Tartışma:Gürcü alfabesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Gürcistan (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Gürcistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Gürcistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kartça alfabe[kaynağı değiştir]

Sanırım ilk yanlış, alfabenin -ça, veya -çe ekiyle yazılmasından geliyor. Örneğin Arapça alfabe, Latince alfabe demeyiz Türkçe'de, Arap alfabesi, Latin alfabesi deriz. Eğer bu alfabe, maddede dendiği gibi Gürcistan'ın kullandığı alfabeyse, buna Gürcü alfabesi deniyor. Sanırım burada yeni bir terminoloji yaratma çabası var; çünkü bu düzenlemeler ne diğer vikilere, ne de Türkçe'de zaten kullanılagelen terimlemelere uyuyor. --SEDİR 15:39, 9 Kasım 2006 (UTC)
  • Kartça Albabe terimi, "Kartuli Anbani"nin birebir çevirisine dayanıyor. Bunun yerine Kart Alfabesi demek de mümkündür ve buna göre değiştirilebilir. Alfabe tüm Gürcülere değil, orijnal isminden de anlaşılacağı gibi Kart kabilesine aittir. Diğer vikilerdeki durum, bunun Gürcü Alfabesi olarak çevrilmesinden, bu detaya önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Buna benzer şekilde Türkçe'de Gürcü Alfabesi dendiği de vardır, bu nedenle bu isimle varolan madde buraya yönlendirilmiştir.--Macahel 16:08, 9 Kasım 2006 (UTC)
"Gürcistan'da resmi olarak kullanılan alfabe" ne demektir, resmi olmayan yazışmalarda başka bir alfabe mi kullanılıyor. Bunu da geçelim, Türkçe yazılı kaynaklarda ve basılı ansiklopedilerde Gürcü alfabesi olarak geçen, sözlü olarak da böyle adlandırdığımız alfabeye neden Kartça alfabe veya Kart alfabesi diyelim. Viki'de Gürcü alfabesi diye bir madde varken, neden ikinci bir madde yazıyoruz? --SEDİR 18:22, 9 Kasım 2006 (UTC)
  • Sorduğunuz sorular iyi niyetli değildir, cümleden ne anlaşıldığı ortadadır. Resmi olmayan yazışmalarda, örneğin özel mektuplarda, her ülkede, insanlar istediği dili ve/veya alfabeyi kullanabilir. Bunda anlaşılmayacak birşey yok. Ortada farklı bir yazı sistemi vardır ve bu alfabeyi bilmeyen insanlar bakımından bir vurgu yapılmaktadır. Ansiklopedinin amacı da budur. Niçin Kart Alfabesi dendiği yukarıda açıklanmıştır. Orijnalin birebir karşılığı budur, daha önemlisi Gürcü veya Gürcüce ile Kart/Kartvel veya Kartuli aynı anlamda değildir. --Macahel 19:30, 9 Kasım 2006 (UTC)
Resmi dediğinizde devlet yazışmaları anlaşılır, ama bu alfabe aynı zamanda örneğin öğretim dili, edebiyat dili alfabesiyse, o zaman böyle tanım doğru değil. Niyet, ideoloji gibi kavramlarla yazışmaları kişiselleştirmeye bence gerek yok. Yaptıklarınız yanlış maalesef; eğer konulara yabancı olmanızdan kaynaklanıyorsa bu yanlış, o zaman neden pak çok maddede kendi sürümünüzü geri getiriyorsunuz? Kartça alfabe duyulmuş şey değil! Başka ne diyeyim... --SEDİR 19:47, 9 Kasım 2006 (UTC)
  • Resmi kavramı, öğretim dili, edebiyat dili vs. ülkedeki yönetimin belirleyici olduğu tüm konuları kapsar. Kartça duyulmuş şey değilse, o zaman "Kartvel" vb. kavramlar da duyulmuş şeyler değildir. O halde genel olarak Gürcistan coğrafyasında sadece "Kartuli" vardır ve bunu da Gürcüce diye çevirelim. Hatta sadece "Karti, Kartleli, Kartveli" vardır, onu da Gürcü diye çevirelim. "Acaruli, Acarlebi" diye bir halk yoktur, hatta Acaristan da yoktur. "Niyet" derken, kişiselleştirme değil, mantıklı olmayan, konuyu tartışmayı amaçlamayan soruları kastettim. İdeoloji derken de bütün bunları tek bir çerçevede değerlendirmek isteyen resmi Kartvel ideolojisi...--Macahel 20:04, 9 Kasım 2006 (UTC)

