Tartışma:Hülya Avşar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Başlıksız[kaynağı değiştir]

Hülya Avşar maddesinde; bu oyuncu-şarkıcının, bir zamanlar Avrupa gol kralı Tanju ile uzun süre birlikte yaşadığı ("seviyeli beraberlik-ileri derecede arkadaşlık v.s. her ne şekilde tanımlanır, bilemem) ve o zamanlar çok ünlü olan Tanju Çolak sayesinde belli bir konuma geldiği konuları, ansiklopedik bir ifade ile yer almazsa, hem Hülya'ya, hem Tanju'ya haksızlık, ilgili madde yönünden de eksiklik olur.. Ben şahsen Hülya'yı bu beraberlikleri dolayısı ile tanıdım. --Hasan Sami 19:24, 20 Ekim 2006 (UTC)

hürriyet'den[kaynağı değiştir]

YILLARDIR AVŞAR KIZI DENİLEN HÜLYA AVŞAR KÜRT KIZI ÇIKTI

İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın yazısı:

HÜLYA Avşar olayı, ‘Kasede alınan horlama seslerinin gazetecilere dinletilmesi’ gibi mevzularla iyice irtifa kaybederken bir Kürt dergisi olan ‘Esmer’, Hülya Avşar’ı kapak yapmasın mı? Ferzende Kaya imzalı ‘Aşiret Kızı’ başlıklı yazıda Hülya Avşar’ın, ‘Kürt sorunu’yla ilintisi ortaya çıkarılmış.

Şöyle ki; 60’lı yıllarda Emral isminde Balıkesirli bir hemşire staj için Kars’a gider. Emral Hanım’ın yanında staj yaptığı doktor, daha sonra ‘49’lar davası’ olarak adlandırılacak Kürt aydınlarının tutuklanması olayıyla tanınan Fevzi Avşar’dır. Emral Hanım, Kars’ta doktorun kardeşi Celal Avşar’la tanışır ve birbirlerine aşık olurlar ve evlenirler. (Öykünün devamını ve Hülya ile ilgili lirik yazıları Esmer’de bulabilirsiniz.) ‘Esmer’deki yazıların ardından şu temennide bulunmaya karar verdim: Horlama filan haberleriyle Feraye’yi uyuz etmeyi başaran müthiş strateji dehası Hülya Avşar, Kürt sorununu çözmek için harekete geçse... Ve amcasının davasına hizmet etse...

Ne dersiniz, bizim ‘Aydın Grubu’ndan daha etkili olmaz mı? 10 KASIM 2005

KureCewlik81 12:18, 3 Kasım 2006 (UTC)

günaydin'dan[kaynağı değiştir]

Esmer dergisi, yeni sayısına Hülya Avşar'ı kapak yaptı. Aile geçmişi sayfa sayfa anlatılan ünlü yıldız için Soyadı Avşar ama kendi Kürt' ifadesi kullanıldı.

Yayın hayatına 11 ay önce başlayan ve kendini 'popüler kürtür dergisi' olarak tanımlayan Esmer, bu ay kapak konusu olarak Hülya Avşar'ı seçti. Dergi Avşar'ı 'Kars'ın şımarık Kürt kızı' başlığıyla tanıttı.

'BİLİNEN ŞEYLER...' Beş sayfadan oluşan yazıda baba Celal Avşar'ın 14 çocuklu kalabalık bir Kürt ailesinden geldiği ve ailesinin bir Türk kızını gelin almak istemediği için anne Emral Avşar'la kaçarak evlendiği anlatılıyor. Avşar Ailesi'nin Ankara'ya taşındıktan sonra da Kürtçe konuşmaya devam ettiği belirtilen haberde, akrabaları Zeki Avşar'ın müsteşarlık yaptığı ve 'Kürt Zeki' olarak tanındığı ifade ediliyor. Derginin editörü Ferzende Kaya, amaçlarının, birilerinin Kürt kimliğini ortaya çıkarmak olmadığını söylüyor. Dergi tirajının 17 bin olduğunu vurgulayan Kaya, "Bunların çoğu zaten bilinen şeyler. Anadolu; Kürt ve Türk kültürünün iç içe geçtiği topraklar. Biz sadece popüler isimlerin portrelerini çıkarıyoruz" diyor. Editör Kaya'ya göre, Hülya Avşar'ın kökeni Kürtleşmiş Avşarlar'a dayanıyor.

