Tartışma:Halil Kut

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Halil Paşa, K. Atatürk'ün SSCB'ye taahhüdünü yerine getirmiş[kaynağı değiştir]

Belki bu konu da maddeye eklenebilir diye düşünüyorum. Olay şu: Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Atatürk'ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1991, sayfa 318'de (bunu Ankara Üniversitesi'nin Kitaplar Veritabanında çevrimiçi olarak bulabilirsiniz):
Türkiye Büyük Millet Meclisinin Moskova Hükümetine birinci Teklifnamesidir.
(...)
2 -Bolşevik kuvvetleri Gürcistan üzerine harekâtı askeriye yapar veyahut takip edeceği siyaset ve göstereceği tesir ve nufuzla Gürcistanın da Bolşevik ittifakına dahil olmasını ve içlerindeki İngiliz kuvvetlerini çıkarmak üzere bunlar aleyhine harekâta başlamasını temin ederse Türkiye Hükümeti de Emperyalist Ermeni hükümeti üzerine harekâtı askeriye icrasını ve Azerbaycan hükümetini de Bolşevik zümrei düveliyesine ithal etmeyi taahürt eyler.

Ankara 26/Nisan/1336-1920
Büyük Millet Meclisi Reisi
Mustafa Kemal
T.t.T.E. Arşivi:132/19543, s.13 Gördüğünüz gibi bu teklifnamede K. Atatürk Türkiye hükûmeti tarafından Azerbaycan'ın Bolşevik devletler zümresine katılmasının taahhüt edildiğini belirtmiş. Halil Paşa'nın bununla ilgili olarak faaliyetine gelince, yukarıdaki teklifnamenin tarihi 1336. 1337'den bir meclis tutanağında Erzurum Mebusu Hüseyin Avni Bey'in konuşmasında şu ifadeler bulunuyor:
Bunlar Azerbaycan'a geçmek istemiş. Azerbaycan bunlara muavenet göstermek istemiş. Demişler ki; bizim o Mustafa Suphi denilen adam gibi bir takım serseri insanlar, vatansız insanlar Azerbaycan'a dolmuş, Azerbaycan'da propaganda yapıyorlar, Türkiye'yi kurtarmak için. Mamafih yine propaganda meclisinde Büyük Millet Meclisine müracaatta bulunulmuş.Azerbaycan'a müracaatta bulunulmuş... Geçmek için müsaade istenilmiş, Azerbaycan'da propaganda böyle câri imiş ve Azerbaycan ordusuna nüfuz etmiş. Sakın bu orduya silâh atmayın. Bolşevik orduları garp cephesine geçecek. Bir gün arzu buyurulursa getirin okurum size, bu mealdedir. işte Bolşevik ordusu yardım edecek... Bu itikad Azerbaycan ahalisine intişar etmiş. Bizden bugün Azerbaycan'da ihlâlatta bulunan insanlar var. Hattâ bir gün bir kongrede diyorlar ki, bizim istiklâlimizi Türk kardeşlerimizin uğruna kurban edelim. Onlarsız biz yaşayamayız. Gelsin Rus orduları buradan geçsin. Bizi halâs edecekmiş, propaganda bu.Hatta... Halil Paşa gidiyor, o kongrede bulunuyor, Bolşeviklerle anlaşılıyor, Rusları içeri çekiyor. Bu böyledir. (kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/GZC/d01/CILT01//b136/gcz010011360331.pdf TBMM'nin resmî sitesi)

Halil Paşa'nın bu faaliyeti K. Atatürk'ün taahhüdünü yerine getirmek için yaptığını vikipedideki maddede geçen "Kurtuluş Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği tarafından Ankara'daki TBMM Hükümetine gönderilen külçe altınları ve silahları getirdi." ifadesinden de anlamak mümkündür. Ayrıca Rıza Nur'un anılarında da bununla ilgili bilgi vardır (Nur, Hayat ve Hatıratım, c. III, 1967, s. 750 – 753). Ona göre Halil Paşa bu faaliyetini K. Atatürk'ün emriyle yaptığını ve isterse kendisine bu emirle ilgili telgrafları gösterebileceğini söyler. Bu olaydan Mehmet Şeref de "Azerbaycan ve İnkılâbı" kitabında bahsetmiş. Ayrıca K. Atatürk'ün bununla ilgili olarak kendi ifadesi şöyle: “Bu ordular, bizim yol göstericiliğimiz, tesirimiz ve hizmetimiz sâyesinde, kolaylıkla Kuzey Kafkasya’yı geçtiler ve Azerbaycan’a dâhil oldular ve Azerbaycanlılar da gelen orduları tam bir sükûnetle kabûl ettiler.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 9, (1920), 2003, s. 172.) --Şeref Haktanır (mesaj) 20:22, 27 Haziran 2014 (UTC)

Enver Paşa'nın Amcası mı Kardeşi mi?[kaynağı değiştir]

Maddede "Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcası olan Halil Kut" diye bahsedilmiş. 21.08.1957 tarihli Milliyet'te "Kutülamara Kahramanı Halil Kut dün vefat etti" başlıklı haberde "merhum Enver Paşa'nın kardeşi emekli General Halil Kut" şeklinde bir ifade bulunuyor. --88.251.20.234 22:05, 1 Temmuz 2014 (UTC)

Halil Kut annesi[kaynağı değiştir]

Is something known about mother of Halil Kut? Where was she from?

Halil (Kut) paşa'nın annesi kim?[kaynağı değiştir]

Merhaba. Kim bilir Halil paşa'nın annesi kimdir?

ermeni soykırımındaki yaptıkları[kaynağı değiştir]

ingilizce vikipedi'de ""300.000 ermeni öldürmüştür"" bilgisi yer alıyor ve ""ermenilerin hepsini yokedeceğim"" ifadelerini söylediği belirtiliyor. bence türkçe maddeye de eklenmeli. ----Modern primat ඞඞඞ İLETİ 19.29, 4 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]