Arkadaşlar bu durum gittikçe değişiklik savaşına dönüşüyor.Bu sayfalar bunun için var konuşarak halletmenizi dilerim.İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 12:21, 28 Mart 2007 (UTC)

Taraflı şablonu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Kartça yani Gürcüce maddesinde olduğu gibi bu harfin adı interwikiye bakılırsa Gürcü harfi olarak geçiyor. Dünyaca Gürcü harfi olarak kabul edilen bu harfi anlatan maddeye özellikle Kart harfi başlığını kullanmak istenirse arkasında siyasi ve ideolojik düşünce ve tezin yattığı anlaşılıyor. Bir milletin ve etnik grubun haklarını savunmak başkadır vikipedinin maddelerini o amaçla kullanmak başkadır. Bu durumda maddeye taraflı şablonu yapıştırmak zorundayız. İyi çalışmalar. Takabeg 10:42, 19 Ocak 2008 (UTC)

Bakın, benzeri maddelerle ilgili bilginiz olmadığı halde düz mantıkla müdahale edip duruyorsunuz. Ayrıca etnik grubun haklarını savunma diye kendi kendinize isnatlarda bulunuyorsunuz. Gürcüce bilmediğiniz halde Gürcücenin lehçeleri arasındaki bir ayırım konusunda yorum yapıyorsunuz. Kartça diye Türkçe'ye çevrilen kelimenin orijnali, madde metninde belirtildiği gibi "Kartuli"dir ve temelde Gürcücenin Tiflis ve çevresinde konuşulan lehçesidir. Ancak lehçeler içinde edebi dil olarak daha gelişmiş ve öne çıkmıştır, o nedenle Gürcüceyle eşdeğer anılmaktadır (madde metninde zaten bu bilgi mevcuttur). Ancak "Acaruli" başta olmak üzere, Gürcücenin (üst kavram olarak) birçok başka lehçesi bulunmaktadır. Şimdi, Gürcüce kavramından sadece "Kartuli" anlaşılacak olursa, diğer lehçeler açıkta kalacaktır veya başka bir lehçenin lehçesi gibi olacaktır. Burada taraflı değil, aksine objektif bir ayırım vardır.--Macahel 09:35, 20 Ocak 2008 (UTC)

  • Söz konusu alfabenin orijnal adı, Kartuli Anbani olup, birebir karşılığı Kart Alfabesidir. Alfabe, Gürcü olarak anılan boylardan sadece Kartlara özgüdür ve ismi de buradan gelmektedir. İlgili madde içeriğinde de belirtildiği gibi Gürcüce nin lehçelerinden alfabeye sahip olan tek lehçe/dil Kartça (Kartuli) olup, bu sebeple genelde Gürcü Alfabesi olarak da anılır.--Macahel 20:45, 23 Ocak 2008 (UTC)

