Tartışma:Hilâfetin kaldırılması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Halifeliğin kaldırılması sayfasından yönlendirildi)


Eğik metin

HİLÂFETİN İLGASINA VE HANEDANI OSMANİNİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ MEMALİKİ HARİCİNE ÇIKARILMASINA DAİR KANUN (Kanun Numarası: 431)un 1. maddesine göre (Madde 1) – Halife halledilmiştir. Hilafet Hükümet ve Cumhuriyet mana ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan Hilafet makamı mülgadır.

Yani bu maddeye göre hilafet değil hilafet makamı kaldırılmıştır, hilafet ise hükümet ve cumhuriyetin içinde mevcuttur. Bu nedenle hilafet kaldırılmıştır demek doğru olmaz, ayrı bir hilafet makamının olmadığı bu kanunla kabul edilmiş, hilafet hükümet ve cumhuriyet anlam ve kavramında dahil olduğundan, halen devam etmektedir. Bu sayfanın buna göre değiştirilmesi gerekmektedir yani başlık Halifeliğin Kaldırılması değil, Hilafet Makamının Kaldırılması olmalıdır.

Atatürk'ün sözü:

« Hilâfeti muhafaza edeceğiz. Şu şartla ki, Büyük Millet Meclisi ve millet, hilâfetin dayanacağı bir mesnet ve kuvvet olacaktır. »

02. 11. 1922, Bursa, Le Petit Parisien Muhabirine Demeç.

85.132.61.23 07:13, 27 Ekim 2010 (UTC)ottoman85.132.61.23 07:13, 27 Ekim 2010 (UTC) Bu da Atatürk'ün ne derece politik davrandığının bir göstergesidir. Karşımızda henüz cumhuriyet ilan edilmemişken farklı bir söyleme sahip olan Mustafa Kemal, Cumhuriyet ilan edilip gücü eline geçirdikten sonra farklı bir Atatürk var. 1923 yılı öncesi ve sonrası farklı değerlendirilmelidir. Saltanat 1922 yılında meclisin ortak kararı ile kaldırılmıştır. Hilafet ise 1924 yılında artık şartların yukarıda açıklandığı gibi değiştiği bir ortamda Atatürk'ün dayatması ile kaldırıldı. Böylece Osmanlı'nın çekildiği topraklar ve bölgede Türkiye kendi eli ile nüfuziyetini yok etmiştir. Zamanının küresel gücü son yüzyılda eritile eritile 3. dünya ülkesi haline getirilmiş, kendi kabuğuna hapsedilmiştir. Müslümanların yaşadığı coğrafya emperyalist güçlerin oyuncağı haline gelmiş, kan ve gözyaşı bugün hala bitmemiştir.

Hilafet Kesinlikle Kaldırılmamıştır.[kaynağı değiştir]

Kanun Numarası: 431 Kabul Tarihi: 3 Mart 1924 Yayımladığı Resmi Gazete Tarih: 6 Mart 1924 Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 63 Madde 1: “Halife halledilmiştir. Hilafet Hükümet ve Cumhuriyet mana ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan Hilafet makamı mülgadır."

"Halifenin işi bitirilmiştir. Hilafet, Hükümet ve Cumhuriyet kavram ve anlam olarak birbirine sıkı sıkıya bağlı olduklarından Hilafet Makamı kaldırılmıştır." Yani Hükümet ve Cumhuriyet aynı zamanda Hilafet demektir, bunlar varken Hilafet bir kişiye verilemez. Hilafet, Halkın -dolayısıyla Meclis ve Hükümetin- elindedir demek isteniyor.