Tartışma:Genetik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeGenetik, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 22. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 31. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 36. Hafta 2014 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 47. Hafta 2018 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Katılım bekliyorum,saygılarımla...[kaynağı değiştir]

  • İngilizce wikipedia’da SM seçilen bu maddeyi Türkçe’leştirip Fransızca Wikipedia’dan ve diğer kaynaklardan alıntılarla genişletmeye çalıştım.Eski metin şimdiki metnin farklı yerlerine serpiştirilmiştir. İçinde düzeltilmesi gereken hususların olabileceği düşüncesiyle vikipedimizde biyoloji alanına aşina vikipedistlerin bu maddeye bir göz atmalarını dilerim. Çünkü maddeyi bir süre sonra SM adayı göstermeyi düşünüyorum.. Son olarak, resimlerdeki mizanpaj konusunda iyi bir düzenleme yapmamış olabileceğimi düşünerek bu alanda deneyimli vikipedistlerin yorum ve yardımlarını bekliyorum. Sevgiler, saygılar…--Düşünenadam 23:38, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Birhücreliler---?[kaynağı değiştir]

Merhaba, öncelikle elinize sağlık güzel bir madde olmuş. Ben de daha iyi bir SM olması için maddeyi incelemeye çalışıyorum ve gördüğüm eksikleri, özellikle kaynak bakımından not ediyorum. Ancak takıldığım bir nokta var: Acaba birhücreliler ile tekhücreliler aynı şey mi? Ben daha çok bugüne kadar tekhücrelileri duymuştum. Fakat konunun uzmanı olmadığım için görüşünüzü almak istiyorum. -Manco Capac 06:25, 29 Mayıs 2008 (UTC)

  • Gerekli düzeltmeler yapılıyor, dikkatiniz ve yardımınız için teşekkürler--Düşünenadam 11:00, 30 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Evet hepimizin kişisel tercihleri farklı; bazılarımız etimolojik açıdan farklı dillerden dilimize geçmiş sözcükleri kullanmayı sevmiyor olabilir, bu çok normal. Fakat, Vikipedi'de, iki tercihten biri söz konusuysa, iki tercihte doğruysa, politikalarımızla uyumluysa, yaygın olanı tercih ederiz, yaygın olanı kullanırız. Bu ülkede üniversitelerde bu bilimi öğreten birimlerin adında genetik var, ilgili yazının, akademik yayınların neredeyse tamamında genetik ismi kullanılıyor. Sırf kişisel tercihlerimiz farklı bir noktayı gösteriyor diye, durum böyleyken, ad değiştirmemiz doğru değildir, kurallar açısından da uygunsuzdur ve hatta hatta VP:TBA ihlâli olmaya gidebilir. Umarım durumu yeterince ve net bir şekilde açıklayabilmişimdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:12, 30 Mayıs 2008 (UTC)

"Kromozomal parça değişimi ve genetik bağlantı" bölümünde 'sarılım' terimini 'krosover' ile değiştirdim, Tartışma:krosover (genetik) sayfasında belirttiğim üzere. Her ne kadar bu terim İngilizce 'cross-over'dan Türkçeleştirilmesinden dolayı kulağımı tırmalasa da oldukça yaygın olarak kullanılıyor, başka bir alternatifi yok. 'Sarılım' teriminin (Vikipedi ve kopyaları dışında) Web'de tek bir kullanımını gördüm ama o da anlam olarak bence yanlış, çünkü krosoverda kromatitler birbirine sarılmaz.--İnfoCan 16:12, 2 Ekim 2008 (UTC)

Tarih bölümü[kaynağı değiştir]

Tarih bölümü maddenin yarısını tutuyor, genetikle ilgili diğer altkonularla orantılı olması bakımından bu bölümü kısaltacağım, mevcut bölümü de "Genetik tarihi" adlı bir maddeye taşıyacağım. --İnfoCan 16:00, 3 Ekim 2008 (UTC)

genetiği değiştirilmiş organizmalar[kaynağı değiştir]

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunun bu maddeye ait olmadığını düşünüyorum. Bir benzetme yapacak olsam, bu atom fiziği hakkında bir maddede nükleer reaktörlerden ve onların radyoaktif atıklarının yarattığı sorunlardan bahsetmek gibi olmuş. Sonuç olarak Genetik "canlı organizmalardaki kalıtım ve çeşitliliğin bilimidir", GDO ise bence gen muhendisliğinin konusuna daha yakın. Biri temel bilim, öbürü uygulamalı bilim. Bu yüzden bu iki bölümü buradan çıkarılıp ayrı maddeler yapılması gerektiğini düşünüyorum. İtirazı, başka görüşü olan var mı? --İnfoCan 19:11, 3 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Şu başlıklar ana başlık olarak bence de biraz uygunsuz:
    1. 8 Uygulamalar ve genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar
    2. 9 G.D.O. karşıtlarının olası gördükleri tehlikeler
  • Bununla birlikte bu bahisleri tamamen kaldırmaktansa Araştırma ve teknoloji bölümünde tek bir alt başlık halinde kısaca belirtmek daha iyi olur kanısındayım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:14, 3 Ekim 2008 (UTC)

"Ön bilgiler" gereksiz?[kaynağı değiştir]

"Ön bilgiler" bölümünde verilen bilgiler maddenin diğer yerlerinde de verilmiş. Gereksiz görünüyor, çıkartılmasının iyi olacağını düşünüyorum. --İnfoCan 04:25, 4 Ekim 2008 (UTC)

Sayın Infocan, vikipedistlerin oylarıyla seçkin madde seçilmiş bir naddeyi değiştirip küçülttünüz ama, notlar kısmına tıklayan bir katılımcı notlara tıklayarak aradıklarını artık bulamıyor, lütfen notlar, dipnotlar, kaynaklar kısmını da ayarlarsanız seviniriz.İmza: Biyolojiyi seven bir vikipedist. Not: Amacım yapıcılık, lütfen vandalizm olarak algılamayınız. Bu imzasız yazı 85.96.157.24 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayın Biyolojiyi seven vikipedist, Genetik tarihi maddesine bir miktar metin aktarmıştım, ama notlarını unutmuşum. Durumu düzelttim, uyardığınız için teşekkürler. --İnfoCan 17:47, 20 Aralık 2008 (UTC)
  • merhaba ınfocan durum tam düzelmemiş, zira 128'inci nota tıklandığında 131 çıkıyor... zamanınızı aldığım için kusura bakmayın ama ama bir SM'de her şeyin tam olması gerek... sevgiler ve saygılar... Bu imzasız yazı 85.96.142.78 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • ebeveynler sözcüğü bu maddede iki yerde daha geçiyor , bulun ve değiştirin vikipedistseniz eğer...