Gürcistan, Acaristan v.s[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bir kaç hafta önce Gürcüce, Acarca, Acaristan gibi maddelerdeki tuhaflığına farkettim. Arkadaşımız Sağlamcı bana meseleni sorduğu için aşağıdaki yanıt vermiştim. Bu maddelerde anladığım kadarıyla iki taraf var bunu belirterek tarafsız şablonu koymuştum. Fakat Kullanıcı:Macahel sürekli tarafsız şablonu kaldırıyor. 'Kaltvelist' diye ilk defa duyduğumuz terimi kullanarak beni Gürcistan'ın adamı konumuna sokmaya çalışıyor. Durum son derece anormal. Bence en iyisi bizce normal olanları yazarak diğer iddiaları da maddeye ilave etmektir. Fakat buna yanaşmadığı anlaşıldı. Yardımlarınızı istiyorum.Takabeg 20:01, 31 Ocak 2008 (UTC)
Selam. Kısacası şöyle: Meselenin arkasında Gürcistan merkeziyetçiler ile Acaristan bölgeciler arasında siyasi ve ideolojik propaganda savaşı var. Mesela Gürcüce eski Kart lehçesini temeli alınalak inşa edilen dildir. Bu noktada sorun yoktur herhalde. Ve Gürcüce'nin bir sürü lehçeleri var Acara diyalekti (Bölgecilerin açısından Acarca) da bunlardan biridir. Gürcüce'nin Gürcücesine bakarsak Kartça diyebiliriz fakat dünyada kabul edilmiş ve TDK sözlüğünün de geçen terim Gürcüce'dir. İçeriğe bakarsak Gürcüce maddesi wikipediye uymayan sürümü getirip sanki Gürcüce'nin lehçesi listesi haline getirmeye çalışıyorlar. Zaten Gürcüce'nin diyalektleri maddesi de var. Bunun dışında maddelerde Gürcü alfabesi (Bölgecilerin açısından Kart alfabesi) gördü mü silmek isterler. Biraz alergileri var. Aslan Abaşidze'nin yönetimi bitti ya. O dönemde Acaristan bugünkü Dağlık Karabağ, Güney Osetya, Abhazya gibi de facto bağımsız ülke idi. Kendilerine özgü eğitim, dili, silah ve ordu vs mevcuttu. Fakat 2005'te Rusya'nın müdahalesiyle Abaşizde Rusya'ya sığınmak zorunda kaldı ve Gürcistan'a tekrar bağlandı. O yüzden bazı (çoğunluğu değil) Acaralar katı milliyetçi oldu.
Türkçe vikipedi'de sadece Acaralar tarafından yapılan saldırılar değil Gürcülerin Acaralara saldırı da yapılıyor. Örneğin dün de Macahel maddesine (Macahel küçük bir yerleşim bölgesi fakat bir kısmı Türkiye'de) Gürcü merkeziyetçi saldırıdı. Dil konusunda sadece şive farkı var, fakat dinleri farklı, mümkünse Acaraları asimile etmek isteyorlardır.
Şahısen dünyaca kabul edilen sürümlerine Acaraların iddiaları da katabilirler. Böylece tarafsızlaştırmaya çalışıyorum da arada sırada geri alındığı için ilerlemeleri de pek olmuyor. Ben de bu konunun yabancısıydım. Tuhaflığı hissettikten sonra kitapları okudum ve arkadaşlarıma sorarak öğrendiğim için tam anlatamamışımdır. İki siyasi akımın ideolojik savaşının mevcudiyet ortadadır. Yine soru işareti kaldıysa açıklamaya çalışacağım. İlgili maddeleri liste haline getirerim mi? İlgilendiğin için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 08:39, 29 Ocak 2008 (UTC)

Selam Takabeg, bu durumda çözüm her iki farklı görüşü de tarafsız bir şekilde maddeye aktarıp neyin daha doğru olduğu hakkında karar verme işini okuyuculara bırakmaktır. Eğer fanatik arkadaş bunu kabul etmeyip yine değiştirirse bir yöneticiye şikayet edip ona vandal muamelesi yapmamız gerekir. Böyle anlaşmazlıklar olan sayfalar bir süre için kilitlenebilir. Bir yöneticiye başvurup kilitletmeden önce dediğim gibi her iki görüşü tarafsızca aktarırsan en iyisi olur. selamlar --Erdall 21:09, 31 Ocak 2008 (UTC)
Merhabalar. Bu konuda fikrimi çeşitli yerlerde söyledim. Erdall'a katılıyorum. Bu konunun çözümü birbirini kırmadan, üzmeden, VP:3GK'ye aykırı davranışlarda bulunmadan, anlaşarak iki görüşü de birden maddede barındırarak olur. Zira bir dilin maddesinde nasıl böyle anlaşmazlık oluyor anlayamıyorum. Saygılar.Sağlamcıileti 22:31, 31 Ocak 2008 (UTC)
Ben de başlangıçta hiç anlayamadım. Araştırarak (ve arkadaşlarıma sorarak) meseleyi öğrenmek üzereyim. Dün ilk defa duyguğum 'Kartvelizm' kelimesi dikkatimi çekti. Google'dan arama sonucu 5 adet (3 site) bulabilirdim.