KENDİ SÖZLERİ VAR Avşar'ın kimliğini saklamadığı belirtilen yazıda; ünlü sanatçının şu açıklamalarına da yer veriliyor: "Ben Kürt kökenliyim. Kars'ta doğdum. Birazcık Kürtçe konuşurum. Büyükannem Türkçe bilmezdi. Bana kendisinden söz ederken 'benim kökenim Kürt'tür' derdi. Babam güzel Kürtçe konuşurdu." Esmer dergisinde, Hülya Avşar'ın aile geçmişiyle ilgili şu bilgiler veriliyor: "Hülya Avşar'ın halası Dilber Hanım'ın tüm çocukları Ankara'da yaşıyordu. Kars Kültür Derneği'ne bu aileden gelenler vardı. Yüksel Avşar, Ankara'daki Kürt kolonisine hep yakın durdu. Bunlardan birisi de Zeki Avşar idi. Halk arasında 'Kürt Zeki' diye tanınırdı."

Ceyda KARAASLAN-ANKARA

KureCewlik81 12:19, 3 Kasım 2006 (UTC)

Sanatçı Değil Şarkıcı[kaynağı değiştir]

Hülya Avşarın sanat dünyasına ne katkısı oldu da ses sanatçısı denmiş. Şarkıcı olarak değiştiriyorum.--İnkanyezi 20:36, 22 Haziran 2009 (UTC)

Türkiye'nin mi Türkiye'li mi ?[kaynağı değiştir]

Türkiye'li şarkıcı mı yoksa Türkiye'nin şarkıcısı mı ? Hangisi daha uygun ? Takabeg ileti 20:12, 11 Ağustos 2009 (UTC)

Türk vatanda$i oldugu halde Türk'tür --Ozgurcan86 20:25, 11 Ağustos 2009 (UTC)
Vatandaş olup olmadığını kanıtlayamadığımız için eğer çok Türk yazılsa da Türk vadandaşı dğeil Türkiye'ye yönlendirilmelidir. Türk kelimesinin çeşitli anlamları var. Sadece Türk yazmak ansiklopedik değil. Sen beni güldürüyorsun filan yazdın. Ama ben çok ciddiyim. Takabeg ileti 20:30, 11 Ağustos 2009 (UTC)
Türkiyeli kelimesini Türkiye'de kimin kullandigini hepimiz biliyoruz.
Bunu neden önceden önermediniz ? Türk kelimesini Türkiye'ye yönlendirilmek bence tarafsizligi korumaktadir. --Ozgurcan86 20:44, 11 Ağustos 2009 (UTC)

Vergi ve vatandaşlık[kaynağı değiştir]

vergi ödüyorsa o zaman Türk vatandasidir diyen var. Fakat gerçeklere bakıldığında Türkiye'de vergi ödeyen bir sürü yabancı uyruklular var. Hiç ödemeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da :)) Hülya Avşar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilir ama vergi ödüyorsa o zaman Türk vatandasidir yorumu tamamen yanlıştır. Takabeg ileti 02:36, 21 Ağustos 2009 (UTC)

Kaynak ?? --Ozgurcan86 02:39, 21 Ağustos 2009 (UTC)
Neyin kaynağı ? Takabeg ileti 02:42, 21 Ağustos 2009 (UTC)
Hülya Avsar yabancimi ? hayir, yabanciysa ve Türkiyede vergi ödüyorsa o zaman kaynagini verirmisin ? --Ozgurcan86 02:43, 21 Ağustos 2009 (UTC)
Burdaki mesele Hülya Avşar'ın yabancı olup olmadığı değil, vergi ödüyorsa o zaman Türk vatandasidir yorumunun gerçek dışı olduğudur. Takabeg ileti 02:46, 21 Ağustos 2009 (UTC)
Pardon, o zaman vergi ödüyorsa ve yabanci olmadigina göre o zaman Türk vatandasidir daha uygun, size katiliyorum ? --Ozgurcan86 02:48, 21 Ağustos 2009 (UTC)

Dalga geçmeyin. Eklenen kaynak geçersizdir. Ancak başka bir yerde kullanılabilir. Yani oradaki bilgiyi maddeye aktarılabilir. Takabeg ileti 02:51, 21 Ağustos 2009 (UTC)

Siz vikipedistlerle dalga geçiyorsunuz. Hülya av$ar'in Türk vatanda$i oldugu halde inkar ediyorsunuz, Türk vatanda$i olmasaydi bilinmezmiydi, inkarci ve tarafli davranmayin --Ozgurcan86 02:54, 21 Ağustos 2009 (UTC)
  • Bu ülkede iş yapan ve vergi ödeyen yabancılar var ama ne hikmetse Türk vatandaşı değiller. Konunun özüne dönünce Kürt asıllı olduğu girişte çıkarılıyorsa Türk olduğu da çıkarılmalıdır. Türk olduğunun ansiklopedik değeri nedir?--Hedda Gabler 11:16, 21 Ağustos 2009 (UTC)
    • Sayin hedda gebler, Kürt bir etnisite, Türk bir milliyettir, her biyografide insanin ilk once milliyeti aciklanir, sonra babasinin ve annesinin etnisitesi. Normalde öyle yapilir. Türk kelimesiyle bir probleminizmi var ? Belki kökenimiz ayri ancak sizde Türksünüz, bende Türküm. Carles Puyol ne kadar ispanyolsa, Iker Casillas'da o kadar ispanyoldur. Kapish ? --Ozgurcan86 18:26, 21 Ağustos 2009 (UTC)
  • Olay ben değilim, benim demek istediğim şudur: Hülya Avşar'ın Kürt kökenli olduğu girişte yazılacak kadar kayda değer olmayabilir ama Türk olmasının da ansiklopedik değeri yoktur. Hülya Avşar'ın Türk olduğu için mi ansiklopedi de yer alıyor? Hayır. O zaman? --Hedda Gabler 10:29, 22 Ağustos 2009 (UTC)

