de yha diye yazılmamalıdır değil mi?Eksi18erdo 14:35, 27 Eylül 2008 (UTC)

Eksi18erdo'ya can-ı gönülden katılıyorum :D :D Mephistoteles 18:48, 30 Nisan 2009 (UTC)


Arkadaşlar sayfa yanlış bilgilerle dolu. Black heay metalden etkilenmiş olabilir fakat heavy metalle yakından uzaktan alakası yoktur. Sallamasyon şeyler yazmayın lütfen. Black Heavy metalin alt türü falan değildir. Biraz araştırın lütfen heavy metal nedir ne anlatır...

Amanın bunlarda ne?

   * Alternatif metal
   * Black metal
   * Death metal
   * Doom metal
   * Folk metal
   * Glam metal
   * Gothic metal
   * Heavy metal
   * Industrial metal
   * Metalcore
   * Power metal
   * Progresif metal
   * Senfonik metal
   * Sludge metal
   * Thrash metal

Alternatif metal ? folk metal? industrial metal? gothic metal? yapmayın ya insaf ya. bunlara nasıl heavy metalin alt türü dersiniz? bunlar metalmi? Death de heavy metalden etkilenmiş olabilir fakat heavy metalle alakası yoktur, heavy metalin alt türü değildir. Yukarıdakilerin çoğu (thrash,power hariç) olsa olsa farklı grupların ürettiği farklı tarzlardır. Gitarı eline alıp dist i kökleyen herkese metal diyosunuz. Heavy metal bu değildir. Araştırın öğrenin lütfen. Br00 16:16, 28 Ekim 2008 (UTC)

Heavy metal, bu sayfadaki anlamıyla bütün metal türlerini kapsıyor. Yine de bu sayfanın adı "metal müzik" olarak değiştirilse daha iyi olur.--Kuz 16:22, 28 Ekim 2008 (UTC)
http://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal_music Kuz 16:58, 28 Ekim 2008 (UTC)

Alt Tür Konusu[kaynağı değiştir]

En iyisi özetliyim : Sayfada alt türler altında bazı türler listelenmiş. Bunlar heavy metalden etkilenmiş olabilir, fakat heavy metalin alt türü değildir. Heavy metal için alt tür diye bir şey söz konusu değildir. Elbette isteyen istediğini dinler. Ama x metal, y metal, buda z metal diyerek bunları heavy metalin alt türü diye sayamaz. Heavy metaldir, yada başka bir şey. Bu kadar. Saygılar... Br00 15:23, 29 Ekim 2008 (UTC)

Metal =? Heavy Metal[kaynağı değiştir]

"Metal = Heavy Metal" midir? Bunu gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Eğer böyleyse neredeyse bütün tartışmalar gereksiz olacak. Eğer farklıysa bu makale "Metal" e daha çok uyuyor ve isim "Metal müzik" olarak değiştirilmeli. Fakat eğer değilse, bütün metal türlerini bu başlıkta toplamalıyız.--QMasTer(Katkı|Mesaj) 13:59, 17 Nisan 2009 (UTC)

Daha önce de bahsetmiştim, bence sayfanın adı "metal müzik" olarak değişmeli. Çünkü alttürler hesaba katıldığında, heavy metal sadece metal müziğin ortaya çıktığı ilk dönemdeki türü ve çağdaş "fazla değişmemiş" türevlerini tanımlıyor. Metal müziğin asıl adı heavy metal ama bahsettiğim şeyden ötürü karışıklık olmaması için isim değişmeli ve heavy metal için ayrı bir sayfa açılmalı.--Kuz 14:33, 17 Nisan 2009 (UTC)
Ben de böyle düşünüyordum fakat İngilizce Wikipedia sayfasına görünce kafam karıştı. "Heavy metal music is Redirected from Metal music". Eğer orada farklı bir şeyden bahsediliyorsa ve ikisi farklı şeyler ise, Kuz, senin dediğin gibi yapılsın diyorum ben de. --QMasTer(Katkı|Mesaj) 14:57, 22 Nisan 2009 (UTC)

sayfa dizayn ı türdeşlerine oranla daha iyi olabilirdi. iyileştirilmesi gerekmektedir. Sonartex 10:58, 19 Temmuz 2011 (UTC)Sonartex Bence isim olarak düşünülmeli bu durum tıpkı benim gerçek hayattaki ismimin ingilizce karşılığı yok ise bu metal müzik türlerinin de olmamalı zaten dener isek bunu işin içinden çıkamayız...