Ancak okuyan arkadaşlarımızın serbestçe değerlendirme yapabilmeleri için kendi tespitim ve yorumumu yazmıyorum. Türkçe vikipedide yaşanan sorunu çözmek için biraz daha incelemem lazım. İyi çalışmalar. Takabeg 00:55, 1 Şubat 2008 (UTC)

Merhaba. Maddelerin tartışma sayfalarında sakince tartışıp bir orta yol bulmanızı tavsiye ederim. Khutuckmsj 08:22, 1 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Köy çeşmesindeki görüşleri okudum. Bu meselenin geçmişi ve değişik nedenleri var, ama düğümlendiği nokta şu: Müslüman Gürcüler ile Hıristiyan Gürcüler aynı adla adlandırılmamalı gibi fanatik bir yaklaşım var. İkisine aynı biçimde Gürcü denmemeli yani. Bu ayrım aslında uzun zamandır Acar adıyla yapılmaya çalışılıyordu , ama Türkiye'eki Müslüman Gürcüler için bu kavram tamamen yabancı. Kimse kendini böyle adlandırmıyor. Bundan dolayı da yeni bir adlandırmaya ihtiyaç duyuldu. Yani, Müslüman Gürcülere, onların da dediği gibi Gürcü demeye devam edelim, ama Hırisityan Gürcülere Kartvel diyelim. Daha önce de dediğim gibi, bu konu Gürcistan'da tartışılan konu değil, Aslan Abaşidze meselesiyle de hiç ilişkisi yok. Öte yandan, Türkiye'deki Müslüman Gürcüler arasında, kendimizi Gürcüce adlandıracaksak, tabii ki Kartvel olarak adlandırmalıyız diyen kesim de var. Oysa eskiden Türkiye'deki Gürcüler kendilerini ya Çveneburi veya Gürcü olarak adlandırıyorlardı sadece. Kartveli kelimesi, Osmanlı döneminde uzun bir ayrılık yaşandığı için buradaki Gürcüler bilinmiyordu, ama Acara'da böyle bir şey yoktu. Acaristan, Acar, Acarca, Kartça, Kart alfabesi, Kartvelist gibi ifadeler tamamen sonradan ileri sürülmüş kavramlar. Osmanlı döneminde Acaristan adı bile yoktu. --Klimanjaro 15:05, 1 Şubat 2008 (UTC)

Can you please translate the caption of the Georgian Alphabet Tower picture from English to Turkish? GeorgianJorjadze (mesaj) 19:55, 18 Nisan 2012 (UTC)

Done.--RapsarEfendim? 20:13, 18 Nisan 2012 (UTC)
Thanks. GeorgianJorjadze (mesaj) 11:32, 21 Nisan 2012 (UTC)

Kullanıcı:Rapsar How will it be in Turkish the word "scripts" in plural? Is it like "yazıları"? Jaqeli (mesaj) 09:44, 26 Mart 2015 (UTC)