aşiret hakkında[kaynağı değiştir]

Hülya Avşar, Avşar-Pirebat Kürt aşiretine mensuptur. Rivayete göre, bu aşiretin yüzyıllar önce Bingöl'den Ardahan'ın Hasköy ilçesine yerleştiğide söylenir. Babası Celal Kürt ve annesi Emral ise Türk kökenli bir aileye mensuptur.

Bu ne biçim cümle. Bilimsellikten uzak,rivayetlere göre yazılmış. Yazının eski hali daha düzgündü ama düzeltelim diye eskisinden daha kötü duruma gelmiş. Rivayete göre değil, Osmanlı arşivlerine göre Pirebat veya Pirebadi aşireti Şanlıurfa tarafından kuzeye doğru yayılan bir aşirettir. Ardahan'da çok yaygın olan bir aşirettir. Bu aşiretin Avşarlarla alakası yok, sadece soyadı kanununa göre verilmiş olan bir isimdir. Yani Türkmen boyu olan Avşarlarla sadece bir isim benzerliği taşıyor. Ailenin asıl mensubu olduğu aşiret Pirebat'tır. Avşar-Pirebat diye bir tanımlama yoktur. Fakat bu yazıda masalımsı bir dil kullanılarak sanki bir sokak dedikodusu gibi "rivayet" olarak yazılmış. Bu konuda Hülya Avşar bile kendi köyünden ve ailesinden bihaber Kayseri Avşarlarıyla karıştırmıştır. Halbuki kendi ailesinin mensublarının internet sitelerinde bunlar açıkça dile getirilmiştir.

Hülya av$ar senin dedigin okumu$, sanada cevap vermi$ : 1--Ozgurcan86 23:43, 24 Ağustos 2009 (UTC)
Yukarıdaki cümleyi ben mi yazdım ? Hayır. Takabeg ileti 14:53, 25 Ağustos 2009 (UTC)
  • Benim bildiğim kaadarıyla önceleri (1500) Kayseri bölgesinde yaşayan Avşar aşiretlerinden biri. Hülya Avşar'ın geldiği aşiretten birisi bir bbaşka aşiretten kız kaçırmaya çalışırken patlak veren bir olayda kızın aşiretinden birkeç kişiyi öldürmüşler. Bunun üzerine de devlet bunları Kars'a sürmüş ve özellikle Kürtler'in yoğun olduğu bir bölgeye iskan etmiş. Zamanla Kürt'leşmişler.
  • Şanlıurfa'daki aşiretlerden ve Kürtlük'lerinden bahsedilmiş. Evvela kişi veya bir aşiret kendini nasıl tanımlıyorsa ona saygı duymak gerkir. Ama tapu kayıtları gösteriyor ki bu yörede yani Bağdat-Musul-Kerkük-Şanlıurfa-Adıyaman-Elazığ civarındaki birçok aşiret sonradan Kürtleşmiş çoğunlukla Türkmen ve az bir kısmı da Arap aşiretleridir. Bağdat'a yaklştıkça Araplaşma, Dicle'ye yaklaştıkça Kürtleşme görülür. Bunun en önemli sebebi Osmanlı'nın ırkçı politika izlememesi ve müslüman halklarla komşu yaşayan ve görece savaşçı tabiatta olan ve zor bir coğrafyadan yeni topraklara göç etmiş Türkmen unsurların yöredeki diğer etnik unsurlara zararının olmaması için bunların kültürel kimlikleri konusunda özel bir çalışma veya faaliyet yapmamış olmasıdır. Bu bölgelerde asayiş yönünden sıkıntı çıkarabilecek/çıkaran Türkmen aşiretleri derhal batıya yani müslüman olmaya halkların ve devletlerin sınır olduğu tarafa kaydırılmıştır.
  • Rivayete göre, bu aşiretin yüzyıllar önce Bingöl'den Ardahan'ın Hasköy ilçesine yerleştiğide söylenir.Cümlesine yer veriliyor

