Tartışma:Hattuşa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Hattuşaş sayfasından yönlendirildi)

Hattuşaş'ta Ortaya Çıkarılan Şehir Katmanları [değiştir]

Hitit Devleti'nin başkenti olan Hattuşaş sanat ve mimarlık alanında gelişmeler göstermiştir. Hattuşaş sözcüğü Hattus sözcüğünden yani Hatti insanlarının verdiği orijinal addan gelir.

Hattuşaş hatuşili hatti sozcukleri gunumuzde konusulmakta olan Adige dilinde net anlam iade ederler. Ha krlimesi bugun Kopek anlaminda kullaniliyor isede daha eskilerde aadlan kaplan turu yirtici hayvanlar icinde kullanilmistir. Tu kelimesi sayi dir bildigimiz 2.

Şiş kelimesi ise aitlik belirtir. Bi yere bir yoreye ait olma durumu. Bu kelimeye cok benzeyen Şis kelimesi ise oturma eylemini anlatir. Hepsinin bir leesimi Hatuşis - Hatuşaş ise iki aslanin oturdu yer anlamina gelir. Iki aslanin ne oldugunu sohlemeye gerek yok.


Hatuşili ise, Ha yi ve Tu yu soylemistim. Şilh Adigece bir yerde yatma durumunu ifade eder. Yani Hatuşilh - Hatuşili, Hatu ds yatan, ikamet eden anlamina gelir.

Burda ortaya bir sorun cikiyor. Bu halk ismini sehrin ismindenmi aliyor yoksa sehir ismini halktanmi aliyor.

Elbetteki sehir ismini halktan aliyor. Soyle ki gunumuzde dahi Adigeler kendi soyadlarini kulturel olarak kullanirlar. Bilinen yazili ve sozlu tarihlerinde bu boyle gelmistir. Hat'u muhtemelen hatta muhtemelin otesinde bir Aile ismidir. Hemde yoneticilerinin Aile ismidir. Adigelerde yaygindir hayvan isimleri aile adi olarak kullanilir. Ve dahi hala Hat'u ismini kullanan aileler vardir.

Elbette Adiger Hattidir yada Hattiler Adigedir demek mumkun degil. Zirs tarih ve genetik defiskendir. Lakin gunumuzde yasayan Adigeler ve hattilerin ortak atadan geldikleri kesindir. Ayni dilin ozunu komusan kardestirler.

Akademik kaynaklarda ve daha güvenilir sonuç veren PDF kaynaklarında ikinci kullanım çok daha yaygın. Nanahuatl? 17.44, 24 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]