"Metinler" or "yazılar" depending on sentence.--RapsarEfendim? 10:01, 26 Mart 2015 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar Thanks. "Gürcü alfabesi" is wrong because there are 3 Georgian scripts not alphabets so I think it would be better if we move it to Georgian scripts. So Georgian scripts would be in Turkish as Gürcü yazılar? Jaqeli (mesaj) 11:54, 26 Mart 2015 (UTC)
Why didn't you ask like this in the first place? :) Kullanıcı:Abuk SABUK, bu konuya bakabilir misin? Latin alfabesi maddesini de buna uydurarak taşımak gerek sanıyorum ki.--RapsarEfendim? 18:04, 26 Mart 2015 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar So do you think we can move it? And can you please translate what you wrote to the other user? :) Jaqeli (mesaj) 18:19, 26 Mart 2015 (UTC)
  • "Latin yazı sistemi" ile "Latin alfabesi" arasındaki fark çok küçük. Bu ayrımı yapmaya gerek yok bence, zira Latin alfabesi kavramı daha yaygın bir kavram. Diğer büyük Vikiler ve Britannica da buna gerek görmemiş. Sonuçta Latin yazı sistemi eski ve yeni alfabeye ilaveten noktalama işaretlerini de kapsıyor. Öksüz kalacak bir madde açmaktansa bu bilgiyi kısaca maddede vermek yeterli.--Abuk Sabuk 00:36, 27 Mart 2015 (UTC)
Latincede kullanılan alfabe ile Latin harflerinin tamamı arasındaki fark devasa değil mi? Kiril alfabesinde de aynı sıkıntı varmış.--RapsarEfendim? 10:02, 27 Mart 2015 (UTC)
Can I have a translation of your conversation please? Jaqeli (mesaj) 22:31, 27 Mart 2015 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar Any news? Jaqeli (mesaj) 21:12, 31 Mart 2015 (UTC)
Kullanıcı:Abuk SABUK has more knowledge than me, so I called him/her for some help. I told him/her the issue and gave an example (Latin alphabet/Latin script), and s/he said that there are little difference between Latin script and Latin alphabet, "Latin alphabet" has more common using in Turkish language sources so we should not create seperate articles. I told him/her that there are more than "little" differences between these two concepts. And I'm still waiting for his/her respond :)--RapsarEfendim? 21:27, 31 Mart 2015 (UTC)
  • I don't have anything else to add, really. I still think it is better to mention Latin script in the Latin alphabet article and if necessary we can create a page with a list of Latin characters and link that page to the main article.--Abuk Sabuk 17:16, 1 Nisan 2015 (UTC)
Kullanıcı:Abuk SABUK What does Latin have to do with Georgian scripts? I am asking for this article to be moved from "Gürcü alfabesi" to "Gürcü yazılar" (i hope this is correct?). Jaqeli (mesaj) 18:25, 1 Nisan 2015 (UTC)
  • I don't know, I was answering Rapsar's question about Latin script. "Gürcü yazı sistemleri" would be a better translation BTW; however I think we should keep the articles as Latin Alphabet and Georgian Alphabet like German and French Wikipedias and Britannica, and mention the scripts in those main, better known and probably more searched articles.--Abuk Sabuk 19:12, 1 Nisan 2015 (UTC)
Kullanıcı:Abuk SABUK Isn't Gürcü yazılar grammatically correct in Turkish? Jaqeli (mesaj) 19:19, 1 Nisan 2015 (UTC)
Kullanıcı:Abuk SABUK So how is it? Kullanıcı:Rapsar says above that "yazilar" is a correct form. Jaqeli (mesaj) 20:33, 1 Nisan 2015 (UTC)

Kullanıcı:Rapsar Is Gürcü yazılar a correct form in Turkish? Jaqeli (mesaj) 18:13, 4 Nisan 2015 (UTC)

No. Gürcüce karakterler may be the most proper name for the article, but I'm not sure.--RapsarEfendim? 19:47, 4 Nisan 2015 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar What about Gürcü alfabeler? Jaqeli (mesaj) 20:04, 4 Nisan 2015 (UTC)
I told you the most suitable name for the article, as far as I know. Gürcü means "Georgian people", "Gürcüce" means "Georgian language" in Turkish. But I'm not an expert of the issue.--RapsarEfendim? 20:30, 4 Nisan 2015 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar Okey. Let's move this to Gürcü yazı sistemleri or Gürcüce karakterler. Jaqeli (mesaj) 00:00, 11 Nisan 2015 (UTC)

(Rapsar tamam. Sayfa adını Gürcü yazı sistemleri veya Gürcüce karakterler olarak değiştirelim.)

  • Taşımak için konsensus oluştuğunu sanmıyorum. Rapsar da net bir fikri olmadığını söyledi. Ben fikrimi tekrar Türkçe olarak söyleyeyim: Fransızca, Almanca ve diğer pek çok Vikipedi ile Britannica gibi çok daha yaygın olan "alfabe" sözcüğünü kullanmak daha uygun olur bence. Maddede farklı alfabelerden ve karakterlerden bahsedilir, gerekirse tam karakter listesi sayfalarına iç bağlantı verilir. Script sözcüğünün Türkçede yaygın, yerleşik bir karşılığı yok. Burada teklif ettiklerimiz kısmen Vikipedi icadı. Üstelik İngilizce olarak 3 kişi tartışıp taşımamız da hatalı olur.--Abuk Sabuk 22:37, 11 Nisan 2015 (UTC)

Kullanıcı:Rapsar I'm about to move the article to Gürcü yazı sistemleri. Any objections? Current name is simply wrong. Jaqeli (mesaj) 15:25, 27 Eylül 2015 (UTC)