Dedelerinin Kayseri Pınarbaşı'ndan göçen bir Türkmen aşireti mensubu olduğu belirtilmiyor.Resmen vikipedia yazarları tarıfından ayrımcılık uygulanır.Lütfen ilk 4 ilk satırı dikkatli okuyun.Buryun link http://www.zaman.com.tr/gundem_buyrun-cozelim-ben-kimim_884128.html

Kürt mü Türk mü?[kaynağı değiştir]

Selamlar,

Hulya Avsar'in babasinin Kürt oldugu dolayisiyla da kendisinin Kürt oldugu yazilmis. Hulya Avsar'in cok yakin bir akrabasi benim samimi bir arkadasimdir (ondan habersiz yazdigim icin onun hakkinda fazla detay vermeyi uygun bulmuyorum su anda) ve onun dedigine gore

'Avsarlar Türktür. Ardahan bolgesinde cok Kürt oldugu icin kulturleri entegre olmustur yani bir cesit "Kürtlesmis Türk"tür.'

Dolayisiyla babasinin Kürt olduguna dair bilgilerin tekrar duzenlenmesinin dogru olacagina inaniyorum. Saygilar --Iggy 20:17, 10 Eylül 2009 (UTC)

Köken tartışması[kaynağı değiştir]

  • Annemler de Hasköy, Ardahanlıdır. Doğal olarak çevremizde Avşar soyadında bir sürü insan var. Ancak hepsinin kendini Kürt olarak kabul ettiğini söyleyebilirim. Mesela her yıl Ardahanlılar Gecesi denilen bir gece düzenlendiğinde Avşarlar Kürt olduklarına dair buna kimi zamanlarda vurgu yaparlar. Sonuçta kendilerini Kürt olarak kabul ettiklerine göre DNA'larından örnek alıp genetik araştırmasını yapacak değiliz. Bence girişe "Kürt kökenli Türk sanatçı" diye eklenebilir. Ama bu olmuyorsa bile kasmayıp doğrudan "Türk sanatçı" denilebilir. Yani nasıl Almanya vatandaşlarına Alman, Nijerya vatandaşlarına Nijeryalı diyorsak; Türkiye vatandaşlarının adı da Türk'tür. Bunu eşelemeye, ırksal olarak değerlendirmeye gerek yok. İyi çalışmalar. (Bu arada yukarıda bir Oğuz boyu olan Afşarlara dikkat çekilmiş. Ancak Türkiye'de bu soyadları artık köken belirlemeye yaramıyor ne yazık ki. Bakınız: Ahmet Türk. Kendisi Kürt'tür fakat soyadı hiç de öyle demiyor mesela) --♪♫Berkay0652|ileti 13:37, 11 Eylül 2009 (UTC)
  • Ahmet Türk'ün Kürt olmadığı yönünde düşünceler de mevcut.
"Türkiye'de bu soyadları artık köken belirlemeye yaramıyor ne yazık ki" denmiş.Babasının yıllar önce Kayseri Pınarbaşı'ndan göçen bir Türkmen aşireti mensubu olduğunu kendisi söylemiş.İşte link 

http://www.zaman.com.tr/gundem_buyrun-cozelim-ben-kimim_884128.html

Korumanın kaldırılması[kaynağı değiştir]

Korumanın kaldırılması gerekiyor. Maddeyi düzeltmek için girdim bir baktım süresiz tam korumaya alınmış. Sorun yoktu sayfada sadece kukladan dolayı engellenen kullanıcının ısrarıydı. --Hedda Gableя 16:02, 4 Ekim 2009 (UTC)

benim bildiğim 2.evliliğini 1992 yada 1991 yılında yaptı zehra adında bir kızı var ama siz yazmışsınızki 1997 de evlendiama zehra 97den daha evvel doğdu diye hatırlıyorum.

Hayatı başlığında kökeninin anlatıldığı yerdeki kaynaklara göre babası kürtleşmiş Türkmen aşiretinden gelmektedir, annesi ise yörüktür, fakat yazılan cümleler kaynaklarla uyuşmamaktadır, değişikliği geri alırken açıklama yapın lütfen Firatlal (mesaj) 09.00, 30 Ocak 2022 (UTC)[yanıtla]

Benim asıl geri alma sebebim araya karışan IP vandalizmi, düzenlemenizi komple geri almadan tekrar yaparsanız sevinirim. Ancak yaptığınız düzenlemenin de kaynak ile pek desteklendiğini zannetmiyorum. Kaynakta babasının Türkmen olduğu yazmıyor, siz ise böyle bir düzenleme yapıyorsunuz. "Baba tarafının asırlar önce göçmesinden" bahsediliyor kaynakta. Asırlar öncesini baz alırsak hepimiz aynı soydan geliyoruz zaten. Sizin bunu babası Türkmen olarak yazmanız özgün araştırma ihlali olabilir. Tehonk (mesaj) 09.20, 30 Ocak 2022 (UTC)[yanıtla]