Tartışma:Halepçe Katliamı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


2007 yılında japonların halepçe katliamı olarak paulownia fidanı verdiğinden bahsediliyor,2007 yılının şubat ayında halepçedeydim herbir katliama uğramış kişi adına bir ağaç olarak halepçe kaymakamınla ve orada bulunan vahdettin isimli bir kişiyle ağaçların dikileceği yeri tesbit ettik türkiyeye döndüm 5000 paulownia ağaç fidanını blakis ben yolladım.Ağaçların durumunu görmek için aynı senenin ağustos ayında tekrar gittim.Bu arada insanlık adına yapılan katliamları lanetliyorum.mustafa peksöz.Bu imzasız yazı 81.214.165.156 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba. Emin değilim ama WHO (Dünya Sağlık Örgütü)'nun 2004 Ocak Raporunda ölü ve yaralı vs. dataların olması lazım. Fakat bulamıyorum. Yardım ederseniz sevineceğim. Takabeg 01:37, 8 Kasım 2007 (UTC)

Diğer dillerde Halepçe Zehirli Gaz Saldırısı[kaynağı değiştir]

Arapçası yok.

KureCewlik81 arkadaşımıza, Size yazdığım msjda yazdığım gibi Halepçe'nin fotoğrafı bulana kadar böyle kalsın. Kolay gelsin. Takabeg 14:46, 8 Kasım 2007 (UTC)

Selam. Dünya vatandaşı arkadaşım. 'Suç taslak' fazla geniş olmuyor mu? Zararlı olmadığı için şimdilik yaptığınız ilaveyi çıkarayım demiyorum. Zaten çok önemli şey değil, Tarih olsun Askerî olsun buların fazla olmaların dezavantajı yoktur herhalde. Zaten işin aslına bakarsak bu da bir suçtur. Fakat bu maddede anlatılan olay genel suç ile farklı. Savaşta kazananlar yargılanmıyor ve kendilerinin işledikleri suçları suç olarak kabul etmiyorlar. Dolayısıyla bu bildiğimiz suç ile farklı düşünülmeli. Bir de kategori meselesine de bakarsanız anlarsınız katliam kategorisine de göz atar mısınız? Sizin oraya değerlendikten sonra tekrar görüşelim. Takabeg 22:05, 10 Kasım 2007 (UTC)

Vikipedi tarafsız bakış açısı politikası hasebiyle ve diğer Vikipedilerdeki uygulamaları baz alarak maddenin adının "Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı" olarak değiştirmeyi düşünüyorum. Olayın neticesine bakarsak bence katliam ve şahısen katliam olsun gaz saldırısı olsun farketmiyorum. Yine de vikipedi'nin ahengi bozmamak için 'Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı' başlığının daha uygun olduğu açıktır. Türkçe başlığı değiştirildikten sonra 'Komkujî' kelimesini kullanan tek Kürtçe wikipedia olacak. Fikrinizi bekliyorum. Bununla birlikte diğer Soykırımı ve Katliam sözcüklerini dahil eden madde başlıkları ve kategorileşme olayı hakkında da tarafsız ilkesine göre düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer dillerde Halepçe'ye Zehirli Gaz Saldırısı

Arapçası yok. Farsçası yok.
İyi çalışmalar. Takabeg 22:24, 14 Kasım 2007 (UTC)

Bence uygun bir teklif.--Machiavelli' msj 22:27, 14 Kasım 2007 (UTC)

Madde başlığının değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Selamlar. 14 Kasım 2007'den bu yana Mach arkadaşımız dışında kimse herhangi alternativi ortaya atmamıştı. Mach, teşekkür ederim. Bundan sonra yeni keşif ve buluş yapılırsa hatta başka daha uygun başlığı teklif edilirse yeniden tartışılabilecektir. Şimdilik madde başlığını Interwiki'ye de uygun olan 'Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı' olarak değiştirelim. İyi çalışmalar. Takabeg 08:16, 20 Kasım 2007 (UTC)

resim hakkında[kaynağı değiştir]

En.wiki'deki resim eklendi, rahatsızlık yaratıyor itirazları gelirse tartışılıp çıkartılabilir. Teşekkürler. --M. M. ileti 20:55, 15 Temmuz 2008 (UTC)

Türkiye dış politikası[kaynağı değiştir]

Bu saldırı ile ilgili olarak türkiye dış politikasını da ekleyebiliriz.Bu imzasız yazı 85.102.132.152 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Madde adının Halepçe Katliamı olması gerektiğini düşünüyorum. Diğer vikiler bizi pek bağlamıyor Türkçe'de nasıl kullanıldığı önemli sonuçta. Görüşleriniz nedir? Bir itiraz gelmezse belli bir süre bekleyip taşımayı gerçekleştirebilirim. Halepçe Katliamı araması sonuçları: 97.100, Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı 658 sonuç veriyor.--Pragdonmesaj 02:17, 4 Ocak 2017 (UTC)

1.5 Bilinen adları kullanın yönergesi gereğince Halepçe Katliamı olmalı. -MHIRM. 12:21, 4 Ocak 2017 (UTC)

Tarafsızlık ve kaynak eksikliği[kaynağı değiştir]

Madde içerisinde pek çok paragrafta kaynak eksik.


Ayrıca saldırı sonucu öldürülen insanların sadece Kürt olduğuna yönelik tarafsızlığa aykırı ifadelerin kaldırılması gerekiyor. Saldırılar sonucu maddenin içinde de belirtildiği üzere İranlı askerler; ayrıca Türkmen ve Arapların da içinde bulunduğu birden fazla etnik grubun kurban edildiği gerçeği göz ardı edilemez.


Bu bakımdan saldırı "Kürt halkına yönelik" değil "bölge halkına yönelik" veya "Türkmen, İranlı, Kürt ve Arap halkına yönelik" şeklinde düzeltilmesi elzemdir. Dovahzul Veracitas Naturae 09.53, 16 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Soykırım Statüsü[kaynağı değiştir]

Maddeler Kürtlere karşı uygulanan soykırımlar arasına eklenmesi taraftarıyım. BM Göre soykırım belli bir kategoriye ayırabilen grup/grupların topluca öldürülmesi veya infazıdır. Halepçe gibi bir bölgeye kimyasal silah gönderilmesi bana Hitlerin yahudi çocukları gaz odalarında diri diri boğdurmasını hatırlatıyor. Vicdani olan her insanın arada farkın olmadığını ve bununda açıkça bir soykırım olduğunu kabullenip, bunun kabul edilmesi için çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyorum. Ve konu her zaman eninde sonunda ulusal politakalara geleceğinden şunu belirtmek istiyorum: bu Kürt Milliyetçiliği veya Ayrılıkçılık değildir. Katliamlarda çocuklar ve kadınlarda ölür. Ölen çocukları hatırlayın. 176.240.132.180 17.51, 27 Temmuz 2023 (UTC)[yanıtla]