Heavy metal...[kaynağı değiştir]

Müzik kardeşlerim!Hepiniz biliyorsunuz ki Heavy metal çağdaş,bilinçli,zeki ve aklını iyi kullanan ve sağlam kulağa ve de sağlam bir ruha sahip insanların dinlediği müziktir.Fakat şöyle de bir durum var.Bir Heavy metal'i sadece dinlemek,bir de dinleyip kendisine anlatılmak istenen şeyi ruhu ve aklıyla hissetmek,yaşamak vardır.Gel gelelim bazı insanlarda o ruhu ve aklı göremiyoruz.Bu sayfayı hazırlayan arkadaşın sadece dinleyen yada önüne verilen bilgiyi olduğu gibi geçiren birisi olduğunu düşünüyorum.Heavy metal'in kökenlerinin olduğu bölümde çok eksik ve yanlış var.Sayfada ki bilgilerde fazla yanlışlıklar var.İlk Heavy metal şarkısının Jimi Hendrix'e ait olduğu yazıyor.Yapmayın Heavy metali icat eden grup Black Sabbath dır.Tony Iomi'nin keşfettiği 5'li akor(eksik) Heavy metal'in ana temelini oluşturur ve ilk Heavy metal albümü Black Sabbath albümüdür.Heavy metal'in kökenleri Klasik müzik,Blues,Rock'n Roll,Caz,Cauntry dir.Hard rock ile karıştırılmamalıdır.Heavy metal'in alt türleri;Trash metal,Power metal,Glam metal,NWOBHM olarak sıralana bilir.Diğer türler(Black metal,Death metal,Doom metal,Melodik metal,Nu metal...)Metal den etkilenmiştir lakin yapıları Heavy metal ile bir alaka göstermez.Sadece bazı müzikologlar nedeniyle isimlerinde metal vardır.Bunlara dikkat edilmesi lazım.

 Heavy metal sadece bir müzik türü değildir.Bir yaşam tarzıdırda.Heavy metal insanları müzik yoluyla birleştirir.Heavy metal iyi insanların müziğidir bazı müzikologlar için öyle olmasada.Heavy metal iyi insanların kötülüklerle,haksızlık ve adaletsizliklerlr savaşıdır.Metalci olmak sadece metal dinlemek değildir.Kötülük ve haksızlıklarada karşı durmaktır,iyi insanları korumaktır.Biliyoruz ki Heavy metal'i yok etmek isteyenlerin sayısı gayet fazla.Çünkü Dünya tarihi boyunca sürekli iyi şeylere karşı çıkılmıştır.Bunuda Metal i satanizm vb.şeylerle bütünleştirmek gibisinden yapmaya çalışıyorlar.'Metalci' dediğimiz insanların savaşçı yönleride vardır ve bu yönlerini gerektiğinde kötülüklere karşı kullanmaktan çekinmezler.Heavy metal i diğer insanlara 'kötülerin,iğrenç insanların,kendini bilmezlerin müziği' şeklinde aşılamaya çalışanlar sadece kendi egolarını tatmin etmeye çalışan egoistlerdir.Metalci nin egosu kendi kontrolü altındadır,Egoist değildir.Metal müzik tamamen hayatımızla alakalıdır.Geçmişimiz ve geleceğimiz.Şarkılarda ki gitar soloları bunları anlartır.Metal i etkileyen en önemli müzik türü diyebileceğimiz Blues çoğu soloda karşımıza çıkar.Çeşitli Blues gamları Metal müziğin yapısına oldukça katkıda bulunmuştur.Ayrıca Pentatonik gamlar çoğu Heavy metal gitaristinin sololarının ana yapısını oluşturan gamlar olmuştur.Klasik müzik Heavy metal için çok önemlidir.Gerek Orta Çağ Avrupasının cahil zihniyeti nedeniyle yasaklanmış olan gamlar(diğer ismiyle kayıp gamlar),gerek Klasik müzik bestecilerinin Heavy metal üzerinde ki etkileri oldukça fazladır.Johann Sebastian Bach,Beethoven gibi isimler Metal gitaristlerine her yönden örnek olmuşlardır.

Böyle bir müzik türünün yanlış anlaşılması ve tam anlaşılmaması felaket sayılabilir.İnsanların daha bilinçli ve olgun olması lazım.Heavy metal karışık bir müziktir.Her insanın anlayamaması doğaldır.Bir Metal şarkısı tek dinlemeyle anlaşılamaz,çok zordur.Daha fazla dinlenilmesi lazımdır ve dinleyen kişi bu dinlediği sürelerde şarkının anatomisini kafasında hazırlamalıdır.Kısacası Heavy metal kopyala yapıştır yapılacak bir müzik değildir.Yazılan her bilgi itina ile seçilmelidir ve doğruluğu kesin ve eksiksiz olmalıdır.Artık herkez bir daha böyle bir müzik türünün gelmeyeceğini bilmeli.Müziğimizin değerini bilelim...

                                       Cthullu (mesaj) 01:59, 17 Temmuz 2012 (UTC)