Tartışma:George Curzon

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Diğer Sözleri[kaynağı değiştir]

Lord Curzon aynı zamanda:

“Türkler için askerlik mesleği tamamen kapanmıştır. Türkler askerlik yapmak isterlese başka bir yere gidebilirler. Fransız Lejyonu onları kabul edecektir. Ne var ki İngiltere buna bile karşıdır..

Çünkü Türkler öteki düşmanlarımızdan farklıdır. Başka bir yerde bile askeri eğitim görmeleri iyi değildir. Yeniden Türkiye’de askeri bir dönem açılabilir!”

20 Mart 1920 Salim B. 10.09, 28 Şubat 2022 (UTC) — Bu imzasız görüş Cosinus34 (mesajkatkılar) tarafından 28 Şubat 2022, 10.09 (UTC) tarihinde eklenmiştir.


Bu sözün doğrusu şu şekilde.

Fransız Lejyonunda sekiz Türk vardı. Fransızlar hizmetlerini sürdürmelerini sağlamak için özel bir hüküm talep ettiler. İngilizlerin böyle bir şey yapmak gibi bir niyeti yoktu. 1920 Londra Konferansı, Türk ordusunu çok küçük bir kuvvetle sınırlamaya karar vermişti. Bunun sonucu olarak askerlik çağındaki çok sayıda Türk doğal olarak başka yerlerde hizmet fırsatları arayacaklar. Nereye gideceklerdi? Böyle bir durumda doğal olarak Fransız Yabancı Lejyonuna yöneleceklerdi. Bu durumun kabul edilmesi halinde 800 veya 8.000'in kişinin askere alınmasını engelleyecek hiçbir şey yoktu. Ortadoğu'da Büyük Britanya ve Fransa için öngördüğü sıkıntılı zamanlarda, bu adamları askere alma gücü Fransa'ya çok yardımcı olacak, Büyük Britanya'nın onlardan faydalanması ise engellenecekti. Fransız Hükümeti'nin Kilikya'da yaşadığı mevcut sıkıntılar, büyük ölçüde Senegalli ve Ermeni birliklerinin Fransız üniformalı mevcudiyetinden kaynaklanıyordu. Avrupalı ​​Güçler, Asya ve Afrika birliklerini askere almalarını sınırlamayı kabul etmedikçe, dünya barışı ciddi şekilde tehdit edilecekti. Çok önemli bir diğer nokta da, Yabancı Lejyon'da askeri eğitim almış askerlerin sürekli olarak Türkiye'ye geri dönecek olmasıydı. Bu yüzden Türkiye'nin durumunun diğer düşman devletlerden oldukça farklı olduğunu söyledi. Fransız Hükümeti İskenderun'da Türkleri orduya aldıkça kesinlikle Suriye ve Kilikya'da büyük zorluklar yaşayacaktı. Yerel halk, Afrika birliklerinin devam eden varlığına dayanamazdı. Fransız makamları kaçınılmaz olarak kendilerini Türkleri askere almaya mecbur bulacaklardı. Sonuç, Geleceğin Türkiye'sinin fiili sınırlarında Fransa bayrağı altında muazzam bir Türk ordusunun büyümesi olacaktır. — Bu imzasız görüş Luisao Araujo (mesajkatkılar) tarafından 4 Mart 2022, 20.11 (UTC) tarihinde eklenmiştir.

16 Aralık 2022[kaynağı değiştir]

"Müslümanların Elinden Bu Kitabı (Kuranı) Almadığımız Sürece Onlara Gerçek Manada Hükmedemeyiz." sözü Lord Curzon'a ait değil. Bu söz Gladstone ait bir söz. — Bu imzasız görüş Luisao Araujo (mesajkatkılar) tarafından 16 Aralık 2022, 15.56 (UTC) tarihinde eklenmiştir.